Sur direnişçisi Halit Güneş, son yolculuğuna uğurlandı

Amed’in Sur ilçesindeki öz yönetim direnişinde yaşamını yitiren Halit Güneş Silvan’da binlerce kişinin katıldığı törenle son yolculuğuna uğurlandı.

Amed’in Sur ilçesindeki öz yönetim direnişinde yaşamını yitiren Halit Güneş Silvan’da binlerce kişinin katıldığı törenle son yolculuğuna uğurlandı. Mezarlıkta konuşan baba Zeynel Güneş "zor kullanıp zulmetmek için değil Kürdistan yolunda mücadele ederek hayatını kaybetmiştir" dedi.

Amed'in Sur ilçesindeki özyönetim direnişinde yaşamını yitiren Hasan Güneş'in Silvan ilçesinde binlerce kişinin katıldığı törenle son yolculuğuna uğurlandı. 10 Mart Perşembe günü Sur'da hayatını kaybettikten sonra Malatya Adli Tıp Kurumu'na kaldırılarak korsan bir şekilde defnedilen Halit Güneş'in cenazesi DNA testi sonucu teşhis edilerek ailesine teslim edildi.

İlçeye bağlı Qurtê köyünde çok sayıda kişi tarafından karşılanan cenaze oradan da konvoy halinde ilçeye getirildi. Yol boyunca polisler zırhlı araçlarla cenaze konvoyunu engellerken, cenaze kenar mahallelerden Tekel Mahallesi'ne getirildi. Hakikat Camii'nde dini vecibeleri getirildikten sonra, PKK bayrağına sarılı tabut omuzlara alınarak mezarlığa doğru "Bijî Berxwedana Sûrê" ve "Şehid namirin" sloganları eşliğinde getirildi. 

Tekel Mahallesi Şehitlik Mezarlığı'ndaki defin törenine HDP Milletvekili Ziya Pir, DBP ve HDP Amed ve Silvan örgütleri, Silvan Belediyesi eşbaşkanları ve MEYA-DER yöneticilerinin yanı sıra binlerce kişi katılırken, defin işlemlerinin ardından yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşunda bulunuldu. 

Cenaze töreninde açıklama yapan MEYA-DER eşbaşkanı Hasan Pençe "Her gün bir şehidimizi defnediyoruz. Elbette herkes şehitlik mertebesine ulaşmaz. Şehitlerimiz bu halkın ve toprakların özgürlüğü için Sur'da tarihi bir direniş sergileyerek şehit düştüler. Bu vahşetin karşısında halkımız direnecek ve boynunu eğmeyecektir. Bütün halklar kültürleri, kimlikleri ve özgürlükleri için mücadele ediyorlar. Halkımızda bunu istiyor. Erdoğan her gün tehditler savuruyor. Her gün tutuklamalar, gözaltılar, yıkımlar, talanlar ve ölümler var. Halkımız mücadelesini sürdürecektir. Çünkü Allah bu dili vermiştir. Bizler haklıyız. Kimse dilimizi inkar edemez. Sonuna kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Söz veriyoruz hiçbir zaman diz çökmeyecek ve izinizde yürüyeceğiz" diye konuştu. 

Oğlunun tüm Kürt halkının evladı olduğunu dile getiren baba Zeynel Güneş "Oğlum hırsızlık, kumar, gasp için, başkasına zor kullanıp zulmetmek için değil Kürdistan yolunda hayatını kaybetmiştir. Hepinizin başı sağ olsun" dedi. 

Yapılan konuşmaların ardından kitle taziyelerin kabul edileceği Tekel Mahallesi taziye evine geçti.