YENİLENDİ

ÖGC'nin kapısına mühür vuruldu

Kapatılan 370 dernek arasında bulunan Özgür Gazeteciler Cemiyeti’nin kapısına kilit vuruldu. Dernek Eşbaşkanı Hakkı Boltan, dikta uygulamalarına karşı direneceklerini söyledi.

İçişleri Bakanlığı’nın “güvenlik” gerekçesiyle 370 dernek hakkında kapatma kararı alması ardından, Amed’te bulunan derneklerin kapısına Diyarbakır Valiliği’ne bağlı müfettişler tarafından bir bir mühür vuruldu. “Sokağa çıkma yasağı” ile başlayan devlet yıkımında polisler tarafından tahrip edilen Özgür Gazeteciler Cemiyeti’nin Sur’daki binasına mühür vuruldu. Dabanoğlu Mahallesi’nde bulunan cemiyet binasına öğle saatlerinde Diyarbakır Valiliği Dernekler Müdürlüğü’nden gelen müfettişler, polis eşliğinde binada yaptıkları sayım ardından kapısına mühür vurdu. 

Cemiyetin Eşbaşkanı Hakkı Boltan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan gelen talimat ile bir gün içerisinde 370 derneğin kapatıldığını, diktatörlüğe geçiş yolunun açıldığını belirtti. Boltan, şuan cezaevlerinde 143 gazetecinin olduğunu, bunun üstüne gazetecilerin cemiyetinin de kapatıldığını söyledi. Kapatma talimatı verilmesiyle derneklerde gönül esası ile bir araya gelen insanları işlevsizleştirmeyeceğine dikkat çeken Boltan, demokratik kurumların kapısına mühür vurulması diktatörlüğün sonunu getireceğini söyledi. 

Kapatılma kararı verilen dernekler arasında Kürt Yazarlar Derneği de bulunuyor. Derneğin Sur Dabanoğlu Mahallesi Kadıcami Sokağı’nda bulunan binasına mühür vuruldu. Kapatılma tebligatı aldıktan sonra dernek binasına giden Eşbaşkan Yıldız Çakar, Kürtlerin aydınlarından ve yazarlarından neden bu kadar çok korkulduğunu anlayamadığını söyledi. Derneğin kapısına mühür vurulmasıyla çalışmalarının sona ermeyeceğini ifade eden Çakar, engel tanımadan Kürtçeyi ileriye taşımak için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.  

Derneğin üyelerinden Serkan Delidere ise kapatılan kurumların devletin kararı ile açılmadığını ve yine onun kararı ile kapatılamayacağını belirtti. Delidere, kararı tanımadıklarını, sadece söz ile kalmayacağını, bundan sonra yapacakları çalışmalar ile bunu göstereceklerini söyledi. 

Kapatılan dernekler arasında yer alan Dicle Fırat Kültür Sanat Derneği Başkanı Ahmet Yılmaz, yer sıkıntısı çekmeyeceklerini çalışmalarına devam edeceklerini söyledi. Derneğin erbane hocalarından Mizgin Dağ, Kürtlerin artık kapatma kararları ile geri adım atmayacağını ve derslerini sokağa taşıyacaklarını ifade etti.

Kapatılan dernekler arasında Rojava Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği de yer alıyor.  

Daha önce Şengal ve Kobanê halkı için kampanyalar yürüten, daha sonra sokağa çıkma yasakları ile yerle bir edilen kentlerde yaşayan yurttaşlar için kampanyalara imza atan derneğin mühürlenmesine Eşbaşkanı Mustafa Ocaklık sert tepki gösterdi. Ocaklık, Rojava Derneği’nin yardım derneği olduğunu ve bunu her fırsatta yaptığı faaliyetleriyle çok defa ispatladığını ve kamuoyunda  itibarla büyük destek gördüğünü söyledi. 

Kürdistan yürütülen savaş ve yıkım politikalarında mağdur olmuş yüzbinlerce insana dayanışma köprüsü kurup umut olan destek veren derneğin kapatılmasının hiç bir gerekçesinin olmadığını belirtti. 

Derneğin kapatılmasıyla dayanışmaya ihtiyacı olan insanların çaresiz, sahipsiz bırakılmasının amaçlandığına dikkat çeken Ocaklık, ancak çalışmalarını sürdüreceklerinin altını çizdi. 

Derneğin avukatı Cemile Turhallı Balsak dayanışma faaliyetlerinin sık sık gözaltılarla gıda yardımlarına el konulmasıyla engellenmek istendiğini söyleyerek, İdari Mahkeme’ye yürütmenin durdurulması için dava açacaklarını belirtti. 

Diyarbakır Valiliği Dernekler Masası’ndan gelen ekipler, GÖÇ-DER Amed Şubesi'ni mühürledi. Kürdistan'da son bir yılda devlet güçlerinin saldırıları sonucunda bir milyona yakın insan yerinden zorla göç ettirilirken, GÖÇ-DER alanda halkla buluşarak raporlar hazırlamıştı. 

Öte yandan Diyar TUHAD-DER'in de kapısına mühür vuruldu.