Sarmaşık: Dayanışma için alternatifler geliştireceğiz

Savaş ve göç nedeniyle yoksullaştırılan 5 bin 400 aileye ulaşan Sarmaşık Derneği kapatıldı. Yönetim Kurulu üyesi Meryem Demir, ailelerle dayanışmak için alternatifler geliştireceklerini belirtti.

OHAL ile kapısına mühür 370 dernek arasında 11 yıldan bu yana faaliyet yürüten Sarmaşık Derneği de bulunuyor. Sarmaşık, 5 bin 400 aile ve toplamda 32 bin kişi ile dayanışma içinde bulunan ve söz konusu ailelere 180 bin defa destekte bulunan, toplumsal dayanışmayı en iyi kuran derneklerden biri.

Dernek Yönetim Kurulu Üyesi Meryem Demir, Sarmaşık derneğinin iki alanda çalışma yürüttüğünü ifade ederek bunlardan birinin gıda diğerinin ise eğitim olduğunu belirtti. Şimdi her iki alanda da ailelerin zorluk çekeceğine işaret eden Demir, “Maddi imkânı olmayan ailelere her ay düzenli gıda desteği sunuyoruz. Gıda Bankamız kapatıldığı için ailelere gıda verilemeyecek. Çocuklar burslarını alamayacakları için ihtiyaçlarını gideremeyecek ve çok zor durumda kalacaklar. Banka hesaplarımıza da el konmuştur. Gıda Bank’da bulunan malzemeler de ulaşılmıyor” diye konuştu. 

Demir, Sarmaşık’tan 5 binin üzerinde destek alan aile olduğunu belirterek, “Destek verdiğimizi aileler içinde yüzde 98’ini kadınlar oluşturuyor. Destek verdiğimiz aileler eşleri vefat eden, cezaevinde olan, ağır engelli olan, boşanmış olan ya da terk edilmiş olan aileler. Bu anlamda tamamına yakını kadındı. Kadınlar da çocukları olduğu için çalışamaz durumda. Bu durumda açlık sınırında ve en zor durumda olan ailelere destek veriyorduk. Bu durumda 32 bin kişi açlığa mahkum edilmiş oluyor” diye vurguladı. 

Kadınlara sadece maddi ihtiyaçları değil manevi, sosyal, psikolojik destek de verdiklerini aktaran Meryem Demir, “Şiddet gördüklerinde ya da çocukları ile ilgili yaşadıkları problemler olduğunda destek veriyorduk. Her ay düzenli olarak ailelerin durumlarını takip ediyorduk. Kadınlar hem gıda desteği alıyorlardı hem de kendilerini rahat ifade ettikleri bir alandı. Bu anlamda o ortamla beraber kendi sıkıntılarına çözüm getirebiliyorlardı ve kendilerini daha iyi hissedebiliyorlardı” dedi. 

Eğitim alanındaki çalışmalarını da aktaranDemir, ilkokuldan üniversiteye kadar çocuklara destek olduklarını belirterek, birçok çocuğun okulu bitirdikten sonra da gönüllü olarak dernekte çalıştığını kaydetti. 

Dayanışma için alternatifler geliştireceklerini ifade eden Demir, bireysel destek ile Sarmaşık’ın destek verdiği aile ve öğrenciler için girişimlerinin devam edeceğini ifade etti.