Sur direnişi çocukları 1 yaşında

Sur’da ilan edilen “sokağa çıkma yasağı” bir yıla yaklaşırken, 103 gün süren direnişte yaşamını yitirenlerin isimlerini alan çocuklar da bir yaşına yaklaşıyor.

Amed’in Sur ilçesinde 2 Aralık 2015 sabahında ilan edilen “sokağa çıkma yasağı” hala devam ediyor.  Aradan geçen bir yılda halk içinde “tarihi Sur direnişi” solarak isimlendirilen 103 günlük direniş ardından birçok hikaye bıraktı. Sur’da yaşamını yitiren birçok YPS/YPS JIN üyesinin ismi Sur’da ve Amed’de doğan çocuklara verildi Berxwedan, Roza, Reber, Zınar, Robin… Aileleri tarafından kendilerine verilen isimlerin her birinde ayrı bir hikaye saklı. Sur’daki ablukayla birlikte çocukların da birinci yaşı dolmak üzere. 

‘ONA HER SESLENDİĞİMDE SUR AKLIMA GELİYOR’

Bu isimlerden ilki direniş anlamına gelen Berxwadan oldu. Abluka ve çatışmaların olduğu zaman Dabanoğlu Mahallesi’nde kalan annesi, ona her seslendiğinde Sur’u hatırlıyor. Sidar Berxwedan’ın hikayesini şöyle anlatıyor: “Gençler bizim oraya çocuk olduğu için hendek kazmadı. Çatışmalar şiddetlendiği zaman biz de evimizden çıkmak zorunda kaldık. Çıkışta erkek polisler karnımda bomba var zannedip karnımı açıp baktılar. Hakaret ettiler o an o gençler aklıma geldi, keşke hendekleri kazsalardı diye düşündüm. Çıktığım gece de Berxwedan dünyaya geldi. O gün Sur’dan çıktığımda onun adını böyle koyacaktım zaten. O polislerin bize nasıl davrandıklarını görünce içeridekilerin nasıl direndiklerini nasıl bir iradeye sahip olduklarını daha iyi anlıyorsun. O yüzden onun adı Berxwadan.” 

‘İSMİNİ ZINAR KOY DEDİ' 

Bir diğer isim de Zınar. Zınar’ın ailesi de Sur’da Fatihpaşa Mahallesi’nde oturuyor. Zınar çatışmaların en yoğun olduğu bir zamanda erken doğumla dünyaya gelmiş. Oğlu olmasaydı içeriden asla çıkmayacaklarını ve evlerini asla bırakmayacaklarını söyleyen annesi, “İçeride ablukanın başından sonuna kadar bizim sokakta olan biri vardı.  Adı da Zozan’dı. Karnımı gördükçe hep eğer oğlan olursa ‘adını Zınar koy’ derdi. Ben de öyle yaptım bekli oğlum beni Sur’dan kopardı ama benim için yeni Sur’a da hayat verdi” diye konuştu.

O DA DİRENİŞİN TANIKLARINDAN BİRİ

Robin de annesiyle birlikte Dabanoğlu Mahallesi’nde kalırken evlerine isabet eden kurşunlar yüzünden sezaryen ile dünyaya gelen çocuklardan sadece biri. Robin  “güneşi görmek” anlamına geliyor. Annesi “ Sur’un o günlerini oğluma her baktığımda tekrar hatırlıyorum.  Çatışmalar olduğu zamanlarda günlerce uyuyamıyorduk ve diğer insanlar gibi ben de bir an önce sabah olsun diye dua ediyordum. O yüzden oğlumun adı Robin, o gün ışığı nasıl ki Sur direnişinin tanıklarından biri ise bu da öyle” ifadelerini kullandı. 

Sur’da yaşamını yitiren YPS’li Reber Varto’nun adı da çocuklara verilen isimlerden biri oldu. 

...