Kobanêliler, özgürlüğün yıl dönümünü kutladı

Kobanêliler, özgürlüklerinin 2. ve Kobanê Demokratik Özerk Yönetim ilanının 3. yıl dönümünü kutladı.

Kobanê halkı; Kobanê’nin özgürleşmesinin 2. yıl dönümünü ve Kobanê Demokratik Özerk Yönetim ilanının 3. yıl dönümünü kutlamak için Özgürlük Meydanı'nda buluştu.

Binlerce kişinin katıldığı etkinliğe, Kobanê savaşında yer alan YPG ve YPJ savaşçıları, PYD eş başkanları Asya Abdullah ve Salih Muslim, Kuzey Suriye Demokratik Federalizmi Örgütlenme Komitesi Üyesi Ferhat Derik, YPJ Sözcüsü Nesrîn Abdullah, Özerk Yönetim Eş Başkanı Heyfo Erebo ve yardımcıları, Kobanê Kantonu Özerk Yönetimi, Cizire Kantonu Özerk Yönetimi, Efrîn Kantonu Özerk Yönetimi, Minbic Sivil Meclis Yönetimi, Girê Spî, Silûk ve Şengal Bölge Yönetimleri ve Minbic Askeri Meclis Komutanlığı’ndan bir heyet katıldı. 

Etkinliğin yapılacağı Özgürlük Meydanı, “Kobanê Sizden Daha Büyük”, “Özerk Yönetim Sistemi, Ortak Yaşam Projesidir”, “Demokratik Federasyon, Tüm Toplum Bileşenlerinin Siyasi İrade Temsilidir” yazılı pankartların yanı sıra Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve yaşamını yitirenlerin posterleriyle donatıldı.

'İNSANLIĞIN DİRENİŞİ OLDU'

“Bijî Serok Apo” sloganlarının atıldığı etkinlik, Ey Reqiq marşı ile başladı. Kobanê Kantonu YPJ Komutanı Fîdan Kobanê, direnişin Ortadoğu tarihinde bir değişikliğe götürdüğüne işaret etti. Kobanê, “Kobanê zaferi buna izin vermedi. Kobanê küçük bir yer olabilir fakat taşıdığı fikirler Ortadoğu’ya ışık tutuyor. Kobanê halkı başta olmak üzere tüm dünya Türkiye’nin ve DAİŞ’in saldırıları imha ve yok etmeye yönelikti. Fakat sahip olduğumuz düşünce itibarı ile Kürdistan’ın dört parçasında seferberlik ruhu ile Kobanê savunulmuş ve bugün özgür bir şekilde ayakta kalabilmesini sağlamıştır” dedi

Kobanê, “Kobanê Direnişi sadece bir halka ya da ulusa ait bir direniş değildi. Bu direniş bütün halkları birleştirdi. Diğer bir deyişle Kobanê Direnişi, insanlığın direnişi oldu" dedi.

Kobanê’de büyük bir tarihi yazıldığını belirten Kobanê, özellikle YPJ’nin üstlendiği rolün önemine dikkati çekerek, Kürt kadının özgürlük anlayışı ile halka yön verdiğini aktardı. Kobanê, “Artık kimse Kürt kadınlarını kendisine cariye olarak götüremeyecek, yüzlerce bedel ödendi. Bugün fizikken aramızda olmayabilir fakat ruhları, anlayışları ve kahramanlıkları bizimledir. Onları hiçbir zaman unutmayacağız. Her zaman çizgilerinin takipçisi olacağız. Tıpkı halkını ve topraklarını korumak için kendini feda eden Arin Mirkan’lar gibi takipçisi olacağız” diye konuştu. 

'DİRENİŞ KÜRDİSTAN'DA ORTAKLAŞTI'

Etkinlikte konuşan YPG Genel Komutanlığı Üyesi Mehmûd Berxwedan ise şöyle dedi: "Savaşçıların direnişi Kobanê sokaklarında yaşıyor. Kobanê’deki her taş, her toprak parçası savaşçıların direnişine şahit oldu.”

Berxwedan, Kuzey halkının da savaş döneminde geliştirdiği direnişe işaret etti. Savaşçılarla birlikte sınır hattında nöbet tutulduğunu hatırlatan Berxwedan, bunun seferberlik ruhundan geldiğini belirterek, direnişin Kürdistan’da ortaklaştığını ifade etti. 

'ASKERİ KAZANIMLAR SİYASİ ALANI DA ETKİLEDİ'

PYD Eş Başkanı Salih Muslim ve Kobanê Kantonu Eş Başkanı Enver Muslim ise demokratik özerkliğin ilanını kutladı. Askeri gelişmelerin getirdiği kazanımların siyasi alanı da etkilediği belirtilerek, Kuzey Suriye Demokratik Federal projesinin bu temeller üzerinde geliştiği vurgulandı.