Lice, Silvan ve Kulp’ta köyler boşaltılarak karakola dönüştürülüyor

Amed’in Lice, Silvan ve Kulp ilçelerinde onlarca köy asker, korucu ve özel harekat timleri tarafından kuşatma altına alındı.

Köyler zorla boşaltılarak karakola dönüştürülmeye çalışılırken, Lice’nin köy kırsalları günlerdir bombalanıyor, çıkan yangınlar da her geçen saat büyüyüp, ilerliyor. 

Amed'in Lice ilçesinde günlerdir kuşatma altında olan onlarca köyde 90'lı yılları aşan uygulamalar devrede. Binlerce asker ve özel harekat timinin sevk edildiği ilçede köyler silah zoru ve tehditlerle boşaltılmaya çalışılıyor. Bu uygulamalar karşısında direniş gösteren köylerin kırsal alanları ise bombardımanla yakılıyor. Söndürülmesine izin verilmediği için alevler büyüyor ve alana yayılıyor. Sabah saatlerinden bu yana bombalanmaya devam edilen alanlarda yer yer çatışmaların yaşandığı da öğrenildi. 

İlçenin Xelxel, Mışıf, Kerwas, Derxust, Sîsê, Gomê Pirê, Licok, Angûl, Pişê Kevir, Zengê, Menyas, Cumarê, Xeyat, Cinezurê, Hüseynikê, Biryasê, Kiledarê, Goma Feyzo, Goma Ahmê, Benê ve civar köylere özel harekat timlerinin girdiği belirtildi. Bu köylerin kırsal alanları da sık sık bombalanarak ormanlık alan ve araziler ateşe veriliyor. 

İlçenin köylerinden iki gün önce 90 evi zorla boşaltılan Kerwas'a ise karakol yapımı için inşaat malzemeleri taşındığı öğrenildi. Helhel köyünde yurttaşlara ait bir ev ateşe verildikten sonra kepçeyle yıkılırken, bir ev de askerler tarafından boşaltıldı. Licok köyünde de çok sayıda gözaltının yapıldığı belirtildi. Lice'nin kuzey tarafında düşen Zengesor köyünde askerlerin bir evi ateşe verdiği öğrenildi. Köylere giden yollar korucu, asker ve timler tarafından kapatılırken, Zengesor'da ateşe verilen evin sahipleri yakınlarına durumları hakkında verdiği bilginin ardından iletişim koptu. 

Kırsal alanlar yanmaya devam ederken, Bamitnê, Reşanê, Beşişt, Daxlê Zirê, Şao, Matmurê, Herbeqnê, Barsom, Cofitin, Bana Dêra, Hazmaz, Dengilhawa, Şexan, Melê, Tutê, Goma Eriş, Koçera, Bawerdê, Sêqasê köyleri asker, korucu ve timler tarafından kuşatma altına alınmış durumda. 

Licê ilçesindeki köylerde kuşatma ve saldırıların şiddeti her geçen gün artarken, çevre ilçelerden Silvan’a bağlı Malê Çaxlê, Şelima, Hindesê, Malê Gir, Zillek, Cumatê, Tilbisin ve Kulp’un Godernê, Temiran, Cevsê, Bira Zeyna, Textê, Derikê, Beytil Beyanê köylerinin de asker, korucu ve özel harekat timleri tarafından kuşatma altına alındığı öğrenildi.