Temel için camide kurulacak taziyeye izin verilmedi

Heron saldırısında yaşamını yitiren Mehmet Temel için Hakkari Müftülüğü camilerde taziye kurulmasına izin vermedi. Van HDP Milletvekili Lezgin Botan, “Camiler sadece Tayyip Erdoğan için mi var?” diye tepki gösterdi.

Hakkari’ye bağlı Oğlu (Talê) köyünde Heron saldırısı sonucu yaşamını yitiren Mehmet Temel için evinin bulunduğu Dağgöl Mahallesi’nde taziye çadırı kuruldu. Hakkari İl Müftülüğü’nün talimatıyla kentteki camilerde taziyenin kurulmasına izin verilmediğini belirten Temel ailesi, son çare olarak evlerinin yanındaki boş alanda taziye çadırı kurdu.

Kurulan taziye çadırı ziyaretçi akınına uğrarken, HDP milletvekilleri Bedia Özgökçe Ertan, Lezgin Botan ve Nihat Akdoğan ile HDP MYK üyesi Zahide Besi, DBP ve HDP yöneticileri katıldı. Taziyeye gelen yurttaşlar Temel ailesine başsağlığı dileyip, dualar okudu. 

‘SİVİL YAŞLI ÇOCUK AYIRIMI YAPILMIYOR’

Taziyede konuşan HDP Van Milletvekili Lezgin Botan, yaşanan olayın takipçisi olacaklarını ve peşini bırakmayacaklarını belirtti. Botan, “İki yıldır AKP Kürtlere karşı çok kirli bir savaş sürdürmektedir. Bu savaşı sivil, çocuk yaşlı ayrımını yapmadan sürdürüyor. Dünyanın her yerinde devlet olmanın gereğinden gelen bazı adımlar vardır. Savaş olsa dahi bir yerde sivil varsa sivillerin yaşam hakkını ve güvenliği her şeyin önünde gelir. Bir yerde bir operasyon dahi olsa orada bir sivil dahi varsa onun hayatı güvence altına alınmalıdır. Ama burada yapılan öyle olmuyor. Bunlara göre bir askeri güç birileri bir yerde varsa her şey mubah deyip vuruyorlar” ifadelerini kullandı.

‘BU MEVKİLER VE İMKANLAR BABANIZIN MALI MI?

Müftülüğün camide taziye kurulmasına izin vermemesine tepki gösteren Botan, “Kuran-ı Kerim, sadece Tayyip Erdoğan için mi inmiş? Camiler sadece Tayyip Erdoğan’ın mı? Dini vecibeler bir haktır ve önünü kesemezsin. Ölüye izin vermiyorsun. Cenaze aracı vermiyorsun, yolunu kesiyorsun” dedi.

‘AİLELER TEHDİT EDİLİYOR’

HDP’li heyet daha sonra Temel’in annesi Sima Temel ve Eşi Naciye Temel’i görmek için eve geçti. Anne Sima Temel ile bir süre sohbet ettikten sonra kısa bir açıklama yapan milletvekili Bedia Özgökçe Ertan, saldırının bütün Kürt halkına yapıldığını vurguladı. Ertan, “Kürt Çocuklarını her gün an be an katletmeye devam ediyorlar. Bu saldırı hepimize yapılmıştır. Ailelere tehditlerde bulundular. Eğer şikayet ederseniz tutuklarız diye. Kürt halkı sahipsiz değildir” diye konuştu.