GÖRÜNTÜLÜ

Sykes-Picot’nun 100. yıldönümünde Kürdistan konferansı

Skyes-Picot Anlaşması’nın 100’üncü yıldönümü vesilesiyle düzenlenen konferansta konuşan PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, “Bazı çevreler federasyon ilanını parçalanma olarak ele alırken, biz de aksine demokratikleşmedir diyoruz" diye konuştu.

Sykes-Picot’un 100. yıldönümünde düzenlenen ‘Küreselleşme çağında Kürdistan’ın kimliği ve bağımsızlığa doğru’ konferansı Süleymaniye’de başladı.

Süleymaniye Üniversitesi’nde düzenlenen konferansa dört parça Kürdistan’dan aydınlar ve siyasi parti temsilcilerinin yanı sıra, sosyolog ve tarihçi-yazar İsmail Beşikçi, YNK Politbüro sorumlusu Mele Bahtiyar, Güney Kürdistan Başbakan Yardımcısı Qubat Talabani, PYD Eşbaşkanı Salih Müslim ve çok sayıda akademisyen ve yazar-tarihçi katıldı. ABD’li yazar-tarihçi Profesör Noam Chomsky de görüntülü bir mesajla ile katıldı.

Sykes-Picot Anlaşmasının 100. yıldönümü vesilesiyle Süleymaniye Üniversitesi’nde düzenlenen ‘Küreselleşme çağında Kürdistan’ın kimliği ve bağımsızlığa doğru’ konferansı bugün saat 09:30’da başladı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan YNK Politbüro Sorumlusu Mele Bahtiyar, Kürdistan’ın bağımsızlığının Kürt halkının hayali olduğunu ifade ederek peşmerge, savaşçı ve gerillanın gücüyle bağımsızlığa ulaşılacağını kaydetti. Batılı ülkelerin Kürtlere salt askeri açıdan yaklaşmalarını eleştiren Bahtiyar, siyasi olarak tanıma ve statü söz konusu olunca Kürtlerin yalnız kaldığını belirterek Cenevre toplantılarındaki tutumun böylesi bir tehlikeye işaret ettiğine dikkat çekti.

BAHTİYAR: ÖZGÜRLÜK TALEP EDİYORUZ

Bahtiyar, “Biz kendi cephemizden özgürlük talep ediyoruz ve hiçbir ulusa da minnet etmiyoruz. Bugün bizler de peşmerge, gerilla ve savaşçılarımızın gücüyle zafer ve bağımsızlığımızı elde edebiliriz” dedi. 

TALABANİ: KÜRTLER ER YA DA GEÇ BAĞIMSIZ OLACAK

Mele Bahtiyar ardından konuşan Güney Kürdistan Başbakan Yardımcısı Qubat Talabani ise “Kürt halkı çok uzun süredir bağımsızlığı bekliyor. Kürdistan’ın bağımsızlığı önemlidir. Fakat bugün Kürdistan bölgesinde Hewlêr ve Süleymaniye gibi iki yönetim ortaya çıkmıştır. Durum böyle olduğunda genel bir bağımsızlıktan nasıl bahsedebiliriz? Bugün de olsa, yarın da olsa, Kürt halkı her halükarda bağımsızlığına ulaşacaktır” şeklinde konuştu.

‘MÜSLİM: YENİ BİR SYKES-PİCOT’A İZİN VERMEYECEĞİZ

Konuşmaların ardından düzenlenen panele konuşmacı olarak katılan PYD Eşbaşkanı Salih Müslim ise Rojava deneyiminden ve Kürt siyasetinin gelmiş olduğu düzeyi değerlendirdi.

Böylesi bir ilanın bazı kesimlerce zamansız olduğu şeklinde eleştirildiğini belirten Müslim şunları belirtti: “Bazı çevreler federasyon ilanını parçalanma olarak ele alırken, biz de aksine demokratikleşmedir diyoruz. Mesela Cenevre’de tartışılmasını istiyoruz ve bir çözüm projesi olarak da görülmeli, ama bazıları bunu istemiyor ve herkesin katılmasını da istememekle kalmayıp, projemizi de kabul etmiyorlar.

Siyasi bir çözüm için bizim de masada bulunmamız gerekir. Perde arkasında bizimle de görüşmeler oluyor. Tabi düşüncelerimizi soruyorlar, ama biz masada olmamız gerektiğini belirtiyoruz. Cenevre görüşmeleri Kürt halkına yeni bir Sykes-Picot olarak dayatan bazı güçler var fakat biz buna izin vermeyeceğiz” şeklinde konuştu. 

BEŞİKÇİ: 30 BİN NÜFUSU OLAN ÜLKELER 50 MİLYONLUK HALKIN KADERİNİ BELİRLİYOR

Bir diğer panelist olan sosyolog ve tarihçi İsmail Beşikçi ise, Kürtlerin arasında beş sınırın olduğunu, bu sınırların ne Türklerle Farsları ne Araplarla Türkleri ya da Araplarla Farsları bölmediğini, her beş sınırın da Kürtleri böldüğünü söyledi.

Bugün Avrupa Konseyi’nde Ortadoğu’daki sınırların değişmemesi için el kaldıran bazı parlamenterlerin mensup oldukları devletlerin nüfusunun on binlerle ifade edildiğini ancak bu insanların 50 milyon olduğu söylenen Kürtlerin kaderini ve geleceğini belirlemek için söz söylediğine dikkat çekti. ‘Kürtler bu meseleyi çözmek zorunda’ diyen Beşikçi, Birleşmiş Milletler’in okyanus ötesi sömürgeciliği ret ettiğini ancak Kürdistan gibi birleşik olan ülkelerin sömürgeleştirilmesini onayladığını kaydetti.

Müzik dinletisinin de yapıldığı konferans, yarın panel ve çeşitli etkinliklerle devam edecek. 

...