'Silahları çalıp sattılar, cephaneliği havaya uçurdular'

Hewlêr'de son bir ayda Zêrewanî'ye bağlı iki cephanelikte meydana gelen patlamaların nedeninin, "Silahların pêşmerge içindeki bazı gruplarla çalındığı ve izinin kaybettirilmesi için cephaneliklerin patlatılması" olduğu belirtiliyor.

Hewlêr'de bir ay içerisinde peşmergeye ait iki cephaneliğin patlaması, "silah hırsızlığı" sorusunu yeniden gündeme getirdi. Güney Kürdistan İçişleri Bakanlığı, Kürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP) özel kuvvetleri Zêrevani'nin cephaneliklerinde 5 Ağustos ve 26 Ağustos tarihlerinde yaşanan patlamalarla ilgili inceleme başlattı.

Oluşturulan heyetin "patlamaların cephaneliklerdeki ısı artışına bağlı olarak meydana gelmesi" ve "sabotaj" ihtimalleri üzerinde durduğu öğrenildi. Ancak pêşmergeye ait birçok silahın pazarlarda görülmesi, dikkatleri "hırsızlık" ihtimali üzerine yoğunlaştırdı.

Güney Kürdistan'da çıkan Awêne gazetesi, oluşturulan heyetin "Zêrewanî depolarındaki silahların bu gücün içindeki bazı kesimlerle çalınması ve çalınan silahların izini kaybettirmek için patlama süsünün verildiği" ihtimali üzerinde durduğunu yazdı.

ABD ve Avrupa ülkelerinin DAİŞ ile mücadele için pêşmergeye gönderdiği birçok silahın karaborsada satışa çıkarıldığı daha önce medyaya yansımıştı.

Geçtiğimiz yıl Ocak ayında Almanya medyası, DAİŞ ile mücadele amacıyla KDP'ye gönderilen silahların Hewlêr ve Süleymaniye’de karaborsada satıldığını gündeme getirmişti.

Almanya Savunma Bakanlığı ise silahlar konusunda sorumluluğun Kürdistan Hükümeti'nde olduğunu belirterek, "gönderilen silahların takibatı ile ilgili bir planlamanın yapılmadığını" ancak söz konusu durumun araştırılacağını açıklamıştı.

Aynı Alman silahları, 3 Mart 2017 tarihinde KDP tarafından Şengal'de Êzidîlere yapılan saldırıda KDP'ye bağlı silahlı grupların elinde görülmüştü. Êzidî sivillerin bu silahlarla katledilmesi üzerine, Alman hükümeti söz konusu silahların araştırılacağını açıklamıştı.

Her iki patlama sonrası Zêrevanî'den de yapılan açıklamalarda "dışarıdan bir müdahale olmadığı ve patlamaların sıcaklıktan dolayı gerçekleştiği" iddia edilmişti.