Sêmalka'ya yürüyüş başladı

Duhok'ta, Sêmalka Sınır Kapısı'nın kapatılması basın açıklamasıyla protesto edilecek. Yürüyüşe çok sayıda parti ve sivil toplum örgütü katılıyor. Tevgera Azadi Eş Başkanı Şakır, "Kimsenin ülkemizi sınırlarla bölmesine izin vermeyeceğiz" dedi.

Sêmalka Sınır Kapısı'nın KDP tarafından kapatılmasını protesto etmek için Süleymaniye, Hewler ve Güney Kürdistan'ın değişik yerlerinden yola çıkan halk, Duhok’a vardı.

Kürdistan Ulusal Kongresi'nin (KNK)’nin, Sykes-Picot Antlaşması'nın yıl dönümünde Kürdistan’ın yapay sınırlarla parçalanmasını protesto etmek amacıyla, bir süre önce KDP tarafından kapatılan Rojava sınır kapısı Sêmalka’da gerçekleştireceği basın açıklaması için birçok parti ve örgüt Sêmalka’ya doğru yola çıktı. Duhok'ta bir araya gelecek olan halk, buradan Sêmalka Sınır Kapısı'na doğru yürüyüşe geçecek.

'SÊMALKA’NIN KAPATILMASI SYKES-PİCOT’U DEVAM ETTİRMEKTİR'

Yürüyüşe Tevgera Azadi de geniş bir katılımla destek veriyor. ANF’ye konuşan Tevgera Azadi Eş Başkanı Şilan Şakir, "Artık hiç kimsenin ülkemizi sınırlarla bölmesine izin vermeyeceğiz" dedi.

Şakir, Sykes-Picot ile Kürdistan’ın dört parçaya bölünerek, Kürt halkının her türlü katliam ve asimilasyona tabi tutulduğunu belirtti ve artık buna izin vermeyeceklerini söyledi.

Şakir şöyle konuştu: "Bugün Rojava ve Bakurê Kürdistan'da yaşanan gelişmeler, halkımızın bu parçalanma siyasetini boşa çıkardığını açıkça gösteriyor. Dolayısıyla biz de halkımızın bu mücadelesinde sonuna kadar yerimizi alacağız. Bugün de KNK’nin çağrısı üzerine bu yürüyüşe kitlesel katılıyoruz. Çünkü KDP tarafından Rojava’ya dönük kirli bir siyaset yürütülüyor. Sêmalka Sınır Kapısı'nı kapatarak Rojava’ya ambargo uygulanıyor. Bu sadece ekonomik yardımın gidip gitmemesiyle bağlantılı bir durum değil. KDP bu uygulamalarıyla aslında Sykes-Picot’u devam ettiriyor. Bu, Kürdistan'ın bir parçasına dönük kendisine 'Kürt partisi' diyen bir partinin içine düştüğü trajik bir durumdur. Biz bunu hiçbir şekilde kabul etmiyoruz ve kınıyoruz.”

Şakir, başka yerlerden kitlenin de Duhok’ta bir araya gelmesinden sonra Sêmalka’ya yürüyeceklerini, Rojava'dan gelecek halkla burada buluşacaklarını bildirdi.

GENİŞ KATILIM

KNK’nin organize ettiği eyleme Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK), Goran Hareketi, Tevgera Civaka Azadi Kurdistan (Kürdistan Özgür Toplum Hareketi), HDP, Hizbi Zahmetkeşani Kurdistan (Kürdistan Emekçiler Partisi), Hizbi Ayindei Kurdistan (Kürdistan Gelecek Partisi), Yekgirtuyi İslami Kurdistan (Kürdistan İslami Birlik Partisi) ve Hizbi Rizgari Kurdistan’ın (Kürdistan Kurtuluş Partisi) yanı sıra Kakai ve Yaresan halklarının temsilcileri ve insan hakları derneği eyleme temsilciler düzeyinde destek oldu.