GÖRÜNTÜLÜ

Uca’dan KDP’ye çağrı: Kürt düşmanlarından hayır beklenmez

HDP Milletvekili Feleknas Uca, Güney Kürdistan yönetimine, “Kürt düşmanlarından hayır beklenmez. Onlara karşı tavır alın” çağrısı yaptı.

Kerkük’e asılan Kürdistan bayrağına dönük AKP ve milliyetçi çevrelerin saldırgan tutumuna karşı birlik olunması gerektiğini söyleyen HDP Milletvekili Feleknas Uca, Güney Kürdistan yönetimine, “Kürt düşmanlarından hayır beklenmez. Onlara karşı tavır alın” çağrısı yaptı.

HDP Amed Milletvekili Feleknas Uca, Kerkük’e asılan Kürdistan bayrağına AKP ve milliyetçi çevrelerin saldırmasının yanı sıra referandum seçimleri için girilen son bir haftaya ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Kürtlerin kazanımlarına dönük tüm kollardan saldırılar olduğuna dikkat çeken Uca, bunun sadece Kerkük ile sınırlı tutulamayacağını, Rojava ve Şengal’e dönük de AKP zihniyetinin yönelimleri olduğunu kaydetti. AKP’nin bunu yaparken de Kürtler arasına ayrım koymayı temel hedef edindiğinin altını çizen Uca, “Bir koldan Türkiye Cumhuriyeti Güney Kürdistan’ın yönetimini Ankara’da İstanbul’da ağırlıyor. Biliyorsunuz, referandum öncesi Kürdistan bayrağını İstanbul Havaalanına astılar. Ancak Kerkük’te Kürdistan bayrağının asılmasına dönük tehditlerde bulunuyorlar. Burada Kürt halkına karşı ne kadar büyük bir düşmanlık besledikleri ortaya çıkıyor. Kürt halkına karşı düşmanlıklarını, tahammülsüzlüklerini gösteriyor” dedi.

‘KÜRT DÜŞMANLARINDAN HAYIR BEKLENMEZ’

Kürt Ulusal Kongresi’nin toplanması için defalarca çağrı yaptıklarını hatırlatan Uca, “Defalarca Kürt halkının birlikteliği ve geleceği için birleşmemiz gerektiğini söyledik. Kürt halkına düşman olandan hayır beklenmeyeceğini iyi bilmek gerekiyor. Zihniyetleri Kürtlerin varlık ve kimlikleri söz konusu olunca ortaya çıkıyor. Daha önce en büyük tehditleri Şengal’in işgali ve Rojava için duyduk. Şimdi de Kerkük gündemlerinde var. Bu da onların kirli siyasetlerini ortaya koyuyor” ifadelerini kullandı.

GÜNEY KÜRDİSTAN YÖNETİMİNE ÇAĞRI

MHP ve AKP’nin Kürtlere karşı açık bir ittifak kurduğunun altını çizen Uca, “Bu güçler hiçbir zaman Kürtleri sahiplenmedi ve kucak açmadı. Kürt halkını yok etme üzerinden ittifaklar geliştirdiler. Kürt halkının kimliğini, dilini hiç zaman kabul etmediler. Bunu Türkiye Cumhurbaşkanı defalarca tek millet, tek dil diyerek ortaya koydu. En son da HDP seçim müziği Kürtçe olduğu için yasaklandı. Çünkü biz tek millet, tek dil, tek bayrağa karşı hayır diyoruz. Türkiye’de farklı dillere müdahale eden Cumhurbaşkanı şimdi de gidip Kerkük bayrağına müdahale ediyor. Burada büyük bir çelişki ortaya çıkıyor. Güney Kürdistan yönetimine çağrıda bulunuyorum. Kürt düşmanlığını açık açık yapan Türk devletine karşı tavır almalılardır. Güney Kürdistan topraklarını ve şehitlikleri bombalıyorlar. Buna karşı Güney Kürdistan yönetimi sessizliğini koruyor. Şehitlikleri bombalayan zihniyet şimdi de Kerkük’te Kürdistan bayrağının indirilmesini istiyor” dedi.

KURTULUŞ BİRLİKTEN GEÇİYOR

Kerkük meclisinin verdiği karara saygı duyduklarını söyleyen Uca, bayrağı değiştirme kararını ancak Kerkük halkının verebileceğini vurguladı, Türkiye Cumhurbaşkanının başka ülkeleri huzursuz etmekten vazgeçmeye çağırdı. Kerkük için birlik olmaları gerektiğinin altını çizen Uca, “Nasıl ki Kobanê için birlik olduysak şimdi de Şengal ve Kerkük için ittifak halinde olmamız gerekiyor. Dört parçada yaşayan halkların kanları birbirine karışmış, kurtuluş mücadeleleri birdir. Kürt halkının geleceği, birlik ve beraberlik mücadelesi için Kürtler dört parçada birleşerek hareket etmeli. Kürt sorununun çözümü de birlik ve beraberlikten geçiyor” değerlendirmesi yaptı.

AVRUPALI SEÇMENE ÇAĞRI: SANDIĞA GİDİN

Referandum için yurt dışında oy verme işlemlerinin bugün sona erdiğine değinen Uca, Avrupa’daki oyların çok büyük bir öneme sahip olduğunun altını çizdi. Tek kişi zihniyetinin değişmesi için yurt dışında yaşayan seçmenlerin oy kullanması gerektiğini kaydeden Uca, “Türkiye’nin geleceğinin aydınlanması için Avrupa’da yaşayan halklar da hayırdan yana oy kullanmalıdır. Özgürlüğün rengi Avrupa’nın vereceği oylarla taçlanacaktır. Bunun için herkes beklemeden bir an önce oyunu kullanmalıdır. Bugün çok önemlidir. Bir oy ne değiştirir demeden herkesin oyuna, sandığına sahip çıkması gerekiyor. Oy kullanmaya giderken yakınlarımızı da hayırdan yana oy kullanmasını sağlamalıyız. Zaman seferlik zamanıdır. Zaman diktatörlüğe karşı mücadele etme zamanıdır. Zaman geleceğimizin kaderini değiştirme zamanıdır. Zaman hayırlı yeni bir yaşamı inşa etme zamanıdır. Özgürlük, birliktelik ve demokrasi için kadınlar gençler, işçiler hep beraber oy kullanmalıyız. Verilecek her hayır oyu, geleceğimiz aydınlatacaktır. Her hayır ülkemize barış ve kardeşliği getirecektir. Her hayır Sayın Öcalan’ın üzerindeki tecridi kaldıracaktır. Her bir hayır cezaevindeki tutsakların taleplerini gerçekleştirmesine yardımcı olacaktır” diye konuştu.