Van-Hakkari yolu, ölüm yoluna döndü

Van-Hakkari Karayolunda yaşanan trafik kazaları nedeniyle ölüm yoluna döndü.

Yaptıkları yollarla övünen AKP, yıllarca Van-Hakkari yolunun bitirilmemesi ve yollarda güvenlik bariyerlerinin olmaması nedeniyle hemen hemen her gün ölümlü kazalar meydana geliyor.

Hakkari-Van Karayolunda yaşanan kazalar nedeniyle her gün ölümlü kazalar meydana gelirken, birçok kişi de yaralanıyor. Türkiye’de yaptığı yollarla övünen AKP hükümeti, yıllardır Hakkari-Van Karayolunu bitiremedi. Yollarda güvenlik bariyerlerin olmaması, yolların çukurlu ve tahrip edilmesi yurttaşların tepkisine neden oluyor. Bölgede yaptığı iddia ettiği tüm hizmetleri ranta dönüştüren AKP, Van-Hakkari yolunu da ranta çevirdi. Bir yılda bitirilmesi gereken 200 km’lik karayolu, yıllardır bitirilmeyerek ölümlere davetiye çıkarıyor.

YURTTAŞLAR ÖLÜMLERİ GÖZE ALARAK, BU YOLLARI KULLANIYOR

Türkiye illerinde tüm kara yolları bitirilmesine rağmen, bölgede yıllardır yapılan yolların hemen hemen hepsi ya yarıda bırakılıyor ya da yolların yapımı on yıllarca sürüyor. Yolları bu halde bırakan ve ranta çeviren AKP, yurttaşların ölümlerini de sadece seyrediyor. Özellikle Van-Hakkari ve Gever karayollarında son dönemlerde birçok kaza meydana geldi. Son olarak Ramazan Bayramında ölümlü kazaların yaşanması, Van-Hakkari Karayolunu yeniden gündeme taşıdı. Yurttaşlar ölümleri göze alarak bayram ziyareti için bu yolları kullanmak zorunda kalıyor.

SON YAŞANAN KAZADA 4 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ, 7 KİŞİ YARALANDI

Hakkari’den Yüksekova giden Önal ailesi de AKP’nin bir türlü bitiremediği yolun kurbanı oldu. Yüksekova’ya giderken, Gever Deresi ile karayolu arasında güvenlik bariyeri olmaması nedeniyle, Önal ailesinin kullandığı araç, dereye düştü. Araçta bulunan Önal ailesinden biri kadın üç çocuk yaşamını yitirirken, 6 kişi de ağır yaralanmıştı. Kazada yaşamını yitiren 41 yaşındaki Banu Önal’in cenazesi toprağa verilirken, derede kaybolan 3 çocuk ise halen bulunamadı.

‘DEVLET NEZDİNDE İNSAN YAŞAMI, DEĞERSİZ’

Van-Hakkari Karayolunun ölüm yoluna döndüğünü dile getiren yurttaşlar ise, yetkilere tepki gösteriyor. Özellikle bölge illerinde devlet nezdinde insan yaşamının çok değersiz olduğunu ifade eden yurttaşlar duygularını şöyle dile getirdiler: “Devlet ne Hakkari’ye ne de bölgenin diğer illerine hiç önem vermiyor. Hayatımız üzerinde sadece kendi yandaşlarına rant sağlamaktan başka bir şey yapmıyor. Biz devletten bu güne kadar bir şey istemedik, bundan sonra bir şeyde istemeyeceğiz. Yeter ki bizi rahat bıraksınlar. Sözde, yol yapıyoruz , bahanesiyle sağlam olan tüm yolları da bozdular. Özellikle Van-Hakkari ve ilçelerine giden tüm yollar şimdi çukurlar ve çalışmalar nedeniyle harabe durumda. Zap deresi ile Gever deresine her yıl onlarca araç düşüyor. Çünkü yollarda hiç güvenlik bariyeri yok. Ayrıca Zap Vadisinde yapılan yolda güvenlik duvarı olmadığı için de dağlardan kopan kayalar birçok ölüme ve yaralanmaya neden oluyor. Bölgede yatırım yapıyorum diyen AKP, bölgeye sadece zarar veriyor. Bu yolları yapımlarının tek nedeni kendi yandaşlarını zenginleştirmek ve rantları birlikte yemektir. Tüm yolların yapımı ve diğer çalışmalar Türkiye illerinden gelen müttehitlere verilmiş. Bu müttehitler bölgenin insanlarını düşündükleri yok. Sadece kendi ceplerini nasıl doldurur hesabını yapıyorlar. Bir yılda bitmesi gereken yol, yıllardır devam ediyor. Biz Hakkariler AKP’yi istemediğimiz gibi, AKP’nin de yapacağı hiçbir şeyini de istemiyoruz.”