‘KHK’lar muhalifleri ortadan kaldırmak için çıkarılıyor’

OHAL uygulamaları kapsamında 370 derneğin kapatılmasına tepki gösteren Van Baro Başkanı Murat Timur, "İktidar, kendisinin hukuksuzluklarını teşhir ettiği için bu dernekleri ortadan kaldırmaya çalışıyor" dedi.

Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında aralarında Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD), Mezopotamya Hukukçular Derneği (MHD) ve Çağdaş Hukukçular Derneği'nin (ÇHD) de bulunduğu 370 derneğin faaliyetinin durdurulması kararına tepki gösteren Van Baro Başkanı Murat Timur, "Siyasi iktidar bu KHK'ler ile aslında yargı rejiminden kaçmaya çalışmakta. Çünkü OHAL kararnameleri dediğiniz zaman daha çok, problemli dönemin sıkıntılarını ortadan kaldırmaya yönelik mevzuatlardır" dedi.

Ülkedeki muhalif tüm kesimlerin tasfiyesinin amaçlandığına işaret eden Timur, "Aslında yeni sürece biz en azından kendi bölgemizde girmiştik. Darbe girişimi aslında bu yeni süreci biraz daha hızlandırdı. Tüm toplum aslında bu darbe girişiminde ortak bir refleks göstermesine rağmen, demokrasiye çağrı yapmasına rağmen siyasi iktidar bunu bir fırsata dönüştürerek muhalifleri tasfiye sürecini biraz daha hızlandırdı" diye konuştu.
 
'İKTİDAR YARGI REJİMİNDEN KAÇIYOR'
 
Çıkarılan KHK'lerin hukukla hiçbir ilgisinin olmadığını belirten Timur, "KHK'ler sadece OHAL ile ilgili, hukuka uygun bir şekilde düzenlenmesi gerekiyor. Somut duruma baktığımız zaman KHK'ler çıkarılması bunların hukukla hiçbir ilgisi bulunmamakta. Özellikle siyasi iktidar bu KHK'lerle aslında yargı rejiminden kaçmaya çalışmakta. Çünkü OHAL kararnameleri dediğiniz zaman daha çok, problemli dönemin sıkıntılarını ortadan kaldırmaya yönelik mevzuatlardır. Duruma baktığımız zaman bu çıkarılan KHK'lerin yüzde 90'ının OHAL'i ortadan kaldıramaya yönelik değil de muhalifleri ortadan kaldırmaya yönelik olduğunu açıkça görüyoruz. Dolayısıyla bunu hukuk içerisinde, örgütlenme özgürlüğü, ifade özgürlüğü bu çerçevede dahi bütün bu hakları ortadan kaldıran düzenlemelerdir. Ve ne Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere ne de Türkiye'deki mevzuatın hiçbirisine uygun değildir" ifadesinde bulundu.