‘Sêmalka’nın kapatılması Kürt birliğine zarar veriyor’

Güney Kürdistan hükümetinin Sêmalka sınır kapısını Türk devletiyle işbirliği halinde kapatarak Kürtlerin birliğine zarar verdiğini belirten güney Kürdistanlılar, Sêmalka’nın bir an önce açılmasını istedi.

Rojava’ya gerekli yardımların ulaşması ve geliş gidişlerin rahat yapılması için Güney Kürdistan Hükümeti’ne Sêmalka sınır kapısını açma çağrısında bulunan aydınlardan ve aynı zamanda DAİŞ çeteleri tarafından şehit edilen peşmerge Aras’ın annesi İhlas Muhammed, kapının kapatılmasının Kürtlerin Rojava’daki özgürlük mücadelesine zarar verdiğini söyledi.

Güney hükümetinin hiçbir Kürdistan parçası arasında kapılar oluşturmaması çağrısında bulunan İhlas Muhammed: “Kürtler arası ilişki olmak durumundadır. Kaldı ki, bu kapının kapanması kime hizmet ediyor, diye sormak gerekir. Rojava ile aradaki kapıları kapatırsanız Kürtler birbirlerine nasıl sahip çıkacak? Birbirlerine nasıl yardım edecek? Böyle savaş yürütülürken silaha, cephaneye ve desteğe ihtiyaç olacak. Peki bu destek kimden alınacak? Güney Kürdistan halkı Rojava’yla nasıl dayanışma gösterecek? Nasıl yardım edecek?” diye sordu.  

Bir şehit annesi olarak hükümetten bir an önce Sêmalka kapısını açmasını talep ettiğini söyleyen, İhlas Muhammed: “Rojava halkı, çocuklar, kadınlar yardıma ihtiyaç duyuyorlar. Yiyeceğe ihtiyaç var, ilaca, tedaviye ihtiyaçları var, gidip gelebilmeleri gerekir. Bu kapının kapatılması kesinlikle meşru değildir. Dışarıdan birileri gelip bu kapıyı açmayacak, onlar açacaklar” dedi.  

‘GÜNEY KÜRDİSTAN HÜKÜMETİ SÊMALKA’YI AÇMALI’

Sêmalka sınır kapısının her türlü geçişe kapatılmasının Türk devletinin bir istemi hatta dayatması olduğunu söyleyen Ednan Hadi ise, Güney Kürdistan hükümetinin bu dayatmayı kabul etmesine tepki göstererek kapının açılmasını talep etti.

Hadi, “Rojava’da ilan edilen federasyonun Kürtlere hayırlı olmasını diliyorum. İnanıyorum ki ilan edilen federasyon tüm Kürtlerin faydasına olacaktır. Tabi buna karşı Sêmalka (Pêşxabur) sınır kapısının kapatılması tamamen siyasi bir karardır. Bu, Türk devletinin Güney hükümetine baskısı sonucu gelişen bir durumdur. Bu açıdan tamamen siyasal amaçları olan bir uygulama olarak geliştiriliyor. Güney Kürdistan hükümeti bu uygulamadan vaz geçmelidir. Bu oldukça yanlış bir şey olduğu kadar ilerde Kürdistan parçaları arasındaki ilişki açısından olumsuzluk yaratacak bir karardır. Uluslararası güçlerin de hem Türkiye hem de Güney Kürdistan hükümetinin bu uygulamalarına tepki göstermesi gerekir. Rojava halkının yiyecek, ilaç ihtiyacının karşılanması gerekir. Uluslararası güçler de bu konuda duyarlı olmalı, gerekli yardımı sunmalıdırlar” dedi.

‘HERKESE ROJAVA’YA YARDIM ETMELİDİR’

Rojava’da DAİŞ’e karşı en ön cephede savaş yürütüldüğünü hatırlatan Aras Rıfat Sabır ise, tüm Kürtlerin bu mücadeleye hem maddi hem de manevi destek vermesi çağrısında bulunarak, ‘’sınır kapısı bir an önce açılmalı’’ dedi.

Güney Kürdistan hükümetinin Rojava’ya yardım yapacağına sınır kapısını kapatmasının kabul edilir hiçbir yanı olmadığını söyleyen Hadi, bu tür uygulamaların Kürtlere düşmanlık yapanların süregelen uygulamalar olduğunu belirtti.

Hadi, “Kürtlere yolları kapatmak yeni bir durum değildir. Tarihte Türkler, Araplar, Farslar hep yapmışlar. Kürtlerin en büyük düşmanları bu devletlerdir. Ama bugün koşullar değişti, Kürtlerin eline imkanları geçti. Kürtler artık kendileri için bir şeyler yapmalılar. Bu da ancak birbirine güç vermekle, birlikte mücadele yürütmekle olur. Birbirimize kapıları kapatmak sadece Kürt halkına zarar verir. Tek bir faydamız olmaz. Kürtlere yolları kapatmak, kapıları kapatmak düşmanlık yapmaktır. Rojava’nın, Rojhılat’ın Bakur’un ihtiyacı olduğunda gerekli yardımı sağlamak durumundayız. Bu son derece önemli bir husus ve sorumluların buna göre hareket etmesi gerekir. O açıdan kapının bir an önce açılması gerekir” şeklinde konuştu.

 

...