Sur’da komisyoncular mülk almak için dolaşıyor

Amed’de tapulu evlerin halktan habersiz teker teker yıkıldığı tarihi Sur ilçesinde zengin iş adamlarının mülk satın almak için pazarlığa giriştiği ortaya çıktı.

ANF’ye konuşan Cemal Yılmaz mahallesinin muhtarı Koçero Tokdemir, şimdiden zengin iş adamları adına dolaşan komisyoncuların ev sahipleriyle mülk satın almak için pazarlık yapmaya başladığına dikkat çekti. Büyük resme bakıldığında devletin bilinçli bir şekilde bu çatışma ortamını sağlayıp, burayı insansızlaştırmaya çalıştığının ortaya çıktığını vurgulayan Tokdemir, Sur halkının mağdur edilmesine izin vermeyeceklerini vurguladı. Acele kamulaştırma adı altındaki gaspa karşı yeni oluşturulan Sur’u Yaşatma ve Güzelleştirme Derneği’nin kurucularından olan Tokdemir Saray ve AKP’ye, “Elinizi Sur’dan çekin” çağrısı yaptı.

Sur Cemal Yılmaz mahallesi, devlet ablukasının ilan edildiği mahalle olma özelliğini taşıyor. 180 gündür sokağa çıkma yasağının sürdüğü Cemal Yılmaz mahallesinde tam 7 bin kişinin zorunlu göçe tabi tutulduğuna dikkat çeken mahalle muhtarı Tokdemir, “Mahalle halkı evlerinden zorla çıkartıldıklarında üzerlerindeki elbise dışında yanlarına eşya almalarına dahi izin verilmedi. Apar topar çıkmak zorunda bırakıldılar” dedi. Bu insanların yıllardır Sur’da yaşadığını, kendi mahallelerinde yerleşik olduğunu ifade eden Tokdemir, her bir yana dağıtılan bu insanların bir an önce evlerine geri dönebilmesi için muhtarlar olarak ellerinden geleni yaptıklarını ancak hiçbir sonuç alamadıklarını aktardı. Tokdemir, bu konuda Diyarbakır valisi ve Sur kaymakamıyla görüşme yaptıklarını ancak olumlu bir sonuç elde edemediklerini söyledi. Devlet ablukası sırasında kendi ailesi dahil olmak üzere insanların mahallelerini, evlerini terk etmemek için çok direndiğini anlatan Tokdemir, “Sanki başlarına gelecekleri öngörmüşler gibi insanlar evlerini terk etmedi. Top atışlarına, silah seslerine ve her an öldürülme tehdidine rağmen elektriksiz, susuz insanlar tam 60 gün boyunca direndi” dedi.

KAMULAŞTIRMA KARARI VERİLMEDEN 300 EV DEVLET TARAFINDAN YIKILDI

Kamulaştırma hamlesine karşı Sur’u Yaşatma ve Güzelleştirme Derneği’ni kurduklarını belirten Tokdemir, kamulaştırma kararının alanı boşaltmak için bir bahane olduğunu vurguladı. Bakanlar Kurulu’nda henüz bu karar alınmamışken, çatışmaların en az yaşandığı Cemal Yılmaz mahallesinde devlet tarafından 300 evin içinde eşyalarla yıkıldığına işaret eden Tokdemir, evleri yıkılmayanların ise eşyalarının tümünün yağmalandığına dikkat çekti. Tokdemir, birkaç gün önce kaymakamlık nezdinde yürütülen zarar tespit çalışması kapsamında evlerine bakmaya giden mahalle sakinlerinin kendilerine eşyalarının yüzde 90’ının yağmalandığını ve kalanların da kullanılmaz hale geldiğini aktardığını söyledi. Bu insanların büyük çoğunluğunun çalışma sahasının da Sur içinde bulunduğunu hatırlatan Tokdemir, dolayısıyla insanların hem evlerinden, hem işlerinden olduklarını vurguladı. Güvenlik kuvvetlerinin evleri bombalayıp, yıkmakla da yetinmeyerek, mahalledeki dar sokakları da kafalarına göre genişlettiğini belirten Tokdemir , “Mesela Kaymakamlık tarafından biz muhtarlara bir kereliğine mahsus sokakların tespiti için mahalleye girme izni verildiğinde yıkımın boyutunu gördük. Örneğin Alpaslan Lisesi’nin etrafını dümdüz etmişler, bizim mahallede Çukurlu adında çıkmaz bir sokak vardı. O çıkmaz sokağa kafalarına göre 50 metrelik bir yol yapmışlar ve sağlı, sollu evleri hep yıkmışlardı” diye konuştu.

ELİNİZİ SUR’DAN ÇEKİN!

Sur’da da oturan çoğu ailenin 1990’lı yıllarda devlet terörüne uğrayan ve köylerinden zorla göç ettirilen insanlar olduğunu aktaran Tokdemir, kendisinin de bu ailelerden biri olduğunu, 1991 yılında Çınar ilçesine bağlı Pınaroğlu (Mêzrik) köyünün askerler tarafından boşaltılmasıyla buraya yerleştiğini söyledi. Şimdiden zengin iş adamları adına dolaşan komisyoncuların ev sahiplerini bulup mülk satın almak için pazarlık yapmaya başladığına dikkat çeken Tokdemir, “Ev sahipleri bize gelip bazı şahısların evlerini satın almak için pazarlık yaptığını ilettiler. Bunların müteahhit olup olmadığını henüz netleştiremedik. Ancak öyle bir gerçek var ki şimdiden evleri satın almak için dolaşmaya başlamışlar” dedi. Hiçbir mahallelinin malını peşkeş çektirmeyeceğini herkesin bilmesi gerektiğini vurgulayan Tokdemir , “Bu acele kamulaştırmayla birlikte büyük resme bakıldığında devletin bilinçli bir şekilde bu çatışma ortamını sağlayıp, burayı insansızlaştırmaya çalıştığı ortada” diye konuştu. Bu gaspa karşı Sur muhtarları olarak Sur’u Yaşatma ve Güzelleştirme Derneği’ni kuran Tokdemir ve arkadaşları, Sur halkının mağdur edilmesine izin vermeyeceklerinin bir kez daha altını çizdi. Sur halkının Toledo Moledo değil kendi eski düzenlerini istediğini kaydeden Tokdemir, sık sık muhtarları Saray’da toplayıp boy gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP hükümetine, “Elinizi Sur’dan çekin” çağrısı yaptı. 

...