Salih: Bu yıl Şengal'in özerklik yılı olacak

Şengal İnşa Meclisi Başkanı Xıdır Salih, Şengal'in özerlik ilanı hazırlıkları için değerlendirmelerde bulundu.

Şengal İnşa Meclisi Başkanı Salih, 2017'nin özerklik yılı olacağını belirtti.

Şengal İnşa Meclisi Başkanı Xıdır Salih, Şengal'in özerlik ilanı hazırlıkları için değerlendirmelerde bulundu.

Êzidî halkının, tarihinde ilk defa kendi özerk yönetimlerinin ilanını yapacağını belirten Salih, başkalarının işgalciliği altında yaşamayı kabul etmemenin daha onurlu bir duruş olduğunu ifade ederek şunları söyledi: "Bizim toplumumuz başkalarının baskı ve işgali altında en çok acı ve zorluklar yaşamış bir toplumsal gerçekliğe sahiptir. Ben bugünün yeniden dirilişin günü olduğunu söyleyebilirim. Özellikle şehit anneleri ve bizim annelerimizin gözünde büyük bir umut görüyorum ve annelerin bizden beklentileri ve umutları vardır. Biz de annelere söz veriyoruz ki, onların gözlerindeki umutların cevabı olacağız. Bizler özerk bir Şengal'i ve özgür bir Ezdixan'ı inşa edeceğiz. Biz bu özerlik ilanını bu mücadelede çocuklarını feda etmiş olan annelere ve bu mücadelede ciğerlerinin bir parçasını adamış olanlara adayacağız. Bizler davamız ve hakkımız olandan dönmeyeceğiz.” 

'GEREĞİNİ YAPACAĞIZ'

"Eğer bu özertlik halkımız tarafında isteniyorsa, biz de gereğini yaparız" diye konuşan Salih, şöyle devam etti: "Biz 2017'de Şengal'de özerktliği ilan edeceğiz, bu özerkliği Irak hükümeti ve bütün ulusalarası güçler de kabulenecektir. Şengal'in İnşa Meclisi, bütün Êzidî toplumunun çatısıdır. Şengal Meclisi hiçbir siyasi partiye bağlı değildir. Yardım yapacakların yeri Şengal İnşa Meclisidir. Hangi partiye bağlı ya da hangi siyasi görüşe bağlı ise, eğer ki İnşa Meclisinde yerini alacaksa, bütün gürüşlerini bir kenara itecek ve Êzidîler için ne gerekiyorsa onu yapacaktır. Bütün Êzidî toplumuna çağrımdır; gelin, birlik olalım, Êzidîlerin birliğini kuralım."

'EN KISA ZAMANDA DUYURACAĞIZ'

Salih, iki yıl boyunca İnşa Meclisinin bütün kurumların işini üstlendiğini kaydederek, üçüncü yılda Şengal'in özerkliğini ilan edeceklerini bildirdi. Salih, "Özerkliğin ilani için çalışmaları yürütüyoruz, en kısa zamanında ilanını duyuracağız" diye ekledi.

Şengal İnşa Meclisi Başkanı Xıdır Salih, konuşmasının sonunda da şunları söyledi: "Davamız bütün Êzidîlerin davasıdır. Sadece siyasi bir tarafın davası değildir. Bu meclis bütün Şengal'in meclisidir. Özgür yaşamayı isteyen herkes bu özerklik projesine destek verebilmelidir. Bu proje Ezdixan çocuklarının geleceği için yapılan bir projedir."