'Kürtlerin içinde yer almadığı Astana ya da Cenevre görüşmeleri sonuç vermeyecektir'

Kobanê zaferini selamlayan KCK, “Demokratik Kuzey Suriye Federasyonunun pratikleştirdiği siyasi çizginin Suriye’nin demokratikleşmesi temelinde halkların özgürlüğünü ve Suriye’nin birliğini sağlayacağına inanıyoruz” dedi.

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, Kobanê Direnişinin zaferini sağlayan şehitleri saygı ve minnetle anarak, bu direnişin zafere ulaşmasında rolü olan herkesi selamladı. Kobanê Direnişi’nin sadece Rojava Devrimi’nin değil, Ortadoğu’nun da kaderini belirlediğini ifade eden KCK, “Kobanê Direnişinde IŞİD faşizmi yenilgiye uğratılarak Demokratik Suriye ve Demokratik Ortadoğu’nun önü açılmıştır. IŞİD’in Kobanê yenilgisi, İslam dinini sapkın emelleri için kullanmalarının sonunun başlangıcı olmuştur.

Ortadoğu’da insanlık dışı terör estiren IŞİD’in demokratik özgürlükçü çizgi tarafından yenilgiye uğratılması, Ortadoğu’da her türlü soruna çözüm gücü olacak ideolojik ve siyasi çizginin tüm halklar tarafından görülmesini sağlamıştır. Kobanê zaferi, Suriye’nin demokratik ve özgürlükçü doğrultuda değişmesini de zorunlu hale getirmiştir” dedi.

“Kobanê zaferinin ikinci yıldönümünde Rusya’nın Suriye için düşündüğü anayasanın kamuoyuna yansıtılması dikkat çekicidir” denilen açıklamada, “Kuşkusuz yöntem olarak yanlış olsa da Suriye’nin değişmesi gerektiğini öngörmesi önemli olmuştur. Sızdırılan bu anayasa taslağı Rojava Devrimi ve Demokratik Kuzey Suriye Federasyonu dikkate alınmadan Suriye’deki sorunlara siyasi çözüm bulunamayacağını ortaya koymuştur. Suriye’de başta Kürtler olmak üzere farklı kimliklerin sorunlarına çözüm bulunması ihtiyacının görülmesi önemlidir. Sızdırılan anayasa taslağı, başta Kürtler olmak üzere Demokratik Kuzey Suriye Federasyonunda yaşayan halkların sorunlarının çözülmeden Suriye’nin istikrar ve barışa kavuşamayacağının kabul edilmesi anlamına gelmektedir. Bu gerçeklikler, Kürtlerin içinde yer almadığı Astana ya da Cenevre görüşmelerinin sonuç vermeyeceğini ortaya koymaktadır” ifadelerine yer verildi.

‘KÖKLÜ ÇÖZÜM GETİRECEK İÇERİKTE DEĞİLDİR’

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı açıklamasında şu hususlara da dikkat çekildi:

“Rusya’nın Suriye için öngördüğü anayasa, sorunların görüldüğünü, ama çözüm konusunda ortaya konulanların yetersizliğini ifade etmektedir. Her şeyden önce Suriye’nin geneli için öngörülen bir anayasa hakkında Suriye’deki tüm halkların görüşünün alınması gerekirdi. Sadece bir eğilim yoklaması yapılmasının bir anayasa yapmak için yeterli olmayacağı açıktır. Halkların görüşünün alınması ve sorunları kalıcı çözecek yaklaşımların ve çözüm yollarının ortaya konulması gerekir. Bu açıdan Rusya’nın Suriye’nin sorunlarına çözüm için sorumluluklar üstlenmesi takdir edilecek bir yaklaşım olmakla birlikte, sorunlara kalıcı çözümler getirecek yetersiz öneriler sunulması da önemli bir eksiklik olarak görülmelidir. Zaten Suriye’den giden Demokratik Kuzey Suriye Federasyonu yetkilileri de Rusya’nın hazırladığı anayasa taslağının köklü çözüm getirecek içerikte olmadığını belirtip, kendilerinin öngördükleri federasyon çözümünün sorunlara kalıcı çözüm getireceğini vurgulamışlardır.

‘SURİYE İÇİN SOMUT PROJELER ORTAYA KONULMASINI ÖNEMLİ GÖRMEKTEYİZ’

Şimdiye kadar Suriye’de sorunların çözümü için siyasi projeler ortaya koyan tek taraf Demokratik Kuzey Suriye Federasyonu halkları olmuştur. Bunun dışında ilk proje sunan da Rusya olmuştur. Suriye için bir proje ortaya konulmasını bundan sonraki tartışmaların karşıtlıklar ve tepkiler üzerinden değil, somut projeler üzerinden olmasının kapısını açması açısından önemli görmekteyiz. Bu temelde Suriye ile ilgili yapılan toplantıların artık çözüm projeleri üzerinden gerçekleşmesi gerekmektedir. Şubat ayında yapılacak Cenevre görüşmelerinin de bu temelde yapılması ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Kuşkusuz Suriye’nin siyasi yapılanmasının nasıl şekilleneceği tartışmalarının kalıcı çözüme kavuşturulması açısından Demokratik Kuzey Suriye Federasyonu heyetinin bu tür tartışmaların yapılacağı platformlarda aktif yerini alması önemli olacaktır.

Kobanê Direnişi zaferinin yıldönümünde Kobanê Direnişinin nasıl sonuçlar ortaya çıkardığı daha iyi görülmüştür. Kobanê Direnişinin IŞİD’i yenilgiye uğratması Suriye’de hem değişimin gerekliliğini, hem de değişimin hangi doğrultuda olması gerektiğini herkese göstermiştir. Kobanê Direnişiyle temelleri atılan ve şekillenmesi sağlanan Demokratik Kuzey Suriye Federasyonunun bundan sonra da Suriye ve Ortadoğu’daki gelişmeleri etkilemeyi sürdürecektir. Bu temelde Kobanê Direnişini bir daha selamlıyor; Demokratik Kuzey Suriye Federasyonunun pratikleştirdiği siyasi çizginin Suriye’nin demokratikleşmesi temelinde halkların özgürlüğünü ve Suriye’nin birliğini sağlayacağına inanıyoruz.”