GÖRÜNTÜLÜ

‘Türkiye’nin Kandil’e operasyon yapmasına izin vermemeliyiz’

Güney Kürdistanlı parlamenterler ve aydınlar, “Erdoğan-AKP Kürtlerin kazanımlarından korktukları için HDP’ye ve dört parça Kürdistan’a saldırmaktadır” dedi.

Güney Kürdistanlı partilerin Türkiye’nin Kandil’e operasyon yapmasını izin vermeyeceklerini ve Türkiye’nin derhal savaş politikalarından vazgeçmesini söyleyen Güney Kürdistan parlamenterler, parti temsilcileri ve gazeteci yazarlar ANF’ye değerlendirmede bulundu.

CEBAR: HDP’LİLERİ TUTUKLAMAK, MİLYONLARIN İRADESİNİ TUTSAK ETMEK DEMEKTİR

Kürt sorunun Ortadoğu’nun en köklü sorunların başında geldiğini ve bu yöntemler ile çözülecek sorun olmadığını söyleyen YNK Süleymaniye büro yöneticisi Ziyad Cebar, “HDP Eş Başkanları ve vekillerin tutuklanmasına karşı Güney Kürdistanlı partiler kınayarak tavırlarını ortaya koydular. HDP’lilerin tutuklanması Türkiye’de insan haklarının ayaklar altına alındığını göstermektedir. Bu parlamenterlerin tutuklanması demek HDP’ye oy vermiş milyonlarca insanın iradesini tutsak etmek demektir. Türkiye yasaları demokratik değil, ulusalcılık ve milliyetçilik temelinde gelişmiştir. Türkiye’deki barış projesinin geliştirmede HDP’nin katkıları çoktur. Türkiye bu tutuklamalar ile barış sürecini yok emiştir. Bu duruma tepki gösteren devletler de tutuklanan HDP’lilerin derhal bırakılması ve barış sürecine dönülmesini söylediler. Bu yöntemler ile çözülecek bir sorun değil. Bu uygulamalar sadece HDP’ye değil demokrasiye yapılan soykırımdır” dedi.

Türkiye’nin Güney Kürdistan’da asker bulundurma ısrarının altına yatan iki neden olduğunu söyleyen Cebar şöyle konuştu: “Bunlardan birincisi; Türkler Musul’u kendilerine ait olduğunu iddia ediyor ve sürekli askeri ve diplomatik çalışmaları olmuştur. Uluslararası güçler hep Musul meselesinde karşı durdular. Musul özgürleştikten sonra bölge yeniden şekilleneceğinden kaynaklı. İkincisi ise, PKK’ye karşı askeri bulunduruyor. Türk devleti Kandil ve gerilla alanlarına sürekli hava saldırı yapmaktadır. Karadan daha önce de defalarca yaptı. Şimdi Türk askerleri Kandil’e askeri operasyon yapmayı planladığı söyleniyor. Türkiye’nin eskisi gibi operasyon yapabileceğine inanmıyorum. Irak hükümeti Türk askerinin bulunmasını istemiyor. Kürdistan partilerin bu konuda tavrını ortaya kodular.”

EMİN: AKP KÜRTLERİN GÜÇLENMESİNİ İSTEMEDİĞİ İÇİN SALDIRIYOR

HDP vekillerinin ve DBP’li belediye başkanlarının tutuklanması ile birlikte Türkiye’nin içinden çıkılamayacak bir sürece adım attığını söyleyen Goran Hareketi Kürdistan Parlamenteri Dr. Şerko Hême Emin “AKP, Türkiye’de Kürtlerin güçlenmesini istemediğinden dolayı Kürtleri yok etmek istiyor. Bu politikalar Kürt sorununun çözüm konusunda dönüşü olmayan sonuçlara yol açabilir. Onun için bu politikalardan derhal vazgeçilmeli, uluslararası güçlerin bu politikalardan vazgeçmesi için Türkiye üzerinde baskı oluşturmalı ve Kürt sorununu demokratik yöntemler ile çözüme esas almalıdır” dedi.

AKP Kürt sorununu askeri yöntemlerle çözülmeyeceğini artık görmesi gerektiğini söyleyen Emin şunları söyledi: “Kürt meselesi hiçbir zaman askeri yöntemlerle çözülmez. 1980 ve 90’larda Kenan Evren, Tansu Çiller, Kürt sorununu silahlı mücadele ile bitirmek istediler ama yapamadılar. Bugün de bu yöntem esas alan AKP bunu başaramayacaktır. Zaman kaybetmeden demokratik siyasete dönmeliler.”

ŞİRVANİ: GÜNEY KÜRDİSTAN HALKI DİĞER PARÇALARADAN DAHA FAZLA DUYARLI OLMALIDIR

Türk devletinin Güney Kürdistan’a askeri operasyonlarının hepsinin sonuçsuz kaldığını ifade eden gazeteci yazar Kurdo Şivani, “PKK’ye yapılan bütün operasyonların başarısızlıklarını gizlediler. 35 yıldır gerillaya karşı NATO silahlarıyla savaşıyorlar ama başarı sağlamadılar ve hiçbir zaman sağlayamayacaktır. Türk devletinin saldırısında gerilla korkmamaktadır. Bu operasyonu yapanlar 15 Temmuz darbesini yapan askerlerdir bunların başarı sağlaması mümkün değildir” diye konuştu.

Güney Kürdistan’daki siyasi partilerin Türkiye ile ilişkilerinden kaynaklı Türk işgalciliğine karşı durmadıklarını söyleyen Şivani şunlara dikkat çekti: “Maalesef Güney Kürdistan partilerinin ortak amaçları yok ve parçalıdırlar. Gösterilen tepkilerde çok az ve yeterli değil. Güney Kürdistan halkının tepkisini zayıf olmasını nedeni krizden kaynaklı olabilir. AKP binlerce insanı katletti, evsiz bıraktı ve şimdi de diğer Kürdistan parçalarına bunu yapmak istemektedir. Batı güçler de çıkarları için buna karşı ses çıkarmıyorlar. Güney Kürdistan halkı buna diğer parçalardan daha fazla duyarlı olmalıdır.”

ZEKİ: PARÇALARDAKİ GELİŞMELER BİRBİRİNİ ETKİLİYOR

HDP vekillerinin ve belediye başkanlarını tutuklamakla darbe yapan AKP Kürt yok etmeyi planladığını söyleyen YNK Süleymaniye Büro üyesi Serkeft Mihemmed Zeki “AKP Kürt hareketinin gelişmesini HDP’nin Türkiye’de kazanmasından korktuğu için bu kadar saldırmaktadır. Türkiye korkusu ilerde Kürtlerin Türkiye’den ayrılma isteğinin gelişeceğinden korkmaktadır” dedi.

Ulusal birlik bakımında parçaların birbiriyle ilişkilerinin stratejik olması gerektiğini söyleyen Zeki şöyle konuştu: “Parçalardaki gelişmeler birbirini etkilemektedir. Türkiye de Kürtlere karşı bir şey geliştiğinde diğer parçalardaki tepkiler gelişmelidir. Türkiye bundan rahatsız oluyor. Gelişen eylemler yeterli değil. Ve bu eylemler ile Türkiye’yi bu politikalardan caydıramayız. Güney Kürdistan’da bazı partiler Türkiye arasında çıkarlar söz konusu. Bu çıkarlar Türkiye’nin bu politikalarını karşı durmalarını engelliyor.”

Türk devletinin defalarca Kandil’e operasyon yaptığını her seferinden yenik düşerek geri çekildiğini söyleyen Zeki, “Yıllardır Güney Kürdistan’ı işgal etme planı var. Her savaş kaybedişinde bu sefer kandırma politikaları ile ilişkileri geliştirmektedir. Türk devletinin bura varlığını Güney Kürdistan halkı kabul etmiyor. Türkiye’nin meselesi bu da değil, 1920’ler den beri Musul ve Kerkük’ü topraklarına dahil etmek istiyor. Türkiye istediğine ulaşamayacaktır. Türkiye’nin işgalini Güney Kürdistanlı partiler kabul etmemelidir” dedi.