GÖRÜNTÜLÜ

Maku: Rojhilat için ortak cephe şart

PJAK Eş Başkanı Maku, "Partiler olarak bir araya gelebilirsek hem İran’da değişim gücü olabiliriz, hem de özgürlük mücadelesinde daha büyük rol oynayabiliriz" dedi.

Doğu Kürdistan’daki partilerle yaptıkları görüşmelere dair ANF’ye konuşan Kürdistan Özgür Yaşam Partisi (PJAK) Eş Başkanı Zilan Maku, “Tüm partiler bir araya gelerek Doğu Kürdistan’da ortak bir demokratik cephe oluşturmak istiyoruz. Partilerle bu yönlü görüşmelerimiz devam edecek" dedi.

Maku, partiler arası ortak cephe kurma kararının PJAK’ın 5. Kongresinde alındığını söyleyerek, "Kongrede alınan bu karar çerçevesinde Doğu Kürdistanlı tüm partilerle görüşmeler gerçekleştirdik. Bu görüşmelerimizde Doğu Kürdistan’ın yaşadığı gelişmeler, İran’ın devlet olarak bölgede yaşanan kaosta rolü ve Kürtlerin bu konuda izlemesi gereken siyaset, politika konularını ele aldık" diye konuştu.

'HALK CEPHESİ OLUŞTURMAYI İSTİYORUZ'

Maku, Ortadoğu'da yeni siyasi ve coğrafik dengelerin oluştuğunu, Kürtlerin de bu süreçte ancak birliğini gerçekleştirerek söz sahibi olacağını belirterek, şöyle konuştu:
“İçinden geçtiğimiz kuşku yok ki, önemli bir süreç. Bölgede yeni dengeler oluşuyor. Bu dengeler siyasi açıdan olduğu kadar coğrafi sınırların değişimi itibarıyla da böyle. Bu dengeler yeniden şekillenirken biz Doğu Kürdistan halkı olarak da bu süreçte var olmak istiyoruz. Bunun için ortak bir siyaset gerekiyor. Böyle olursa biz hem İran'da, hem de bölgede güçlü bir demokratik projeyle çözüm iradesini ortaya çıkarabileceğimize inanıyoruz. Bu gerekli de aynı zamanda. Tabii bu sorumluluk tüm partilere düşüyor. Biz de PJAK olarak Doğu Kürdistan’daki tüm partileri kapsayacak bir halk cephesi oluşturmak istiyoruz. İran’daki temel muhalefet gücüyüz. Komala, Demokrat gibi partilerle de diğer partilerle birliği oluşturmak için böyle bir hamle başlattık.”

'TÜM FARKLILIKLAR ORTAK CEPHEDE YER ALMALI'

Baskıcı İran devlet sistemine dikkati çeken Maku, buna alternatif geliştirdikleri sistemde ise tüm farklılıkların kendisini demokratik şekilde örgütleyerek geliştirebileceklerini söyledi.
Maku değerlendirmesinde, öngördükleri sistemin gelişmesi için ise şöyle dedi: 

"Şimdi hepimiz kendi içimizde bir mücadele yürütüyoruz. Ancak gücümüzü İran rejimine karşı ortak bir cephede birleştirmemiz gerekiyor. Çünkü her türlü zor uygulanıyor. İdamlar gerçekleşiyor. Ekonomik ve siyasi olarak halka dönük bir teslim alma durumu var. Bunun önüne geçmek gerekiyor.

Bu oluşturmak istediğimiz cephe mücadele çizgisinde esas aldığımız da, demokratik bir örgütlenme ve demokratik bir mücadeledir. Bu sistemle tüm halkların kendi en demokratik haklarını kullanmasını, geliştirmesini esas alıyoruz. Tüm halklar bu sistemde kendisini ifade edebilecektir. Özellikle kendisini sosyalist-solcu, feminist, çevreci olarak tanımlayan tüm örgütleri de bu cephede ortaklaştırmak istiyoruz. Çünkü demokratik siyasette sadece Kürtlerin yer alması da yetmez. İran’da yaşayan tüm farklılıkları içine alan, iradesini ortaya koyan bir örgütleme olmalı. Çünkü sonuçta öngördüğümüz sistem de bunu gerektiriyor.”

'İLK GÖRÜŞMELERİMİZ OLUMLUYDU'

PJAK Eş Başkanı Zilan Maku, değişik siyasi partilerle yaptıkları görüşmelerin olumlu geçtiğini, bu görüşmelerin sonuç vermesi durumunda ortak bir komisyonun kurulacağını ve şunları kaydetti:
“Bence ilk görüşmelerimiz bu açıdan oldukça iyi geçti. Açık bir samimiyet vardı. Ortak bir komisyon kurarak tüm bu farklılıkları bu cephede bir araya getirmeye çalışıyoruz. Bu komisyon esas olarak farklı partiler arasında bir koordinasyon görevi görecek. Bir sorun çıktığında tarafsız şekilde müdahale edecek.

Şimdi işin gerçeği partiler arasında yaşanan bu parçalı duruş halk arasında da parçalı bir durumu doğuruyor. Dolayısıyla eğer biz siyasi partiler olarak kendi aramızda bir birliği oluşturursak, o zaman Doğu Kürdistan halkı arasında da güçlü bir birliktelik ortaya çıkacaktır. Çünkü her bir partinin kendi kitlesi var. Bu partiler bir araya geldiğinde kitleler de gücünü birleştirecek, her türlü durumda daha güçlü duruş sahibi olacaktır.”