Sur’da buruk bayram: OHAL Valisi bayram mı bıraktı?

Bayramı yıkıntılar arasında buruk bir şekilde geçiren Sur halkı, bayram şekerlerini bile dağıtamadı. Bayram havasının olmadığı mahallelerde ilçe sakinleri, “OHAL Valisi bayram mı bıraktı?” diye tepki gösteriyor.

Amed'in Sur ilçesinin Alipaşa ve Lalebey mahalleleri, geçen Ramazan Bayramında olduğu gibi Kurban Bayramını da yıkıntılar arasında geçiriyor. Çocuklardan geçilemeyen kûçeleri molozlarla dolan mahalleler, sessizliğe bürünmüş durumda. Evlerini terk etmeyerek yıkıma karşı direnenler ise "usul yerini bulsun” diyerek komşularını ziyaret ediyor.

BAYRAMIN BURUKLUĞU ÇOCUKLARIN YÜZÜNDE

Sessiz geçen bayramın burukluğu çocukların yüzüne de yansıyor. Yaşam ve oyun alanları abluka altına alınan çocuklar, şeker toplayamadıklarından dolayı hüzünlü. Elanur isimli çocuk bunlardan sadece biri ve küçük yaşına rağmen “Bizim evi de yıkacaklar” diyerek içinde bulunduğu durumu özetliyor. Alipaşa Mahallesi’nin çocukları şeker toplamak yerine yaşam ve oyun alanlarını kısıtlayan bariyerleri yıkarak tepkilerini ortaya koyuyor.

‘KİMİLERİNE MEYDAN, KİMİLERİNE ZİNDAN’

Kûçelerinde oturan anneler de bayram burukluğuna neden olan yıkım ve ablukaya tepkili. Sabah saatleriyle birlikte bayram şekerleri ile doldurduğu tasıyla kapısında bekleyen İmiş Mutlu’nun kapısını çalan pek kimse yok. Kurban Bayramını Ramazan Bayramı havasında geçirdiğini dile getiren Mutlu, “Bayramlar rezalet içerisinde geçiyor” dedi. Bayramı susuz geçirdiklerini ifade eden Mutlu, geçen bayrama duyduğu özlem şöyle dile getirdi: “Kapılarımız sabahtan açık, şeker veremedim kimseye. Bir çocuklarım geldi. Bayram yok, ölümüz olsa yıkayacak suyumuz yok. Bu halde bayram mı olur? Kimilerine zindan, kimilerine meydan.”

'BAYRAM BIRAKMADILAR'

Hayvan pazarından yıkım tehdidi altında olan evine dönen Hacı Remzi Mutlu ise yıkımdan dolayı bayramı buruk bir şekilde karşıladıklarını belirterek, “OHAL Valisi bayram mı bıraktı? Bir Allah’ın kulu bayramlaşmaya gelmedi. Hayvan pazarında da 50 kurban kesilmedi. Hiçbir yerde bayram bırakmadılar” dedi.