Su kesme emri Ankara'dan

Amed merkez Sur ilçesi Alipaşa mahallesinde evlerin yıkım çalışmaları zorla devam ediyor.

Yıkım çalışmalarında herhangi bir olay çıkmaması için bugün onlarca zırhlı polis aracı, TOMA ve Çevik Kuvvet ekipleri Alipaşa mahallesinde önlem aldı. Alipaşa mahallesinde yıkım çalışmaları son aşamaya gelirken, yıkımın 2. etabı kapsamında Lalebey mahallesinin de yıkılacağı gündemde.

Mahallede, yıkım öncesi iki haftadır suları kesik olduğu öğrenilirken, suların açılması için Belediye, Valilik ve Diski'ye başvuran mahalle sakinlerine, "Elimizden bir şey gelmiyor, karar Ankara'dan geldi" cevabı verildi.

Mülk sahiplerinin talepleri dikkate alınmadan ve yıkım kararına karşı açılan yürütmenin durdurulması kararı beklenmeden Alipaşa mahallesinde süren yıkım bitme aşamasında. Polisin dün mahallenin birçok bölgesini barikatlarla kapatması tepkilere neden olurken, halen ailelerin oturduğu 30 kadar evin bulunduğu mahallede polis bir olay çıkmadan evlerin boşaltılmasını istedi. Bugün yapılan yıkım çalışmalarında iş makinelerinin yanı sıra, onlarca polis zırhlı aracı ve Çevik Kuvvet ekipleri de görev aldı. Yıkımın sürdüğü ve bariyerlerle çevrilen bölgelere ise gazetecilerin girmesine izin verilmiyor.

'ALİPAŞA'DA YIKIM BİTİNCE SIRA BİZE GELECEK'

Alipaşa mahallesinin hemen bitişiğinde bulunan Lalebey mahallesi Tarancı sokakta oturan Emrah Çınar, Alipaşa'da bine yakın evin yıkılması sonrasında birçok kişinin kiracı olarak kendi mahallelerine taşındığını, yıkımın 2. etabında ise kendi mahallelerine de sıra geleceğini söyledi. Çınar, aylardır yanı başlarında süren yıkım nedeniyle tedirgin olduklarını belirterek, kendilerine sahip çıkılmaması halinde Lalebey mahallesinin de tarihe karışacağını sözlerine ekledi.

ANKARA İZİN VERSE SU BIRAKILACAK

Lalebey Mahallesi Bel Sokak'ta ikamet eden Abdulvahap Kaya da iki haftadan bu yana sularının kesik olduğunu ve su sorununun çözümü için muhtara gittiklerini belirterek şunları söyledi: "Mahalle muhtarına gittik. Muhtar, 'Ben sizinle bir yere geldiğim zaman bana kızıyorlar. Bunları sen peşine takıp getiriyorsun diyorlar' dedi. Bizde bunun üzerine mahalleli toplanıp Belediye'ye gittik. Onlar Valiliğe yönlendirdi. Vali bizimle görüşmedi, oradaki yetkililer de Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ)'ye yönlendirdi. DİSKİ'deki yetkililer de 'Suları açamayız. Emir Ankara'dan gelmiş. Oradan gelecek karara göre hareket ediyoruz' dediler. Mahallemizi yıkmayacaklar ise neden iki haftadır sularımızı kesmişler. Alipaşa'daki yıkımların tamamı bitince sıra Lalebey mahallesine, ardından da diğer mahallelere gelecek. Yetkililer yok diyor ama yıkım Sur ilçesinin tamamı için alınmış" şeklinde konuştu.