Savaşın gizli kahramanları: Sağlık emekçileri

Mistefa Xalid, Minbicli bir sağlıkçı. Sağlık ekiplerinin 4 kişilik birimlerinden birinde yer alıyor. Kerem İbrahim ise ambulans şoförü. İkisi de Fırat'ın Gazabı Hamlesi'nde görevli, ikisi de savaşçı arkadaşları kadar kararlı.

Savaş bilançolarında onlardan bahsedilmiyor. Ne zaferde ne de mağlubiyette adarı geçmiyor ama onlar ölüm tarlasında düşenlerin yanı başında biten yaşam köprüleri. Yaralıyı, şehidi, şehadet yolcusunu yalnız bırakmayanlar. Onlar, DAİŞ vahşetine karşı duran, işgal ettiği alanları özgürleştirmek isteyen QSD savaşçılarının, mütevazi imkanlara sahip sağlık ekipleri. Kimisi hekim, kimisi sağlık teknisyeni, kimisi ambulans şoförü, kimisi tıp öğrencisi, kimisi ise sadece yetenekleriyle bu bölümde faydalı olabileceği için ilk yardım elemanı. Hız, zaman, mekan ve imkanı zorlayarak bir can, bir uzuv ve hatta bazen sadece bir nefes kurtarmaya çalışan QSD'nin sağlıkçıları, 24 saat cepheden cepheye, mevziden mevziye koşturuyor. Savaşçı da olmaya hazır oldukları, gerekirse bunu da yapabilecekleri çin ölümün üstüne yürüyorlar.

‘MİNBİC SIRASINDA SÖZÜMDÜ’

Mistefa Xalid, Minbicli bir sağlıkçı. Bir aydır 4 kişilik sağlık ekibinin içinde Fırat Gazabı Hamlesi'nde görev alan Xalid, neden Minbicli bir Arap olarak savaş cephesinde olduğunu ANF'ye anlattı. "Minbic halkı DAİŞ çetesinden çok çekti. Ben de o zaman kendime şu sözü verdim; eğer şehrim bu çetelerden kurtarılırsa verilen her görevi yapacağım" dediğini aktaran Xalid, şöyle devam etti: "DAİŞ çetesinin hükümranlığındaki insanların neler çektiklerini ve neler yaşadıklarını iyi anlayabiliyorum. Onun için de şimdi buradayım. Amacım buradaki savaşçılara destek verebilmek, bu halkı bir an önce DAİŞ çetesinin elinden kurtarmaktır.”

YARALI SAVAŞÇILARA İLK YARDIM

Zor koşullara, kıt imkanlara, yetişmiş insan ve tıbbi malzeme eksikliğine rağmen her alana sağlık ekiplerinin yetişmeye çalıştığını belirten Xalid, ön cepheden gelen yaralı savaşçılara ilk yardımı yaptıktan sonra durumlarına göre Kobanê veya Minbic gibi merkezlere sevk ettiklerini söyledi.

HIZLI OLMAK ESASTIR

Kerem İbrahim ise ambulans şoförlüğü yapıyor. Yaralı bir savaşçı ambulansa yetiştiği anda, bütün gözlerin döndüğü kişilerin başında gelir. "Çalışmamız hız üzerinedir, çünkü her yaralı savaşçıyı en hızlı şekilde hastaneye yetiştirmektir asıl amacımız" diyen İbrahim, tek başına hızın yetmediğinin farkında.

SAVAŞÇI MUTLAKA KALDIRILACAK

Hızın, emniyetle kazadan azade olmasının önemini bilen İbrahim, şunları söyledi: "Defalarca DAİŞ'liler bizim ambulansları taradı. Fakat bizim geriye gitme gibi bir durumumuz olamaz. Ne olursa olsun savaşçıyı çatışma yerlerinden kaldırmaktır bizim işimiz.”