STK’lar Şırnak ve Nusaybin’e gidecek

DTK öncülüğünde bir araya gelen sivil toplum örgütleri, talan ve katliam altında olan Nusaybin ve Şırnak için uluslararası örgütlere harekete geçme çağrısı yaptı. Sivil toplum örgütleri yarın her 2 merkeze de gitme kararı aldı.

DTK öncülüğünde bir araya gelen sivil toplum örgütleri, talan ve katliam altında olan Nusaybin ve Şırnak için uluslararası örgütlere harekete geçme çağrısı yaptı. Sivil toplum örgütleri yarın her 2 merkeze de gitme kararı aldı. 

Amed'te Demokratik Toplum Kongresi (DTK) öncülüğünde Amed Konukevi'nde bir araya gelen sivil toplum örgütleri, Nusaybin ve Şırnak için acil duyarlılık çağrısında bulundu. Açıklamada KJA, Amed Barosu, KESK, TMMOB ve İHD gibi birçok sivil toplum örgütü temsilcisi hazır bulundu. Sivil toplum örgütleri adına konuşan İHD Şube Başkanı Raci Bilici, iktidarın inkar ve imha siyasetinin geçmişteki politikalardan daha kapsamlı bir biçimde yürürlüğe konulduğunu ifade etti. 

Bu yolun çıkmaz bir yol olduğunu dile getiren Bilici, iktidarın komşu ülkelerde yaşanan gelişmelerden ders çıkarması gerektiğini söyledi. Bilici, sürdürülen savaşta telafisi mümkün olmayan yaraların açıldığını belirtti. Kentlerin talan edildiğini vurgulayan Bilici, çok sayıda insanın yaşamını yitirdiğini belirterek, Cizre ve Sur'daki insanlık suçunun Şırnak ve Nusaybin’de de hayata geçirilmek istendiğini vurguladı. 

Roboskî'deki bombalamaya da dikkat çeken Bilici, devletin ikinci Roboski provası yaptığını belirtti. Devletin hala Roboski katliamının hesabını vermediğini hatırlatan Bilici, bu katliamı yapanların yargılanması için mücadelelerinin devam edeceğini söyledi. 

Yine Şırnak’ta gözaltına alındıktan sonra kendisinden haber alınamayan DBP Yöneticisi Hurşit Külter'in durumuna dikkat çeken Bilici, Uluslararası Af Örgütü, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Konseyi'ne acilen harekete geçme çağrısında bulundu. Külter'in tıpkı 90'lı yıllardaki gibi "faili meçhul" cinayet ile katledilmek istendiğini vurgulayan Bilici, "Gözaltına alındığı tanıklarca dile getirilmesine rağmen, devlet güçlerince gözaltına alma olayının önce kabul edilmesi, ardından da reddedilmesi, bizlerde yeni bir gözaltında kaybettirme cinayet şüphesini uyandırmaktadır. Bu durum, bizlerde 90'lı yılların fail belli cinayet işleme uygulamalarını akla getirmektedir" dedi.

Bilici, duruma dikkat çekmek amacıyla yarın saat 10.00'da kentteki sivil toplum örgütleri olarak Şırnak ve Nusaybin’e gideceklerini de duyurdu.