MEYA-DER: Aileleri asla yalnız bırakmayacağız

Yakınlarını kaybeden ailelerle iletişim kuran ve cenazelerin defnedilmesi için çalışmalar yürüten MEYA-DER’in kapısına da mühür vuruldu. MEYA-DER Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Ayşe Dicle, “Aileleri asla yalnız bırakmayacağız” dedi.

Aralarında kadın, çocuk, insan haklarını gözetmek için kurulan, yoksullarla dayanışma için kurulan yüzlerce derneğin kapatılmasına karar verildikten sonra kapılarına da mühürler vuruldu. Mühür vurulan yerlerden biri de 2008 yılında kurulan Mezopotamya Yakınlarını Kaybedenler Derneği (MEYA-DER). Yakınlarını kaybeden aileler ile iletişim kuran, cenazelerin takibini yapan ve defin işlemleriyle ilgilenen dernek yüzlerce aileyi yaşamını yitiren çocuklarıyla buluşturdu. 

MEYA-DER Diyarbakır Şubesi Eşbaşkanı Ayşe Dicle, çalışmalarının başından bu yana aileler ile her konuda dayanışma içinde olduklarını belirterek, “Yakınlarını kaybeden ya da onların cenazelerini araya ailelere yardımcı oluyorduk” dedi. Dernek kapatılmadan önce de birçok engellemeyle karşı karşıya kaldıklarını vurgulayan Dicle, “Aileler ile birlikte olduğumuz zamanlarda bile bize çok fazla sorun çıkarıyorlardı. Biz şimdi onların yanında olamadığımız zaman daha çok sorun çıkaracaklar. Bu mührü de bizler kabul etmiyoruz çünkü bu hukuk dışı bir mühürleme. Bunu yaparak çalışmalarımızı durdurmak ve bize bu görevden uzaklaştırmak istiyorlar. Şunu da herkes bilsin ki derneğimiz kapanmış olabilir ama bizim çalışmalarımız yine devam edecek. Kollarımızda güç olduğu sürece bizler ailelerin yanına durmaya devam edeceğiz” dedi.

Kapatılan derneğin çalışmalarına hiçbir şekilde engel olmayacağını ve görevlerine eskisi gibi devam edeceklerini ifade eden Ayşe Dicle, “Bir yıldır halkımıza yönelik bu saldırılar devam ediyor. Sur ve Cizre de çok sayıda aile ile karşılaştık ama herkes bunu bilsin ne bizler aileleri bırakırız ne de aileler bizi yalnız bırakır. Cenazeler için araba vermiyorlar, sürekli sorun çıkarıyorlardı bundan sonra bunu daha çok yapacaklar. Gücümüz olana kadar bizler dernek olarak cenazeleri sırtımızda taşırız yine de ailelere teslim ederiz. Ne gerekiyorsa onu yaparız” şeklinde konuştu.