Türkan’ın cenazesi bir yıl sonra defnedildi

Nusaybin’de bir sene önce yaşanan çatışmada yaşamını yitiren YPS üyesi İlyas Türkan’ın cenazesi Amed’de Kimsesizler Mezarlığından alınarak, Batman’da son yolculuğuna uğurlandı.

Mardin’in Nusaybin İlçesi’nde Nisan 2016’da yaşamını yitiren Yekîneyên Parastina Sivîl (YPS) üyesi ve KHK ile kapatılan Azadiya Welat ile Özgür Gündem gazetelerinin çalışanı İlyas Tükran (Rustem Mawa) cenazesi için ailesi tarafından verilen DNA testi bir yıl sonra sonuçlandı. Daha önce Amed’de Kimsesizler Mezarlığı’nda defnedilen Türkan’ın cenazesi ailesi tarafından alınarak Batman’a götürüldü. Batman’ın girişinde çok sayıda kişi tarafından karşılanan cenaze, Merkez Asri Mezarlığına götürülerek merasim düzenlendi. Törene HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, HDP ve DBP yöneticileri, Barış Anneleri Meclisi üyeleri ile çok sayıda kişi katıldı. Yerine getirilen dini vecibelerin ardından yapılan bir dakikalık saygı duruşu ardından Türkan sloganlar eşliğinde son yolculuğuna uğurlandı.

Tören’de ilk konuşan Türkan’ın babası Aydın Türkan, oğlunun mücadelesi ve direnişiyle başları dik olduğunu belirterek, verdiği mücadelenin takipçisi olacağını ifade etti.

'YARIDA KALAN BAYRAĞI TAŞIYACAĞIZ'

HDP’li vekil Acar Başaran ise, İlyas Türkan daha önce Batman’da bir gazeteci olarak tanıdığını ancak bugün bir devrimci olarak Batman’da cenazesini karşıladıklarını kaydetti. Türkan ve beraberindekiler aylarca devletin ağır silahlarına karşı direndiklerini belirten Başaran, verdikleri mücadele ve direnişten dolayı Kürt halkına gurur verdiğini dile getirdi. Başaran, Türkan’ın ve arkadaşlarının yarıda bıraktıkları direniş ve mücadele bayrağının taşıyacaklarını ifade etti.

Konuşmaların ardından okunan Fatiha ve dualar ardından tören sona erdi.