'Saray darbesine karşı çözüm öz yönetimde'

Eğitim Sen | Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Amed 1 Nolu Şube Sekreteri Mehmet Nuri Özdemir, AKP/Saray'ın darbeci uygulamalarını ANF'ye değerlendirdi.

Eğitim Sen Şube Sekreteri Özdemir, AKP/Saray'ın akıl tutulması yaşadığını ve ülkede bir toplumsal krize yol açtığını belirtti. "HDP milletvekilleri şahsında demokratik kesimleri hedef alan yaklaşımları hiçbir şekilde kabul etmeyeceğiz" diyen Özdemir, çözüm olarak öz yönetimi işaret ederken, diyalog ve müzakere çağrısında da bulundu.

Eğitim Sen | Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Amed 1 Nolu Şube Sekreteri Mehmet Nuri Özdemir, AKP/Saray'ın darbeci uygulamalarını ANF'ye değerlendirdi.

Özdemir, “Bildiğiniz gibi 28 Şubat’ta antidemokratik bir darbe girişimi ile o dönemin hükümeti düşürülmeye çalışıldı ve AKP dediğimiz oluşum da o süreçten sıyrılarak bugün hükümet oldu. Fakat bugün ‘siyasi darbe’ olarak nitelendirdiğimiz durum, 28 Şubat sürecinin mağdurları olarak lanse edilen AKP tarafından HDP’ye karşı gerçekleştirilmeye çalışılıyor. Bu anlamda bizler sivil toplum kuruluşları olarak, Türkiye halkları için bir şans olan HDP’ye karşı başlatılan bu linç kampanyalarını hiçbir şekilde kabul etmiyoruz” diye konuştu.

'HÜKÜMET AKIL TUTULMASI YAŞIYOR'

HDP’yi "Cumhuriyet tarihinden bu yana farklı renkleri ve kimlikleri bir araya getiren yegane parti" olarak tanımlayan Özdemir, şöyle devam etti: "AKP hükümetinin HDP milletvekilleri şahsında başlatıp bütün demokratik kesimlere karşı yürüttüğü kapsamlı bir tiyatro ile karşı karşıyayız. Gelinen noktada var olan durumun yaratacağı siyasal sonuçları hesaplayamayan hükümet büyük bir akıl tutulması ile karşı karşıyadır. Söz konusu süreç ne Türk ve Kürt halklarına hiçbir şekilde herhangi bir getiri sağlamamıştır ancak siyasi anlamda tıkanıklık yaşayan AKP hükümeti, bildiği tüm yollara başvurarak antidemokratik süreçleri işletmekten de geri kalmamıştır.” 

'ÇÖZÜM ÖZ YÖNETİMDE'

Özdemir, Türkiye’de yaşanan hukuk dışı uygulamaların demokratik yol, yöntem ve rejimlerle kapatılamayacağı için Cumhurbaşkanı’nın daha otoriter bir rejim ve savaşa dair politikalarla kendini vazgeçilmez kılmak istediğini belirtti. “Başbakan'a karşı gerçekleştirilen görevden alınma hamlesinin sürpriz olduğunu düşünmüyoruz çünkü çok uzun bir süredir bunun hazırlıkları yapılmaktaydı" ifadelerini kullanan Özdemir, "Evet, belki ülkede rejim anlamında bir problem yaşanmaktaydı fakat var olan rejimin yerine geliştirilecek sistem ‘tek kişi’ yönetimine dayanan başkanlık sistemi değildir" diye ekledi.

Rejim sorununun HDP'nin ortaya koyduğu 'öz yönetim' ile çözülebileceğine işaret eden Özdemir, şunları kaydetti: 

"Ancak HDP’nin tüm çabalarına rağmen AKP etnik ve dini milliyetçilik parametreleri ile bu yarayı kaşıyarak sorunu tam anlamı ile içinden çıkılamaz hale getirdi. Bunun sonucu olarak da Türkiye bugün hemen her gün bombaların patladığı, hiçbir şekilde hiçbir kesimin rahat edemediği bir ülke oldu. En basit hali ile ele alırsak, tüm kesimlerde olduğu gibi emek alanında da ciddi bir baskı ve ‘cadı avı’ söz konusu. Birçok arkadaşımız sadece sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek ya gözaltına alınıp tutuklandı ya da açığa alındı. Öte yandan halka baktığımızda bölgede yaşamın durduğunu görüyoruz. İnsanların büyük çoğunluğu var olan baskı ve belirsizlik nedeni ile geleceğe dönük herhangi bir karar almıyor. İçinde bulunduğumuz durum her yönü ile toplumsal bir krizidir."

'KÜRT SORUNU ÇÖZÜLMEDEN HİÇBİR KRİZ AŞILAMAZ'

Eğitim Sen Amed 1 Nolu Şube Sekreteri Mehmet Nuri Özdemir, son olarak şunları belirtti: "Türkiye’de yaşanan krizin temel nedeni Kürt sorununda çözümsüzlüktür. Bugün AKP’nin yaşadığı siyasal krizden tutun da biz emekçilerin yaşadığı krize kadar her şeyin tek sebebi Kürt sorununun ‘buzdolabına’ kaldırılmasıdır. Bu anlamda daha ağır bedeller ödenmeden bir an önce diyalog ve müzakere koşullarının sağlanarak sorunların çözülmesi çağrısında bulunuyoruz."