Rojava'dan sivillere saldıran Türkiye'ye kınama

Rojava Kantonları Genel Koordinasyonu, Türk askerlerinin Girê Spî’nin doğusunda sivillere saldırmasını lanetledi. Koordinasyon, uluslararası çevrelere de çağrıda bulundu.

Rojava Kantonları Genel Koordinasyonu, Türk askerlerinin dün (28 Haziran) saat 17.00 dolaylarında Girê Spî’nin 35 kilometre doğusundaki Hesîşa bölgesinde sivillere saldırarak kadın ve çocukların da aralarında bulunduğu onlarca sivili yaralamasını lanetledi.

Koordinasyon tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Türk devletinin Rojavalı sivillere yönelik saldırıları devam ediyor. Bu saldırılarla Türk devletinin iddialarının aksine gerçek yüzü ortaya çıkmaktadır. Türk devleti uluslararası yasaları çiğneyerek insan hakları ve savunmasını ayaklar altına almaktadır. Türk devleti, ülkesinin güvenli olduğunu iddia ederek Suriyeli yurttaşları koruduğunu ileri sürüyor. Oysa gerçekler bunun tersidir. Çetelerin zulmünden kaçan sivillere ateş açılarak katledilmek istenmektedir. Türk devleti göçmen kartını AB’ye karşı kullanmaktadır” denildi.

'TÜRKİYE ÇETELERLE SAVAŞAN KÜRTLERE SALDIRIYOR'

Türk devletinin Rojava halkına yönelik uygulamalarına da değinilen açıklamada, şunlar belirtildi:

"Türk devletinin Rojava’ya yönelik saldırıları ilk olmamakla birlikte, Türk askerlerinin Rojava-Bakur sınırı boyunca sivilleri taramayı devam etmiştir. Yalnız bu kadar da değil, Rojava sınırlarını da ihlal etmiş ve yurttaşlara ait tarım arazilerini, ağaçları ateşe vermiş veya kesmiştir. Diğer yandan Türk devletinin DAIŞ çetelerinin işgalinde olan bölgelerde, çetelere sınırını açık tutmuştur. Yine Türk devleti DAİŞ ve El Nusra çetelerine karşı savaşan Kürt  güçlerine birçok kez saldırmıştır.”

ULUSLARARASI ÇEVRELERE ÇAĞRI

Rojava Kantonları Genel Koordinasyonu, Türk devletinin Rojava’ya dönük saldırılarını ve uluslararası alanın bu saldırılara sessizliğini kınayarak, son olarak şunları kaydetti: "Türk devletinin saldırılarını nefretle kınıyor, uluslararası topluma ve insan halkları örgütlerine saldırılar karşısında sessiz kalmamaları ve çetelerin saldırıları sonucu kaçan göçmenlere karşı sorumluluklarını yerine getirmeleri çağrısında bulunuyoruz.”