Van’da Kürtçe müziğe ‘Heval, serok, kesk, sor, zer’ yasağı

Türk devleti, Van’da düğünlerde şarkı söyleyen müzik gruplarına içinde “heval, serok, kesk, sor, zer” olan şarkıları siyasi olduğu gerekçesiyle “yasakladı”. Müzisyenle ise "Faşist zihniyete ezgilerimizle direneceğiz” mesajı verdi.

Türk devleti, Van’da düğünlerde şarkı söyleyen müzik gruplarına içinde “heval, serok, kesk, sor, zer” olan şarkıları siyasi olduğu gerekçesiyle “yasakladı”. Müzisyenle ise duruma tepki göstererek, “Faşist zihniyete ezgilerimizle direneceğiz” mesajı verdi.

Van’da düğünlerde sahne alan 300 müzik grubuna giden polis, ellerinde Van Valiliği’nin yazısıyla “Bundan sonra çaldığınız şarkılarda siyasi propaganda olmayacak. ‘Heval, serok, kesk, sor, zer’ gibi kelimeler geçerse terör propagandası, örgüte yardım suçlarından cihazlarınıza el koyup, sizleri gözaltına alacağız” diyerek tehdit etti.

‘KÜRTÇE YENİDEN YASAKLANIYOR’

Yeni Van Pasajında müzik faaliyetlerini sürdüren gruplar konuya ilişkin ANF’ye yaptıkları açıklamada müzik gruplarına göre söz konusu yasakla Türkiye 1990 öncesine dönmeye başladığını belirtti.

Tek geçim kaynaklarının ellerinden alındığını söyleyen amatör sanatçılar, “Bizler düğün sahibinin ve katılımcılarının istekleri doğrultusunda müzik yapıyoruz. Onlar ne isterse onu çalmak zorundayız. Polisin Van Valiliğinin talimatıyla harekete geçmesi ve yeniden bu yasakların konması ülkemiz adına utanç verici bir durum” diyerek duruma tepki gösterdi.

‘FAŞİST ZİHNİYETE EZGİLERİMİZLE DİRENECEĞİZ’

Tüm baskılara rağmen sanatlarını icra etmeye ve halkın istediği parçaları okumaya devam edeceklerini kaydeden müzisyenler, “Halkımızla birlikte türkülerimizi, şarkılarımızı söyleyeceğiz. Söyleyeceğimiz parçalar için kimseden icazet alacak değiliz. Türkiye’yi yeniden karanlık günlere götürmeye çalışan zihniyete biz yine şarkılarımızla, ezgilerimizle direneceğiz” diye konuştu.

...