Tevgera Azadi'den DAİŞ saldırısına uğrayan Kakaîlere ziyaret

Tevgera Azadi, DAİŞ çetelerinin saldırısına uğrayan Kakaî Kürtlerini ziyaret ederek katliamın gerçekleştiği yerde incelemelerde bulundu.

Tevgera Azadi Kerkük Yönetimi önceki gece Dakûk ilçesine bağlı Lihêb köyünde DAİŞ çetelerinin saldırısına uğrayan Kakaî Kürtlerine başsağlığı ziyaretinde bulundu.

DAİŞ çeteleri, önceki gece saat 23.30 sularında pêşmerge kıyafeti giyerek, Kerkük'ün Dakûk ilçesine bağlı Lihêb mezrasına saldırmış ve Husamedîn Necmedîn, eşi, kızı ve bir Arap çobanı katletmiş, 5 kişiyi de kaçırmıştı.

KATLİAMI ANLATTI

Tevgera Azadî Kerkük il yönetimi ile Dakûk ilçe yönetimi bugün öğlen saatlerinde Necmedîn ailesi için kurulan taziyeyi ziyaret ettikten sonra katliamın gerçekleştiği köyde incelemelerde bulundu. Katliamın gerçekleştiği bölgede Tevgera Azadi heyetine olayla bilgi veren Husamedîn Necmedîn'in oğlu Rehman Necmedîn (17), saldırıyı gerçekleştirenlerin 10-12 kişi olduklarını ve üzerlerinde peşmerge kıyafeti olduğunu söyledi. Necmedîn, "Ben o sırada arabanın içinde uyuyordum. Çıkamadım dışarı. Annem ile kız kardeşimi evin içinde katlettiler. Saldıranlar Kürtçe konuşuyordu ve üzerlerinde pêşmerge kıyafetleri vardı. Silahlarına ise susturucu takmışlardı, çünkü ses gelmedi. Babamı da yaklaşık 500 metre ötede katlettiler" dedi.

DAHA ÖNCE GERİLLA SAVUNMUŞTU

2014 yılında DAİŞ saldırıları başladığında bir buçuk yıl boyunca HPG ve YJA-Star gerillaları tarafından savunulan bölgede daha sonra savunma görevini pêşmerge güçlerinin devraldığı öğrenildi. Köyde açıklama yapan Tevgera Azadî Kerkük Yöneticisi Omer Heci Hisên, aileye başsağlığı dileyerek, hareket olarak her zaman Kakaîlerin yanında olduklarını söyledi. Güvenlik zaafiyeti olduğu izlenimi edindiklerini söyleyen Hisên, "Bölge, kendi halkı tarafından savunulmalı. Burada halkın kendi güvenliğini sağlayacak düzeyde olması gerekir. Bunu Şengal gibi acı tecrübeler defalarca bize göstermesine rağmen bizler aynı hataları yapmaya devam ediyoruz" ifadelerinde bulundu.

'SORUMLULAR YARGILANMALI'

Hisên'in ardından söz alan Necmedîn ailesinin yakını Seyid Saed ise DAİŞ'in en güçlü olduğu 2014-15 yıllarında gerillanın burada kendilerini savunduğunu ve böyle bir olay yaşamadıklarını kaydederek, sorumluların yargılanması gerektiğini söyledi. Saed, "Burada birçok gencimiz eğitim aldı ve Kakaî gücü oluşturdular. Ama Pêşmerge Bakanlığı onları götürüp farklı yerlerde görevlendiriyor. Bu katliamdan buradaki Pêşmerge komutanı birinci dereceden sorumludur ve yargılanmasını istiyoruz. Nasıl oluyor da sınır hattı bu kadar boş bırakılıyor" diye kaydetti.