‘Lice’deki operasyonlar AKP/Saray talimatıyla yapılıyor’

HDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken, Lice’de başlatılan operasyonları AKP/Saray’ın çöktürme planı olarak değerlendirerek operasyonların derhal son bulması gerektiğini belirtti.

Lice’de 39 köyde ‘sokağa çıkma yasağı’ adı altında dağlar, ovalar ve yaşam alanları Türk ordusunun savaş uçakları ve top atışlarıyla bombalanmaya devam ediyor. Yandaş medya tarafından ‘esrar operasyonları’ olarak lanse edilen AKP/Saray çetelerinin talan ve imha saldırıları sonucu yangın yerine dönen ilçeye helikopterler eşliğinde askeri sevkiyatlar yapılırken, yasaklı alanlarda hak ihlalleri had safhaya ulaştı.

Türk ordusunun Lice’de başlattığı saldırılara karşı “Bu bir çöktürme planıdır” diyen Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkan Vekili İdris Baluken, AKP/Saray çetelerinin başlattığı operasyonların derhal son bulması için başta Kürt Halkı olmak üzere bütün dünya kamuoyuna ajansımız aracılığı ile çağrıda bulundu.

‘KARŞIMIZDAKİ KONSEPT ACIMASIZDIR’

Baluken, son süreçte AKP iktidarı tarafından Kürdistan’ın birçok kentinde vahşet tabloları ile karşılaştıklarını belirterek, Lice’de başlatılan operasyonların AKP iktidarının talimatlarıyla hayata geçirildiğinin altını çizdi.

‘AKP İKTİDARI ERGENEKON ARTIKLARI İLE KÜRT HALKININ SİYASİ İRADESİNİ TASFİYE ETMEYE ÇALIŞIYOR’

AKP hükümetinin özellikle kent merkezinde yaşayan halkı hedef aldığını söyleyen Baluken, AKP hükümetinin Kürt halkının bütün zorluklara, baskılara, saldırılara karşı yaşadıkları yerleri terk etmeyerek mücadelelerine sahip çıkmalarını sindiremediğini dile getirdi. Baluken, Devlet güçlerinin 90’lı yıllardaki gibi kırsal alanlara karşı çöktürme planı uygulamak istediğini belirterek sözlerine şöyle devam etti; “Bu plan çerçevesinde Lice’den sonuç alınması durumunda AKP bunu Kürdistan’ın birçok köyünü boşaltacak şekilde hayata geçirmeye çalışacaktır. Bu AKP iktidarının Kürt halkının iradesine, toplumsal ve siyasal taleplerine yaklaşımının göstergesidir. AKP iktidarı yıllarca 28 Şubat mağduru olduğunu iddia etti ancak şuan da Kürdistan’da Ergenekon artıkları ile birlikte Kürt halkının siyasi iradesini tasfiye etmek istiyor.

Lice’deki operasyonları yeni bir aşama olarak değerlendirmek lazım çünkü Lice’de ya AKP sonuç alacak ya da Kürt halkı kendi iradesine sahip çıkacak. Bu yönüyle sadece Lice’de direnen halkımızdan değil, Türkiye illerindeki demokratik kesimlerinden de tepkilerin yükselmesi gerek. Karşımızdaki konsept acımasızdır! Sadece insan yaşamını tehdit etmiyor; doğayı tahrip ediyor, ormanları yakıyor, evleri iş makineleriyle yıkmayı amaçlıyor…”

‘AMED VE LİCE HALKININ KARŞISINDA SONUÇ ALAMAYACAKLAR’

Baluken, Lice ilçesi ilk defa bu saldırılarla karşılaşmadığını, 90’lı yıllarda daha acımasız ile karşılaştıklarını saldırılara maruz kaldığını dile getirerek kaybeden tarafın hiçbir zaman hiçbir koşul altında Lice halkı olmadığını vurguladı. AKP iktidarının 90’lı yıllara ait yargısal süreçleri aklamaya çalıştığını belirten Baluken, AKP iktidarının o dönem katliamları gerçekleştiren çete yapılarını tekrar görevlendirdiğini söyledi. Baluken, “Lice direnişinin kazanımları ve tarihsel sonuçlar ortadadır. Saray ve AKP iktidarı da 90’lı yıllarda katliamlar gerçekleştiren zihniyet gibi Lice ve Amed halkının karşısında sonuç alamayacaklar’’ diye konuştu.

‘LİCE HALKIYLA MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ’

Son olarak Baluken, Amed’de kesintisiz bir eylem sürecinin başladığını ifade ederek, sivil tolum örgütlerinin, insan ve doğa yaşamına karşı duyarlılık gösteren herkesin Lice’deki operasyonlara ses vermesinin son derece önemli olduğunu söyledi. Halkların Demokratik Partisi olarak bu katliamlara sessiz kalmayacaklarını belirten Baluken, katliamlara karşı Lice halkıyla beraber sonuna kadar mücadelelerini sürdüreceklerini ifade etti.