Kızıltepe 160 kitap gözaltında

Kızıltepe'de Ekin Yayıncılık'ın standını basan asker ve polis, hakkında toplatma kararı olmayan 88 çeşit kitaba el koydu.

AKP/Saray rejimi, kitap yasaklarında yeni uygulamaya daha imza attı. Aram Yayınları'nın 83 kitabının mahkeme kararıyla yasaklanmasının ardından Kızıltepe'de 88 çeşit 160 kitaba "şüpheli" oldukları gerekçesiyle el konuldu. Kitaplar üç gündür gözaltında.

Bir alışveriş merkezindeki Ekin Yayıncılık'ın standına önceki gün sabah saatlerinde gelen polis ve asker, "ihbar bulunduğunu, kitapların inceleneceğini" söyledi. Asker ve polis yaptığı "inceleme" sonucunda Kürtler ile ilgili 88 çeşit yaklaşık 160 kitaba el koydu.

ESANDAL'IN VASSAF BEY ROMANINA DA EL KONULDU

Toplatılan kitaplar arasında Memduh Şevket Esandal'ın Vassaf Bey romanı da yer aldı. Renas Jiyan'ın kitapları ile "Kürdistan Tarihi", "Ortadoğu'da Kürt Devrimi", "Nazım Hikmet ve Kürtler" adlı kitaplara da el konuldu.

Jandarma komutanlığına götürülen kitaplardan Aram Yayınları'nın okurla buluşturduğu "Tül ve Kül" ile "Gözyaşımın Ağıtıydı Seni Beklemek" hakkında toplatma kararı olduğu belirlendi. El konulan diğer kitaplar hakkında toplatma kararı olmamasına rağmen kitaplar 3 gündür yayınevine teslim edilmedi.

Adeta gözaltında tutulan kitaplar için jandarma, "İncelemesi yapılıyor, gerekirse toplatma kararı çıkartılacak" dedi.

Ekin Yayıncılık çalışanları, önceki gün gerçekleşen baskından önce, yayınevlerinin "Müslüman mahallesinde salyangoz satıyorlar", "Anarşist ve komünist kitapları satıyorlar" şeklinde mesajlar ile sosyal medya üzerinden hedef gösterildiğini belirtti. Yayınevi, kitaplara el konulmasına karşı hukuki girişimlerde bulunacak.