Osman: Kerkük Valisi'ne karşı kampanya hukuksuz

Irak Parlamentosu'nda grubu bulunan bazı partiler, Kerkük Valisi Kerim'in görevden alınması için imza toplamaya başladı. YNK Milletvekili Osman, "Bu yöntemle alınacak hiçbir karar anayasal olmadığı için uygulanmayacaktı" dedi.

Irak Parlamentosu'nda grubu bulunan bazı partiler Kerkük Valisi Necmettin Kerim’in görevden alınması için imza toplamaya başladı. 

Kerkük’te 28 Mart'ta resmi kurumlara Kürdistan bölgesel bayrağının asılmasına ilişkin il meclisinin aldığı karardan sonra Kürtler ile Bağdat yönetimi arasındaki gerginlik devam ediyor. Irak Parlamentosu'nda bu kez de milletvekilleri vali ve meclisin görevden alınması için imza toplamaya başladılar. 

'EMRİVAKİ ŞEKİLDE GÜNDEME GETİRİLEMEZ'

Konuya ilişkin ANF’ye konuşan YNK Irak Milletvekili Mıhemed Osman, “Bu yöntemle alınacak hiçbir karar anayasal olmadığı için uygulanmayacaktır. Çünkü 140. maddenin gereklerini yerine getirmeyen parlamentonun kendisidir" dedi.

Parlamentoda grubu bulunan bazı Sünni, Şii ve Türkmen partilerinin böyle bir imza toplama girişimini başlattıkları bilgisini de veren Osman, “Anayasaya aykırı emrivaki kararların uygulanma şansı yoktur" diye ekledi.

Osman şöyle konuştu: 

"Parlamentoda grubu bulunan bazı Sünni ve Şii partilerle Türkmenler valinin görevden alınması için imza toplamaya başladılar. Bu öyle emrivaki şekilde parlamento gündemine taşırılacak bir konu değildir. Bu anayasal bir sorundur. Dolayısıyla böyle bir yöntemle sonuç almaya çalışmak mümkün değildir. Bundan bir süre önce de parlamento oturum yapıp karar aldı ama alınan karar gerçekleştirilemedi. Onun için böyle yöntemlere başvurmak doğru değildir.  

İmzalar yoluyla alacakları hiçbir karar Kerkük’te uygulanmayacaktır, dikkate de alınmayacaktır. Bir kere onların kendileri suçludur. Çünkü 2007’de anayasanın 140. maddesine göre referandum yapılması gerekirken yapmadılar. Dolayısıyla onlar ne yaparlarsa yapsınlar böyle bir kararı alıp uygulayamayacaklardır. Çünkü dediğim gibi alacakları bu karar anayasaya aykırıdır. Eğer anayasaya aykırı olmasaydı biz de destek verirdik.”