Özgürlük dağlarında ablasının davasını devraldı

Dersim'de iki yoldaşıyla özgürlük mücadelesi verirken 22 Mayıs 2012'de şehadete ulaşan Zilan Ruken'nin özgürlük davasını, gerilla saflarına katılan kardeşi devraldı.

Gerçek adı Mercan Sevim olan Zilan Ruken, Siirt'te dünyaya gelir. Tür devleti tarafından köylerinin yakılması, ailesinin özgürlük davasına olan bağlılığını arttırır. Zilan yurtsever bir ailede büyüdüğü için küçük yaşında özgürlük mücadelesini tanır. Gördükleri ve yaşadıkları kendisinin özgürlüğe olan istemini günden güne arttırır. Küçük yaşlarda özgürlük peşine düşen Zilan, 2003 yılında PKK saflarına katılır.  Dersim'de kahramanca mücadele vererek sonsuzluğa uğurlandıktan sonra 2014 yılında saflara katılan kardeşi  Zilan'ın mücadelesini bıraktığı yerden sürdürme  sözünü verir...

'KİMSEYİ İNCİTEMEZDİ'

Gerilla saflarına kardeşinin mücadelesini bıraktığı yerden sürdürme sözünü vererek katılan Ruken, şunları anlattı: "Bizler koçerdik. Yazın yaylalara gider, kışın köyümüze gelirdik. Köyümüz devlet tarafından boşaltıldıktan sonra Siirt merkeze taşındık. O zamandan sonra kardeşim merkezde kaldı. O ailemizin nazlı çocuğuydu. Hoşgörülü, herkes tarafından sevilen, kimseyi incitemeyecek kadar hassas bir yüreğe sahipti. Yaylalara ara sıra gelirdi. Kendini huzurlu, mutlu hissettiği tek yer yaylalardı. Yaylalarda iken dağları izler, kendini hep gerilla olarak düşünürdü."

'YÜREĞİNE SIĞMAYAN DÜŞÜNCELERİ VARDI'

Kardeşinin her zaman bir sorgulama ve arayış içerisinde olduğunu anlatan gerilla Ruken, şöyle devam etti: "Ailem yurtseverdi. Babam, Kürtçenin yasak olduğu bir dönemde, Kürtçe kasetler alarak bizlere dinlettirir; partiyi, gerillayı anlatırdı. O nedenle daha küçükken partiyle tanıştık. Ablam erken yaşlardan itibaren parti çalışmalarında yer aldı.  Büyüdükten sonra sorgulama dünyası gelişti. Küçük yaşında aklına, yüreğine sığmayan düşünceleri, dağlara olan sevdası vardı."

'YAŞAMI ZEHİR EDENLERE DÜNYADA YER VERMEYECEĞİZ'

Kürt halkına yapılan zulmü; imha ve inkarı hiçbir zaman kabul etmeyen kardeşinin gerilla saflarına katılımına ilişkin, şunları da söyledi: "Ablam dört kuzeniyle beraber özgürlüğe yürüdü. Bunu duyduğumda ona yetişemeyeceğim kadar yürümüştü. Bensiz gittiği için biraz kırıldım kendisine. Ama uzun sürmedi bu kırgınlık. Kardeşim tam bir özgürlük sevdalısıydı. Onun için dağlara gitmek, orada mücadele vermek özgürlüğe koşmaktı. Küçük yaşından itibaren bu düşünceyle yaşadı.  Sevdasına koşarken; kimsenin ona engel olması, karşı durması mümkün değildi. Bugün onun izinde yürüyerek, sevdasını yaşatıyorum.  Ben mücadele ettikçe kardeşim ve değerli şehit yoldaşlarımız yaşayacaklar."
Gerilla Ruken, kardeşinin şehadetinden sonra aileden dokuz kişi olarak gerilla saflarına katıldıklarına dikkati çekerek, "Bizlerden sonra da onlarca genç saflara katılacak. Bizleri mücadelemizden kimse alıkoyamaz. Savaşımızla özgürlüğümüzü elimizden alanlara, yaşamı insanlığa zehir edenlere bu dünyada yer vermeyeceğiz. Tüm insanlığa özgür bir yaşam için kanımızın son damlasına kadar savaşacağız" dedi.
 

...