‘Taybet ana için, Ekin Wan için, Lokman Birlik için ‘HAYIR’ diyeceğiz’

Türk devlet güçleri tarafından yıkılan İdil HDP binası yeniden açılışında konuşan DTK Eşbaşkanı Leyla Güven, “Bodrumlarda yakılan şehitlerimiz için, Taybet ana için Ekin Wan için, Lokman Birlik için ‘Hayır’ diyeceğiz’ dedi.

Şırnak'ın İdil ilçesinde Türk devleti güçleri tarafından yıkılan HDP binasının yeniden açılışı Demokratik Toplu Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven ve HDP'li vekillerin katılımıyla gerçekleştirildi. Açılışa kadınlar rengarenk ulusal kıyafetleri ve “Hayır” bayraklarıyla katıldı. Açılıştan önce şarkılar söyleyen kadınlar, "Kürdistan için, şehitlerimiz için, Cizre bodrumları için, Sur direnişi için ‘Hayır’” sloganları attı. Ardından tutuklu İdil Belediye eşbaşkanları Mehdi Aslan ve Nevin Giresun'un cezaevinden gönderdiği mesajlar okundu. 

HDP Şırnak Milletvekili Aycan İrmez, Şırnak halkının her türlü baskı karşısında mücadelesinden vazgeçmediğini belirterek, "Bugün buradaki coşkunuz devlete en büyük cevabı vermiş oldu. Kurt halkının yılmayacağının mücadelesinden vazgeçmeyeceğinin mesajını vermiş oldunuz" diye konuştu.

TEK CEVABIMIZ VAR: HAYIR

DTK Eşbaşkanı Leyla Güven, “Devrimin öncülüğünü kadınlar yapıyor” diyerek, kadınların açılışta da ön sırada durmalarını talep etti. 18 yıldır tecritte tutulan Öcalan’a yönelik tecridin kaldırılması istemiyle cezaevindeki tutukluların açlık grevi eylemi başlattığını hatırlatan Güven, “Tutsaklarımızın grevini selamlıyoruz. Bir buçuk yıl önce Kürt halkının gençleri özyönetim istedi. Tank ve toplarla geldiler, gençlerimiz bu topraklarda şehit düştü. Onların mücadelesi yolumuzu aydınlatıyor. Yüreği yanan annelere dünyaları versek acıları dinmez. Kürdistan saldırı altındayken çalışma yapmamıza izin vermediler. Parti binamızı yıktılar sadece anahtarı elimizde kalmıştı. Bugün kahramanlığınızla binanızı yine açtınız” dedi. 

AKP hükümeti’nin Kürtlere diz çöktürmek istediğini dile getiren Güven, "Mehmet Tunç teslimiyet bayrağını eline almadı. Devlet amacına ulaşamayacak. Kürt halkına diz çöktüremeyecekler. Zorbalığı yine burada görüyoruz. Ama önümüzde bir şans var, referandum Kürt hakkı için çok önemli. Türkiye bugüne kadar hiçbir hak tanımadı bize. Onlar bizi ne kadar kabul etmese de 6 kişiden milyonlara ulaştık. Bütün dünyadaki Kürtler ayaklandı ve sandığa gidiyor, onlara tek cevabımız var. O da ‘Hayır’dır. Bodrumlarda yakılan şehitlerimiz için, Taybet ana için, Ekin Wan için, Lokman Birlik için ‘Hayır’ diyeceğiz. Rojava’da demokratik özerklik kendini hayata geçirdi burada da er ya da geç kabul edecekler. Kürtlerin katliamı üzerinden ittifak yapmışlar biz bu ittifakları tanıyoruz. Hepsi gitti Kürt hakkı kaldı. Bu nedenle yöntemleri yanlıştır. 16 Nisan’da yüzde 90 ‘Hayır’ çıkaracağız. Onlarda Kürtlerin kimliğini kabuk etmek zorunda kalacak. Kirli siyasetlerine bin defa ‘Hayır’ diyoruz. Direnişimiz tutsak yoldaşları özgürlüğe ulaştıracak" dedi. 

Konuşmaların ardından parti binasının açılışı slogan ve zılgıtlar eşliğinde yapıldı. Kitle ardından halk pazarını dolaşarak, “Hayır” bildirilerini dağıttı ve herkesin sandık başına gitmesini istedi.