'Ulusal birlikle halkımızın beklentilerine yanıt olalım'

KNK Yürütme Konseyi üyesi Dr. Ebdulkerim Omer, Ortadoğu'nun yeniden dizayn edildiğini ve bu süreçte Kürtlerin ancak birliklerini sağlayarak Kürt halkının beklentilerine yanıt olabileceğini söyledi.

Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) Yürütme Konseyi üyesi Dr. Ebdulkerim Omer, Kürt ulusal birliğinin tartışılacağı ortak platform çalışmaları ve Efrîn'e yönelik saldırılara ilişkin ANF'nin soruları yanıtladı.

Aynı zamanda Cizirê Kantonu Dışilişkiler Konseyi Eşbaşkanı olan Omer, KNK'nin 12 Haziran'da Süleymaniye'ye yaptığı açıklamayla ulusal birlik çalışmalarını başlatmasının ardından Rojava'daki siyasi partilerle görüşen heyetin üyesi. 

* KNK yeniden ulusal birlik çalışmalarını başlattı. Bu çalışmanın zamanlaması ve nedenleri neydi?

KNK bir çatı örgütüdür. Partiler, kurumlar, sivil toplum örgütleri ve bağımsız kişilikler hepsi KNK bünyesinde yerini alıyorlar. KNK olarak Ortadoğu ve Kürdistan’ın içinden geçtiği bu olağanüstü süreçte Kürtlerin ulusal birliğini geliştirebilmek için çalışmalarımızı hızlandırdık.

Bilindiği gibi bölgede yaşanan savaş 3'üncü dünya savaşı olarak isimlendiriliyor. Suriye özelinde, Ortadoğu genelinde bölge dizayn ediliyor. Başta Rojava Kürdistan olmak üzere tüm Kürdistan üzerine ciddi hesaplar var. Biz Kürtler kanımızı dökerek birçok kazanım elde ettik, Kürtler olarak DAİŞ vahşetinin önünde durduk, demokratik bir proje sahibiyiz. Yani Kürtler olarak Ortadoğu’nun geleceğinde önemli bir rol sahibiyiz. Bunun içinde kazanımlarımızı güçlendirmek halkımızın ve diğer halkların özgür ve demokratik bir biçimde yaşayabilmesi için Kürt ulusal birliğini sağlamalıyız.

KNK olarak böylesi önemli bir süreçte ulusal birlik için çalıştay geliştirme kararı aldık. Bu çalıştayın bütün Kürt siyasi partileri, sivil toplum örgütleri, kadın kurum ve örgütleriyle temmuz ayı ortalarında Güney Kürdistan’da gerçekleştirilmesi bekleniyor.

21'inci yüzyılda Kürtler olarak birlikte nasıl ortak bir Kürt strateji oluşturabiliriz, diplomasi çalışmalarımızı nasıl birleştirebiliriz, savunma ve sorunların çözümünü nasıl ortaklaştırabiliriz bu çalıştayda bunları tartışacağız.

* Bunun bir çalıştay olduğunu ulusal bir konferans ya da kongre olmadığını ifade ettiniz. Bu çalıştayda Kürtler için bu süreçte hayati olan bazı konularda kararlar alınabilir mi?

Bu toplantıda bir uzlaşma ve ortak bir anlayışa ulaşma gerçekleşirse bazı kararlarda alınabilir. Örneğin denilebilir ki bu çalıştay yeterli değildir biz ulusal bir konferans veya kongre gerçekleştirmeliyiz. Bu durumda hemen bunun mekanizmaları komiteler kurulur ve çalışmalara başlanır.

Mesela Güney Kürdistan'da referandum süreci var. Yine Kuzey Suriye ve Rojava Kürdistan’da bizde geçen yıl Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu ilanını gerçekleştirdik ve yavaş yavaş seçime doğru gidiyoruz. Bu projemizin de tüm Kürtlerin desteğine ihtiyacı var. Şu anda Efrin büyük tehlike altında. Bunların hepsi için ulusal birliğe ihtiyaç var.

* Rojava'da şimdiye kadar yaptığını ulusal birlik görüşmelerinde siyasi parti ve farklı kesimlerin tepkileri nasıldı?

Şimdiye kadar Suriye Kürtleri Ulusal İttifakı’yla görüştük. Bunun içerisinde 5 siyasi parti yer alıyor. Daha sonra 6 partiden oluşan Kürt Solcu ve Demokrat Şahsiyetler Topluluğu ve Suriye Kürtleri Sol Partisi'yle görüştük. Dün de Kürt Müslümanlar ve Dindarlar Birliği ve Kongra Star ile görüştük. Şu ana kadar gerçekleştirdiğimiz tüm görüşmelerden olumlu tepkiler aldık. Yani şu ana kadar tüm Kürdistan’daki çalışma ve görüşmeler ele alındığında görüşülen kesimlerden olumsuz bir tepki veren yok. Birçok parti ulusal birliğin geç kaldığını, hızla oturup tartışmak gerektiğini ifade ediyorlar.

Biz ulusal birlik çalışmalarımızdan umutluyuz. Bu kadar Kürd’ün kanı aktı. Artık ulusal birliği reddedecek olan kim olursa olsun bunun sonuçlarını kaldırmak zorunda. Çünkü tarih ve Kürt halkı ondan hesap soracak. Biz tüm Kürtlerin bu çalıştayda yerini alacağından umutluyuz.

Biz KNK olarak bir hamle başlattık ve bütünleştirici bir dil kullanıyoruz. Şu anda bizim için önemli olan bu çalıştayı tüm Kürt güçlerin katılımıyla gerçekleştirmektir. Önümüzdeki günlerde de ENKS ve diğer partilerle görüşmelerimiz olacak. Ulusal birlik meselesini onlarla da konuşacağız. Büyük bir katılımla ulusal birliğimizi konuşacağımız çalıştayı gerçekleştirmek ve halkımız için hayırlı sonuçlar çıkmasını ümit ediyoruz.

* Son günlerde Türk devletinin Efrîn ve Şehba'yı işgal planı yeniden gündeme geldi. Bu planı nasıl görüyorsunuz, buna dönük tepkiniz ne olacak?

Efrîn'e büyük ve ciddi bir saldırı gündemde. Efrîn'e saldırılar başlamadan herkesin seferber olmasını istiyoruz. Şu anda dünyaya bu işgalin ortaya çıkaracağı sonuçları anlatıyoruz. Bu işgal hareketini durdurmalıyız. Türk devleti Kobanê'de elde edemediğini Efrîn'de elde etmek istiyor. Efrîn üzerine saldırılar ve ambargo var. Türk devleti çeteleriyle birlikte Efrin’e saldırmak istiyor. Bu nedenle bu saldırının gerçekleşmesini beklemeden seferber olmalı ve bu saldırıyı durdurmalıyız.

Şunu da eklemek istiyorum; aslında Kürt halkı kendi birliğini oluşturmuştur. Yani Kürt birliği Kürt halkının ve kahramanlarının kanıyla oluşmuştur. Kobanê direnişi sürecinde binlerce insanımız Kürdistan'ın dört parçasından kanını akıttı. Kürt ulusunun değerleri olarak tarihte yerini aldı. Şu anda Kürt siyasi partilerinin ve güçlerinin Kürt halkının bu birliğini görerek sorumlu davranmaları ve birliklerini oluşturmaları gerekli. Biz birlik olduğumuzda artık kimse sürekli tehditle saldırıyla üzerimize gelemeyecek.