Tahir Elçi, katledilişinin yıl dönümünde Amed’de anıldı

Amed Baro Başkanı Tahir Elçi, katledilişinin yıl dönümünde anıldı.

Amed’in Sur ilçesinde 28 Kasım 2015’te yapılan basın açıklamasının hemen ardından katledilen Amed Baro Başkanı Tahir Elçi’nin ölümünün birinci yıldönümünde gerçekleştirilen anma programı çerçevesinde belgesel gösterimi ve dengbêj dinletisi gerçekleştirildi.

Cegerxwin Gençlik ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen programa, Elçi’nin ailesinin yanı sıra HDP ve CHP’li milletvekilleri, Amed Barosu üyesi çok sayıda avukat, kentte bulunan sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve halk katıldı. Program, Elçi’nin fotoğraflarının asıldığı salonda Amed Barosu Başkanı Ahmet Özmen’in açılış konuşması ile başladı. 

Özmen’in ardından söz Elçi’nin eşi Türkan Elçi şöyle konuştu: Tahir’in katledilmesi bir milattı, ondan sonra huzurlu bir gün geçiremedik. O gitti ve ardından bir kent yıkıldı. Tahir genç ölümlerin yetim çocukların gözyaşlarına, faili meçhullerin aydınlatılmamasını yüreğinin ta derininde hisseden biriydi. Sürekli ‘Gittikçe Halep kentinin yaşadıklarını yaşayacağız’ diyordu. Ne yazık ki içinde olduğumuz felaketi duyurmada tek başına kaldı.”

Eşi Tahir Elçi’nin hukuk istemedeki duruşunun birilerini rahatsız ettiğini belirten Elçi, “Bu sebepten kurmaca senaryolarla katledildi. Bu sebeple yaratılan kaotik bir ortamda faili belli olmayacak bir cinayet işlendi. Tahir’in katledilmesi ile topluma umutsuzluk iksiri içirilmek istendi. O gittikten sonra önce gözlerimize sonra dilimize kepenkler indi” dedi. 

Anmada CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da bir konuşma yaptı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, insan hakları savunucusu olmanın böylesi bir dönemde çok zor olduğunu söyledi.

Bilici, “Tahir bu çizgide yürüyebildiği için katledildi. Tahir’in çok sayıda arkadaşını götürdüler daha önce ama amaçlarına ulaşamadılar. Tahir’i de götürenler amacına ulaşamayacak. Ardından gelen yoldaşları faillerini elbet ortaya çıkaracaktır” diye konuştu.

HDP Amed Milletvekili Ziya Pir, Doğu Güneydoğu Sanayici Ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (DOGÜNSİAD) Başkanı Şah İsmail Bedirhanoğlu ve MAZLUM-DER Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Reha Ruhavioğlu da Tahir Elçi’nin ailesine başsağlığı diledi.

Konuşmaların ardından dengbêj Mahmut, Elçi katledildikten sonra ona yazdığı stranı seslendirdi. Duygusal anların yaşandığı anmada, Elçi’yi anlatan belgesel de yayınlandı. Büyük bir beğeni ile izlenen belgeselin ardından sahneye çıkan müzisyenler Elçi’nin sevdiği türküleri seslendirdi.