Mahmud Osman: PYD-YPG olmadan sonuç alınmaz

Osman: Astana toplantılarına dahil edilmeyen YPG ve PYD’nin alınan kararları uygulamamaları en doğal haklarıdır.

ANF’ye konuşan Güney Kürdistanlı deneyimli siyasetçi Mahmud Osman, Rojava devrim güçlerinin Astana toplantılarına katılımına Türk devletinin engel çıkardığını, PYD ve YPG’nin dahil olmadığı bir toplantının sonuç almasınınsa mümkün olmadığını söyledi.

“Türk devleti Rojava, Bakur, Başur ya da Rojhılat olması fark etmez, her yerde Kürt kazanımlarına karşıdır” diyen Osman, uluslararası güçlerin de Türk devletinin bu dayatmalarına boyun eğmesinin kabul edilemez olduğunu ifade etti.

‘KÜRTLER OLMADAN SONUÇ ALINMAZ’

YPG, PYD, QSD’nin zorlu bir mücadele sonunda Rojava ve Suriye’de önemli alanları özgürleştirdiğine dikkat çeken Mahmud Osman, “Suriye’de sorunlar gerçekten çözülmek isteniyorsa bu güçlerin bu tür uluslararası toplantılara katılması zorunludur” diye konuştu.

PYD, YPG ve QSD’nin bu toplantılara katılmasını Türkiye’nin engellediğini de vurgulayan Osman, şöyle konuştu: “Rusya da bu durumu kabul etmiş. Fakat bana göre böyle bir durumda bu toplantı başarılı bir sonuç alamaz. Haklı olarak da katılmadıkları bir toplantıda çıkacak sonuçları da uygulamayacaklardır. Doğru olan bu güçlerin de bu toplantıya katılmalardır. Bu Türkiye’de bu durumu sorun olarak derinleştirmemelidir.”

‘TÜRK DEVLETİ HER YERDE KÜRT KARŞITLIĞI YAPIYOR’

Türk devletinin tüm siyasetini Kürt karşıtlığı üzerine kurduğuna dikkat çeken Osman, “Rojava’da da olsa, Kuzey, Güney ya da Rojhilat Kürdistan’da da olsa Kürt Kürttür ve nerede olursa olsun kazanımlarına Türk devletinin tahammülü yoktur. Bunlara karşı da ırkçı-milliyetçi bir siyaset yürütüyor. Ama diğer devletler ve dünya buna göre davranmamalı. Fakat maalesef onlar da Türk devletinin dayatmalarını kabul ediyorlar” dedi.

PYD ve QSD’nin toplantıya sürece dahil edilmemesine karşın, ENKS üyelerinin Türk devletinin dayatmasıyla bu toplantılara katılmasına da tepki gösteren Osman, bu güçlerin katılımıyla sonuç almanın mümkün olmadığını belirtti.

Osman şöyle konuştu: “Önemli olan PYD ve YPG’nin bu toplantılara katılmasıdır. Ya da Rojava Kürtlerinin birlik halinde hareket edebilmeleridir. Fakat ENKS bu toplantılara katılsa da PYD ve YPG gibi güçlerin katılmaması ciddi sorunlar yaratır.

Çünkü YPG, PYD gibi güçlerin bu toplantılarda çıkacak sonuçları, kararları uygulamamaları haklarıdır. Doğal olarak bizi katmıyorsanız, aldığınız kararlar da bizi bağlamaz ve biz uygulamayız diyeceklerdir.”