Kürtler bayramı mezarlıklarda karşıladı-YENİLENDİ

Kürt kentlerinde halk Kurban Bayramı vesilesiyle mezarlıklarda evlatlarını ziyaret etti.

HAKKARİ

Hakkari’deki Bayram Namazı ile bayramlaşmaya başlayan halk daha sonra mezarlık ziyaretlerine başladı. Sabahın erken saatlerinden itibaren mezarlıklara akın edilirken, yoğunluk ise değişik tarihlerde yaşamını yitiren HPG gerillaların gömüldüğü Serê Solan Mezarlığı'nda yaşandı. Buradaki mezarlık ziyaretine, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Genel Başkanı Leyla Güven, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan'ın yanı sıra HDP ve DBP yöneticiler ile KHK'le kapatılan Mezopotamya Yakınlarını Kaybedenlerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MEYADER) yöneticileri katıldı. Mezarlıkta bulunan ailelerin bayramını kutlayan Güven, kısa bir konuşma yaptı.

Yapılan saygı duruşunun ardından birliktelik vurgusu yapan Güven, “Burada şehitlerimizi anıyor ve önlerinde saygı ile eğiliyoruz. Buradan Önder Abdullah Öcalan, HDP eş genel başkanları ve milletvekillerinin bayramını kutluyoruz. 'Kürt yok' ve 'Kürt diye bir şey de yok' dediler. Ama kahraman şehitlerimiz Kürtlüğü bütün dünyaya gösterdi. Onlara minnettarız. Hakkari halkı bugüne kadar emekleri ile ne kadar kahraman bir halk olduğunu kanıtladı. Bizden hep boyun eğmemizi istediler. Ama Kürtler boyun eğmez” dedi.

Kürtlerin çok acılar çektiği ancak özgürlüğe doğru ilerlediğini belirten Güven, şöyle dedi: “Çok acılar çektik ama güzel günler yakındır. Bundan sonra sadece özgür yaşamı dileyeceğiz. Bunda başka da bir isteğimiz de yoktur. Bizler bir oldukça kimse bizlere yanaşamaz. Bayramları mutluluk ile karşılamak isterdik. Ama maalesef bugün Batman’da, Diyarbakır’da, Şırnak’ta, Van’da ve daha birçok yerde Kürtler kabristanlara akın ediyor. Evlatlarına geliyorlar. Bu kolay bir şey değil. Ama biliyoruz ki güzel kazanımlarımız da var ve bundan sonra o kazanımları elde tutmak için elimizden geleni yapacağız."

AMED

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım ile milletvekilleri Feleknas Uca, Sibel Yiğitalp, Nimetullah Erdoğmuş, İmam Taşçıer, partililer ile birlikte 1 Eylül Dünya Barış Günü ve Kurban Bayramı dolayısıyla 1991'de JİTEM tarafından kaçırılarak infaz edilen Halkın Emek Partisi (HEP) Amed İl Başkanı Vedat Aydın’ın mezarı başında anma gerçekleştirdi. Ailesinin de katıldığı anmada konuşan Aydın’ın kardeşi Veysi Aydın, 1 Eylül Dünya Barış Günü ve Kurban Bayramının Kürt halkına barış ve demokrasi getirmesini diledi. “Artık kan dökülmesin” diyen Aydın, “Tek talebimiz özgürlük” dedi.

Anmada konuşan HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, partisi adına bütün halkların Kurban Bayramını kutladı. Kürt halkının ölüm üzerinden terbiye edilmek istendiğini dile getiren Yıldırım, “Amaçlarını Kürt halkının ölümleri üzerinden gerçekleştirmeye çalışıyorlar. İnsanlık tarihi boyunca bu politikalar amacına ulaşmamıştır. Kirli politikalar bu mübarek günde bir kez daha kınıyoruz. Mazlum halklar, haksızlık ve zulme karşı boyun eğmemiştir. Kürt halkı her şeyi göze aldı, bütün bedelleri ödedi ve haksızlığı kabul etmedi. Bu saatten sonra da haksızlığı, zulmü ve baskıyı kabul etmeyeceğiz” diye konuştu.

HDP’li milletvekilleri daha sonra bayramı yıkım kıskacında geçiren Sur ilçesinin Alipaşa ve Lalebey mahallelerinde evlerini terk etmeyen halka bayram ziyaretinde bulundu.

Öte yandan savaşta yaşamını yitiren PKK'lilerin aileleri de bayramın ilk günü mezarlıklara akın etti. Yeniköy Mezarlığı'ndaki kabirlerin başında dualar okuyan aileler, bayram şekeri dağıttı. Bazı anne ve babalar ise çocuklarının mezarı başında ağıt yaktı.

ŞIRNAK

Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboskî köyünde, Türk ordusuna ait savaş uçaklarının bombardımanında yaşamını yitiren 34 kişinin aileleri, Kurban Bayramı nedeniyle mezarlığı ziyaret etti. Sabah namazının ardından gerçekleşen ziyarete çok sayıda kişi katıldı. Kadınların siyah elbiseler giyerek katıldığı mezarlık ziyaretinde, dualar okundu, gözyaşları döküldü.

Yıllardır gerçekleşen bayram ziyaretinde döktükleri gözyaşına dikkat çeken aileler, katliamın faillerinin bulunmasını talep etti. 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde değinen aileler, akan kanın durdurulmasını ve ölümlerin son bulmasını istedi.

Aileler bayramlaştıktan sonra mezarlıktan ayrıldı.

İSTANBUL

İstanbul'un ilçesi Sultangazi'ye bağlı Gazi Mahallesi Cemevi'nde de Aleviler, bayramı kutlamak için cem yaptı. Cem öncesi yapılan bayram sohbetinin ardından, Kurban Bayramının Aleviler için önemine de değinildi. Yapılan sohbetin ardından Gazi Mahallesi Cemevi Yönetim Kurulu Başkanı Hıdır Karataş kısa bir konuşma yaptı.

Halkın bayramını ve 1 Eylül Dünya Barış Günü'nü kutlayan Karataş, güzel bir tesadüf ile karşılaştıklarını ve dünya halklarının barış içinde yaşama arzusunu dile getirdi. Kapitalizmin sömürü düzeni için kardeşi kardeşe kırdırdığını söyleyen Karataş, kapitalist ülkelerin dünyaya savaş dayattığını dile getirdi. Başta Gazi Mahallesi olmak üzere her yerde huzur ve barışın gelmesi için birlikte mücadele edilmesi gerektiğini belirten Karataş, "Gazi Mahallesi'nden başlayarak annelerin çığlık seslerini yükseltip barışı getirmek için mücadeleyi yükseltmeliyiz. Sunisi, Alevisi, Kürdü, Türkü, Çerkesi, Arabı birliktelik içinde yaşamalıyız" dedi.

Cemin ardından bayramlaşma yapıldı ve halk kurban kesimleri için evlerine geçti.

VAN

Çatışmalarda yaşamını yitiren YPG, HPG ve YJA-STAR gerillalarının aileler Van'ın Karşıyaka Mahallesi'nde bulunan Karşıyaka Şehitliği'ni ziyaret etti. Her bayram olduğu gibi Kurban Bayramının 1. gününde çocuklarını mezarı başında ziyaret eden aileler mezar başında evlatlarını andı. Aileler burada dualar okudu, kadınlar mezarlık başında ağıtlar yaktı ve kabirleri çiçeklerle donattı.

MARDİN

Kurban Bayramının ilk gününde Nusaybin halkı bayramı mezarlıkta karşıladı. Sabahın erken saatlerinde mezarlıkları ziyaret eden yüzlerce kişi mezarlıkları sulayarak dualar okudu. İlçede bulunan Şehitler Mezarlığı'nda HPG, YJA-Star ve YPS'li mezarlıkların ziyaret eden aileler, mezarlık başında uzun süre bekledi. Aileler mezarlıkta bisküvi, lokum şeker dağıtıp mezarların etrafını temizledi.

İSTANBUL

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Örgütü öncülüğünde Kurban Bayramının birinci gününde Sultangazi’ye bağlı Gazi Mezarlığı ziyaret edildi. Ziyarete Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Din Alimleri Derneği, Ölümsüzlerin ve Tutsakların Sesi Platformu, KHK ile kapatılan TUHAD-Fed, YAKAY-Der ve çok sayıda kişi katıldı. Gazi Cemevi önünde buluşan kitle, “Bijî Serok Apo”, “Şehîd namirin”, “Be serok jiyan nabe”, “Riya şehîd riya me PKK partiyame” sloganları atarak  mezarlığa doğru yürüyüş gerçekleştirdi. Polis ablukasında gerçekleşen mezar ziyaretinde ilk olarak barış ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulunuldu.

Mezarlık ziyaretinde konuşan HDP İstanbul Milletvekili Erdal Ataş, İslam aleminin bayramını kutlayarak, “Halklarımızın bayram gibi bir bayram yaşaması bu bayramda kısmet olmadı. Bizleri bugüne getirmiş, kazandığımız haklarda canı olan, yaşamını yitiren arkadaşlarımızı unutmamamız gerekir. Bugün aynı zamanda dünya barış günüdür. Bu vesile ile dünya üzerinde savaşları yaratanlara karşı mücadele yürütenleri mezarlıkta bulunan şehitler şahsında anıyoruz” dedi.

Erdal, “Barış içerisinde bayram gibi bayramların yaşanması için, kardeşlik içinde yaşamak için güçlerimizi bir araya getirmeliyiz. Yaşayan bu gerici zihniyeti bir daha geri dönmemek üzere mahkum etmeliyiz”  diye ekledi.

Mezarlık ziyareti duaların okunmasının ardından son buldu.