GÖRÜNTÜLÜ

Kürt Dil Bayramı etkinliklerine katılım çağrısı

Kurdî Der Genel Sekreteri Aydoğan, Kürt Dil Bayramı etkinliklerine katılım çağrısı yaparak, “Dilimiz onurumuzdur, onurumuza sahip çıkalım” dedi.

Yıllarca başka devletlerin boyundurluğu altında yok sayılan Kürt dili Celadet Elî Bedirxan tarafından bir alfabeye kavuşturularak sistematik hale getirildi. Kürt dili için bir alfabe ve yazım kuralları oluşturan Celadet Elî Bedirxan’ın dil ve edebiyat alanındaki katkılarından biri de 15 Mayıs 1932 yılında Suriye’deki sürgün yıllarında yayımladığı Hawar dergisi oldu. Hawar, yayımlanan ilk Kürtçe dergi olması nedeniyle Kürt tarihinde önemli bir yer edinirken derginin yayımlanma yıl dönümü olan 15 Mayıs ise 2006 yılından bu yana tüm Kürdistan’da ‘Kürt Dil Bayramı’ olarak kutlanıyor.

'KORUMANIN EN ETKİLİ YOLU KONUŞMAK'

ANF'ye konuşan Kurdî Der Genel Sekreteri Nurî Aydoğan, “Bildiğiniz gibi diller ulusların varlıklarının biricik şahitleridir. Öyle ki dillerini kaybeden uluslar, çok geçmeden ulus olma bilinçlerini de yitirerek tarih sahnesinden yok olmaktadırlar. Maalesef ki tarih bunun birçok örneği ile dolu. İşte bu nedenle Kürtlüğümüzün şahidi ve sembolü olan ana dilimizi korumak için üzerimize düşen sorumluluğu en acil şekilde yerine getirmeliyiz” diye konuştu.
“Dili korumanın en etkili yolu konuşmaktır” diyen Aydoğan, “En basit hali ile günlük yaşamda ana dilimizde konuşmalı, çocuklarımızın ana dilde eğitim almalarını sağlamalıyız” ifadelerini kullandı. 

10-15 MAYIS GÜNLERİ ARASINDA ETKİNLİKLER YAPILACAK

15 Mayıs ‘Kürt Dil Bayramı’nın çeşitli etkinliklerle kutlanacağını aktaran Kurdî Der Genel Sekreteri Aydoğan, şunları kaydetti: “Amed Kurdî Der öncülüğünde etkinliklerimiz 10 Mayıs ve 15 Mayıs günleri arasında gerçekleştirilecektir. Bu çerçevede; siyasi tutsaklara kart gönderimi, tiyatro ve film gösterimi, müzik dinletisi, piknik, çocuklar için oyunlar, panel ve yürüyüş gibi etkinliklerimiz olacak. Bu anlamda dil konusunda hassasiyete sahip tüm kesimleri etkinliklerimize destek olmaya davet ediyoruz. Dilimiz onurumuzdur, onurumuza sahip çıkalım."