KNK: Direniş ulusal ve uluslararası arenada sahiplenilmeli

KNK, Kürdistan genelinde ulusal birlik çağrısı yaparken, Kuzey Kürdistan'daki direnişin her alanda sahiplenilmesini istedi. PKK'nin "terör listesi"nden çıkarılması gerektiğini belirten KNK, çözüm için Öcalan'ın fiziki özgürlüğünü talep etti.

KNK Genel Divanı 15-16 Mayıs günlerinde Belçika'nın başkenti Brüksel'de yoğun bir gündem ile toplandı. İlk günün gündeminde Kürdistan'ın durumu, dünya gündemi ve KNK’nin çalışmaları ele alındı. İkinci günde ise yıl dönümü vesilesiyle Sykes-Picot Antlaşması'nın sonuçları değerlendirildi.

KNK, toplantının sonuçlarına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Sykes-Picot Antlaşması'na dikkat çekilen açıklamada, "Bu antlaşmayla, Ortadoğu ve Mezopotamya emperyal güçler arasında paylaşılmış ve yeni birçok küçük devlet kurulmuştur.

Antlaşmanın baş aktörleri olan güçler aralarındaki yoğun çelişkilerden kaynaklı, bu anlatşma ile yetinmeyerek Sevr Antlaşması'nı yaptılar. Bu da yeterli olmayınca Lozan Antlaşması'nı gündeme koydular. Böylelikle ilk olarak Kürdistan'ın dört parçaya bölünmesi noktasında anlaşmaya varıldı. Bununla birlikte artık Kürtler ve Kürdistanlılar için kara günler başlamış oldu" denildi.

Kürtlerin her şeye rağmen Lozan Antlaşması'na direndiklerinin vurgulandığı açıklamada, "Kuzey, Güney ve Doğu Kürdistan'da çok sayıda serhildanlar geliştirildi. Fakat bütün yoğun çabalara ve başkalıdırışlara rağmen Kürtler 20. yüzyılın sonlarına kadar dört parçada çok büyük haksızlıklar ve zulümler ile baş başa kaldılar" diye belirtildi.

'DİRENİŞ SAHİPLENİLMELİ; KAMPANYAYA DESTEK SUNULMALI'

Açıklamada Güney, Rojava, Kuzey ve Doğu Kürdistan'da ulusal birliğin önemine değinildi.

Türk devletinin Kuzey Kürdistan'daki soykırımcı saldırılarına da değinilen açıklamada, halkın direnişinin ulusal ve uluslararası alanda sahiplenilmesi, yeniden inşa kampanyasına destek sunulması istendi.
Açıklamada, Rojhilat'ta Kürtlerin hak ve hukuklarının yok sayıldığı, idam edildiği hatırlatılarak, mücadelenin büyütülmesi gerektiği belirtildi.

YNK-GORAN ANLAŞMASI

"Kürdistanda önemli ve değerli itifak adımları atılmaktadır ve böylesi anlaşmalar desteklenmelidir" denilen açıklamada, şöyle devam edildi: "Örneğin YNK ile Goran hareketleri arasında yapılan antlaşma ve ortalıklar değerlidir. Biz de umuyoruz ki, bu birlik ve anlaşmalar halkımız ve ülkemizin çıkarlarına hizmet edecek ve kazanımları ile demokrasiye, şefaf bir ekonomiye, sosyal reformlara  ve ulusal birliğe hizmet edecektir. Biz de bu umutla bu anlaşmayı kutluyoruz ve bütün Kürdistani partilerimizin diyalog ve iş birliği içinde olmalarını diliyoruz."
Açıklamada, Sêmalka Kapısı'nın açılması, Rojava'ya uygulanan ambargonun kaldırılması da istendi.

ÊZİDÎLERE DESTEK ÇAĞRISI

KNK açıklamasında şunlar da kaydedildi:

"Şengal'deki Êzidî halkımız başta olmak üzere bütün Êzidî halkımızın kültürleri ve gelenekleri korunmalı ve DAİŞ çetelerinin elinde bulunan Êzidî halkımız daha güçlü çalışmalar yürütülerek özgürleştirilmelidir. Sykes-Picot Antlaşması'nın mağdurları arasında Kürtlerden hariç Asuri, Süryani- Keldani halkları da bulunmaktadır. Onun için de antlaşmanın yüzüncü yılında bu halklarımızın güvenliği de sağlanmalı ve yerleşim yerleri savunularak yaşam garantisi sunulmalıdır."

'ÖCALAN SERBEST BIRAKILMALI'

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın fiziki olarak tutsak edilmesinin çözüm karşısındaki en büyük düşmanlık dayatması olduğunun ifade edildiği açıklamada, "Kürdistan ve Türkiye arasında müzakere yürütülmesi ve sorunun daha hızlı çözülmesi için de bir an önce serbest bırakılması gerekmetedir" mesajı verildi.

KNK, açıklamasının sonunda, PKK’nin "terör listesi"nden çıkarılması ve HDP'nin tasfiyesine karşı daha güçlü çalışılmasını istedi.