Kürdistan doğasına sahip çıkma çağrısı

Mezopotamya Ekoloji Hareketi, AKP/Saray'ın Kürdistan doğasına dönük saldırılarına karşı duyarlılık ve ortak mücadele çağrısında bulundu.

Mezopotamya Ekoloji Hareketi, AKP/Saray'ın soykırım saldırıları sırasında ekolojik yıkıma da başvurmasına ilişkin açıklama yaptı.

Yazılı açıklamada, soykırım saldırılarında yüzlerce sivil insanın ve binlerce hayvanın katledildiği, yine halkın zorunlu göçe tabi tutulduğu vurgulandı.

"Kentler, sivil insanlar hedef alındığı gibi doğa da hedef alınmaktadır" denilen açıklamada, şöyle devam edildi:

'DEVLET MÜDAHALE EDİLMESİNİ ENGELLİYOR'

"Faşist saray diktatörlüğü şimdi de ormanları yakmakta köyleri ve kırsal hayatı yok etmek istemektedir. Cudi ve Lice’de iki haftadır operasyonlarla beraber yangınlar çıkarılmıştır. Bu doğrultuda savaş uçakları, helikopterler, top atışları gibi askeri yöntemlerle bilinçli bir şekilde ormanlarımız ve içindeki tüm canlı popülasyonuyla birlikte ateşe verilmektedir. Son olarak Lice’de Sise, Derxus, Cenezur, ve Hanyat alanları; Silopi’de Cudi kırsalı başta olmak üzere onlarca noktada çıkarılan orman yangınlarıyla binlerce hektar ormanlık alan yok edilmektedir. Bu yangınları söndürmek için müdahale etmek isteyen yerel yönetimlerin itfaiye birimleri ve bölge halkı askerler tarafından engellenmektedir. Bu kapsamda yangın alanlarına gitmek isteyen duyarlı kesimler ve yerel yöneticiler devlet güçleri tarafından engellenmekte, gözaltına alınmaktadır. Yangını söndürmekle yükümlü ilgili devlet kurumları tüm çağrılara rağmen bu duruma kayıtsız kalmaktadırlar. Ülkenin farklı alanlarında yaşanan orman yangınlarında uçak, helikopter gibi devletin tüm imkânları seferber edilirken, bu alanlara halkın müdahalesini engelleyerek yangının büyümesini isteyen zihniyet bölgedeki tüm köylerin boşaltılmasını ve yaşamdan koparılmalarını amaçlamaktadır. Bu kapsamda Hazro Helhel (Çiftlibahçe) Mahallesi, 'güvenlik bölgesi' gerekçesiyle boşaltılarak askeri üsse dönüştürülmüştür."

Açıklamada, geçen yıl Temmuz- Ağustos döneminde Kürdistan genelinde 500 bin hektar ormanlık alanın yanarak yok olduğuna dikkat çekilerek, "Lice bölgesinde yaşanan yangınlar sonucu; 15 köyün bağ, bahçe tarım arazileri ve hububatı yandı. Hüseynik (Arıklı) köyü tamamen yok edildi" denildi.

ORTAK MÜCADELE ÇAĞRISI

Mezopotamya Ekoloji Hareketi, açıklamasının sonunda şu çağrıları yaptı:

"Doğaya dönük bu saldırılar Kürdistan, Türkiye, Ortadoğu ve dünya ekosistemi üzerinde geri dönülmesi imkânsız tahribatlara yol açmaktadır. Bu sene de aynı tahribatın olmaması için duyarlı kesimlerin harekete geçmesi gerekmektedir.

Tarihin her döneminde doğayla ve toplumla barışık yaşamış Kürt halkına ve doğasına dönük ekolojik yıkım ve imha politikalarına karşı başta Türkiye çevreci ve ekolojistleri olmak üzere tüm dünyadaki vicdan sahibi her bireyi, kurumları ve ekolojik çevreleri sesimiz olmaya ve birlikte ortak mücadeleye çağırıyoruz."