‘Türkiye'nin tek çaresi bölgeden çekilmektir’

Türk devletinin Kerkük'e yönelik algı operasyonları ve Efrîn'e yönelik tehditlerine ilişkin konuşan YNK Kerkük Sorumlusu Hûşyar Ebdurehman, "Türkiye'nin tek bir çaresi var: O da bölgeden çekilmek" dedi.

YNK Kerkük Sorumlusu Hûşyar Ebdurehman, Türkiye'nin Kerkük üzerinde oynamaya çalıştığı oyunlar, Ortadoğu politikaları ve Efrîn'e yönelik saldırı girişimlerine ilişkin ANF'nin sorularını yanıtladı. Türk devletinin Rojava'da Kürtlerin statü kazanması ve Güney Kürdistan'daki referanduma karşı hamle ve saldırı hazırlıkları yaptığını söyleyen Ebdurehman, Türkiye'nin Ortadoğu'da en büyük kaybeden olduğunu kaydederek, "Türkiye'nin tek bir çaresi var: O da bölgeden çekilmek" dedi.

Türk devletinin Ortadoğu'da yaşadığı hezimetlerin baş sorumlusunun Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan olduğunu kaydeden Ebdurehman "Türkiye'nin içeride ve dışarıda yaşadığı krizlerin sorumluluğu Tayyip Erdoğan'ın yürüttüğü politikalardır. Türkiye'nin başta dış politikası olmak üzere içeride yaşadığı toplumsal sorunlar, ekonomik sorunlar, diplomasideki başarısızlıklarının yegane sorumlusu Erdoğan'dır. Son olarak sistem değişikliğine gitmek için bir referandum yaptılar ve o referandumda da toplumu iki kampa böldüler" diye belirtti.

'TÜRKİYE'NİN ERDOĞAN SORUNU VAR'

Türk devletinin bir "Erdoğan sorunu olduğu" tespitinde bulunan Ebdurehman, Türkiye'ye "bu sorununuzu çözün" çağrısı yaptı. Ebdurehman, "Suriye'deki savaşın, Katar'daki krizin, uluslararası terörün desteklenmesi konusunda ve daha birçok sorunun önüne ardına baktığımızda Türkiye ortaya çıkıyor. Türkiye'nin kendisinin bir Erdoğan sorunu var. Mesela bugünlerde Almanya'da G-20 zirvesi yapılacak. Ama öyle bir hal almış ki Erdoğan'a 'gel toplantıya katıl ama ondan sonra git' deme noktasına gelmişler. O yüzden Türkiye tekrar uluslararası camiada saygınlık kazanmak istiyorsa Erdoğan sorununu çözmeli" dedi.

'KERKÜK'Ü SAVUNAN KERKÜK HALKIDIR'

Türk medyasında yer alan DAİŞ'in Kerkük'e saldıracağı iddialarını sorduğumuz Ebdureham, bunu "Türkiye'nin hayali olduğunu" söyledi. Ebdurrehman, Kerkük'ün bizzat Kerkük halkı tarafından savunulduğunu dile getirerek, "Türk devleti ve Irak ile Kürdistan Bölgesi'nde ona bağlı olan siyasi parti ve güçler eliyle bir senaryo, bir algı operasyonunun hazırlıkları yapılıyor. Kerkük'ün böyle bir sorunu yok. Kerkük uluslararası bir şehirdir. Uluslararası güçler de burada bulunuyor. DAİŞ gelecek Kerkük'ü işgal edecek haberleri halkın algısına yönelik bir haberdir. Kerkük halkı üç yıldır direniyor. Kerkük halkı DAİŞ savaşında ve 21 Ekim 2016 tarihinde yaşanan DAİŞ saldırılarındaki direnişiyle onların bütün hayallerini suya düşürdü. Çünkü Kerkük'ü savunan Kerkük halkıdır. Ne DAİŞ ne de başka bir güç Kerkük'ü ele geçiremez" ifadelerinde bulundu.

'TÜRK DEVLETİ ÇEKİLME PLANLARI YAPSA İYİ OLUR'

Türkiye için en iyi tercihin işgal ettiği yerlerden çekilmek olduğunu kaydeden Ebdurehman, şunları söyledi: "Türkiye, Arap Baharı'nda kaybedenlerin kaybedeni oldu. Onun Ortadoğu'da yeni Osmanlıcılık hayalleri vardı. Onlar bütün Ortadoğu'nun ticaret ve petrol yollarının Türkiye'ye çıkacağını hayal ediyordu. Erdoğan, Osmanlı hayalleriyle yatıp kalkıyordu. Ama sahada bunlar yerle yeksan oldu. Girdiği yerlerden de çekilme planları yapsa iyi olur. Suriye'de, Irak ve Kürdistan Bölgesi'nde eninde sonunda çekilecek. Bunlar hepsi uluslararası hukuka aykırı adımlardır. Bölge insanlarının iradesi dışında olmuştur."

EFRÎN'DE ZAFER 'DİRENİŞ CEPHESİ'NİN OLACAK

Türk devletinin Efrîn tehditleri ve saldırı hazırlıklarına ilişkin de "Türkiye'nin asıl kırıldığı yer Suriye oldu. Suriye'de de en büyük kırılma Kobanê'de oldu" tespitinde bulunan Ebdurehman, devamla şunları dile getirdi: "Kobanê'den başlayan kırılma, Halep, Minbic ve diğer yerlerle devam etti. Türkiye'nin tek bir çaresi var: o da tüm Suriye topraklarından çekilmesidir. Bugün de Efrîn'e saldırmak istiyorlar. Efrîn'i kolay lokma görüyorlar ama Efrîn'in büyük bir tecrübesi var. Dünyanın gözü şu anda orada ortaya çıkan modelin üzerindedir. Erdoğan'ın Osmanlıcılık hayalleri Efrîn'de de suya düşecek. Orada da zefer Direniş ve Demokrasi Cephesi'nin olacak."

SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ ULUSAL BİRLİKTE

Ebdurehman, bu kadar saldırı ve tehdit karşısında Kürtlerin artık ulusal birliklerini sağlaması gerektiğini belirterek, artık Kürdistan'ın hiçbir parçasında yaşananların diğer parçalardan bağımsız olmadığını kaydetti. Ebdurehman, "Kürtler yaşanan sorunları ancak ulusal birliklerini sağlayarak aşabilirler. Nasıl ki Avrupa halkları ulusal birliklerini sağlayarak başarıya ulaşırlarsa Kürtler de ancak birliklerini sağlayarak, başarıya ulaşabilirler. Kürdistan'ın bir parçasında yaşananlar artık diğer parçayı da ilgilendiriyor. Onun için ulusal bir programa ihtiyaç var" dedi.