‘Sarmaşık’ı kapatmak 32 bin insanı yoksulluğa terk etmektir’

Göç ve savaş nedeniyle yoksullaştırılan insanlar için toplumsal dayanışmanın en iyi örneklerinden birini sergileye Sarmaşık Derneği kapatıldı. Dernek yöneticileri, Sarmaşık’ın kapatılmasıyla 32 bin insanın yoksulluğa terk edildiğini vurguladı.

OHAL 11. Maddesi ile kapatılan yoksullukla mücadele eden Diyarbakır’da büyük bir toplumsal dayanışma ağı kuran Sarmaşık Derneğin temsilcileri basın toplantısı düzenledi. İHD Amed Şube binasında yapılan toplantıya dernek yetkilileri ile İHD yönetici ve avukatları katıldı. Toplantının yapıldığı salona, "Sarmaşık’ı  mühürlediniz 32 bin insanı açlığa mahkûm ettiniz bu zulmü unutmayacağız "pankartı asıldı. Toplantıda konuşan İHD Şube Başkanı Raci Bilici, STK'ların kapatılmasının toplumun nefes borularının kapanması ile eş değer olduğuna vurgu yaparak, "İnsanın yaşamına müdahale edilme noktasına gelmiş durumdayız” dedi. 

Sarmaşık’ın kapatılmasını 32 bin insanın yaşam hakkına müdahale olarak gördüklerini ifade eden Raci, “İHD olarak var olduğumuz sürece tüm hakların mücadelesini vereceğiz. Kapatılan tüm kurumlarımız ile birlikte bunun üstesinden geleceğiz. Çünkü biz haklı bir mücadele yürütüyoruz” şeklinde konuştu.

Ardından konuşan Sarmaşık Derneği yöneticisi Şerif Camcı,  yüzlerce kurumun kapatılmasının her şeyden önce örgütlenme özgürlüğüne vurulan bir darbe olduğunun altını çizerek, “Her türlü güç ve otoriteye karşı mücadele veren STK’ların kapatılması ile uzun sürecek sorunlarla karşı karşıya kalacağımız açıktır. Sarmaşık derneğinin kapatılması 32 bin kişinin açlığa terk edilmesi gibi özgün bir durum içeriyor" dedi. 

Sarmaşık’ın 5 bin 400 aileye yaklaşık 32 bin kişiye her ay düzenli olarak gıda ve çocuklarına ise eğitim desteği verdiğine dikkat çeken Camcı, “11 yıldan bu yana aralıksız yürüttüğü bu insani destek çalışması ile bu güne kadar belirtilen ailelere toplan 180 bin defa destek sunmuştur” diye konuştu.  

Camcı, devletin yapamadığı toplumsal mücadeleyi Sarmaşık derneğinin layıkıyla yerine getirdiğine dikkat çekerek, “Sarmaşık’ın kapısını mühürlemek aklı, izanı, vicdanı ve geleceğimizi mühürlemektir. Temek hak ve özgürlüklere erişimde en dezavantajlı durumdaki bu aileler Sarmaşık’tan mahrum etmek  mahrum etmek, en nihayetinde 32 bin insana, ‘Gidin açlıktan ölün, ne haliniz varsa görün’ demektir. Bu insanlığa karşı işlenmiş suçtur. Herkesi bu insanlığa karşı işlenmiş suç karşısında sesini yükseltmeye ve Sarmaşık’ın destek olduğu ailelerle dayanışmaya çağırıyoruz” dedi.