‘Kürtler olmadan Astana'dan sonuç çıkmaz'

Suriye’deki sorunların çözümü amaçlı Rusya, İran ve Türk devletinin öncülük ettiği Astana toplantılarının, Kürtler olmadan sonuç almayacağına dikkat çeken siyasi gözlemci ve gazeteciler, toplantının "sadece bir siyasi manevra" olduğunu kaydetti.

ANF’ye konuşan Hukukçu, Siyasetçi Abdurrahman Xelife, Türklerin Astana’da yer almasının tek amacının Kürtlerin böylesi toplantılarda yer almasını engellemek olduğunu söyleyerek, “Daha önce yapılan Cenevre toplantılarının da bugün yapılan Astana toplantısının da siyasi hedefleri vardır. Fakat bilinmelidir ki, Rojava’da gücü ve etkisi olan Kürt güçlerinin bu toplantılara da dahil edilmeyişi, sorunların çözülmek istenmediğini göstermektedir" dedi.

'ASTANA KÜRTLERE KARŞI BİR PLANDIR'

Suriye’de DAİŞ faşizmine karşı en büyük savaşı yürütenin Kürtler olduğu gerçeğini herkesin kabul ettiğini, ancak buna rağmen bu tür toplantılara Kürtlerin alınmamasının Kürtlere karşı bir plan olduğunu gösterdiğini ifade eden Xelife, şöyle konuştu: 
"Bunu sadece ben söylemiyorum, herkes söylüyor. Herkes Rojava’da etkisi olan, gücü olan ve DAİŞ’ten büyük bir alanı kurtarabilen bu gücün bu toplantılarda mutlaka olmasını istiyor. Çünkü bu gücün rolü göz önündedir ve inkar edilemez. İşte ondan dolayı Kürtlerin bu toplantılara katılmasını engellemek, sorunları çözmek amacıyla değil, kendi çıkarlarına göre siyasi amaçlarını gerçekleştirmek amaçlıdır.

Dünyanın her yerinde Kürt düşmanlığı yapan ve DAİŞ ile ortaklık kuran Erdoğan ve Türk devletinden Kürtlere hiçbir fayda gelmeyeceğini, özellikle bugün Erdoğan’la ortaklık kuran Kürtler görmek durumundadır. Çünkü Erdoğan sadece kendi siyasi amaçları için onları kullanıyor.”

'KÜRTLER OLMAZSA BAŞTAN KAYBEDİLİR'

Gazeteci Kemal Çomani de Astana’dan sonuç çıkması için Kürtlerin ve ABD’nin bu toplantılarda olması gerektiğini belirterek, “Fakat bu iki güç de bu toplantıda yoklar. Dolayısıyla sonuç alması da mümkün değil. Kürtlerin dahil olmadığı bir Astana baştan itibaren sonuçsuzdur" diye belirtti.

Yazar ve Siyasi Gözlemci Rêkeft İsmail ise Kürtlerin katılmadığı hiçbir çözüm arayışından sonuç alınamayacağını, bundan dolayı Astana toplantısının da sonuçsuz kalmaya mahkum olduğunu dile getirerek, şunları ifade etti:

"Şimdi bu toplantı Suriye iç savaşının sonlanması için gerçekleştiriliyor. Aynı zamanda Cenevre toplantılarının bir devamı niteliğindedir. Ama bana göre sonuç almayacaktır. Çünkü Suriye savaşını ciddi olarak ele alıp sonlandırma, çözüme götürme yerine daha çok siyasi bir taktik gibi duruyor. Çünkü gücü ve etkisi olan Suriye demokratik güçleri QSD, PYD gibi güçler orada yok. O açıdan bana göre bu toplantı Rusya, İran ve Türkiye arasında siyasi manevra amaçlı atılmış bir adımdır. Suriye’de çözüm TEV-DEM, QSD, PYD olmadan mümkün değil. Gücü olmayan, halkı temsil etmeyen, çözüme dönük tek bir projesi olmayan güçlerin katılması sonuç vermez. Dolayısıyla Astana’da bu tür şeyler de tartışılmayacak.”