‘Yapılan zulmün intikamını almak için gerilla saflarındayım’

PKK hareketine katılmasının kendisini onurlandırdığını söyleyen Sozdar Kurtay, AKP faşizminin özyönetim direnişlerinde yaptığı katliamların unutulmayacağını, hepsinin hesabının sorulacağını söyledi.

Kürt halkı 2015 yılında Kuzey Kürdistan’da demokratik özyönetimlerini ilan etti. Şırnak, Cizre, Gever, Sur ve Nusaybin de bu yerler arasındaydı. Kürt halkı haklı talepleri karşısında bir kez daha AKP hükümetinin saldırılarına maruz kaldı. AKP faşizmi her zamanki gibi çocuk, kadın, yaşlı, genç demeden önüne geleni katletti. Kürt halkı özerkliği için AKP hükümetine karşı büyük bir direniş gösterdi, mücadele etti. Yaşananların ardından çok sayıda genç, yüzünü dağlara, gerilla saflarına çevirdi. Gerilla Sozdar Kurtay da Şırnak’ta şahitlik ettiği olayları ve katılımını ajansımız ANF’ye anlattı.

‘HALK NASIL YAŞAYACAĞINA KENDİSİ KARAR VERİR’

Konuşmasına Şırnak, Cizre, Gever, Sur ve Nusaybin’de öz yönetim direnişlerinde yaşamını yitirenleri anarak başlayan gerilla Sozdar Kurtay, Kürt halkının tarihsel direngenliğini dile getirdi: “Kürt halkı varoluşundan beri özgürlük için savaşmış ve her zaman zulme karşı başkaldırmıştır. Hiçbir zaman kendilerine köleliği dayatan iktidarların egemenliği altına girmeyi kabul etmediler.”

Devlet sisteminde yaşamak istememenin suç sayılamayacağının altını çizen Sozdar Kurtay, demokratik özerklik sisteminin bütün halkların isteyeceğini bir sistem olduğunu söyledi. Sozdar düşüncelerini şöyle ifade etti: ‘’Kürt halkının demokratik özerklik talebi devlet sistemini kabul etmemelerinden kaynaklıdır. Devlet sistemiyle yaşamak istememenin suç olması AKP'nin çok geri olan anlayışından ileri gelmektedir. Ayrıca bir halkın özerk yaşama talebi en doğal hakkıdır. Çünkü bir halk nasıl yaşayacağına kendisi karar verir. İktidarlar, devletler buna karar veremez. Demokratik Özerklik sadece Kürt halkı için değil, Türkiye halklarının da isteyeceği bir sistemdir. AKP hükümeti de halkların özerk olacağı bir ülkede iktidarını sürdüremeyeceğini anladığı için korktu ve katliama yöneldi. Kürt halkının özgürlük mücadelesini sonlandıracağını sandı. Ama Kürt halkı tüm onuruyla, yaşanılan onca acıya rağmen direndi.”

‘AKP KADINLARIN MÜCADELESİYLE SONUNUN GELECEĞİNİ ANLADI’

Demokratik özyönetimler ilan edildikten sonra Türk ordusuna karşı verilen demokrasi savaşında, yaşamını yitiren kadınları da anan Kurtay “AKP sahip olduğu katil anlayışla tüm mücadele alanlarında olduğu gibi burada da kadınları katletti. Sevê Demir, Pakize Nayır, Fatma Uyar ve Taybet ana ile ismini bilmediğim birçok kadın, AKP faşizminin eliyle şehit oldular. AKP hükümeti, kadınların mücadelesi ve direnişiyle sonunun geleceğini anladığı için katliamlar gerçekleştirdi. Şimdi Erdoğan'ın bittiğini sandığı bu mücadeleyi onlarca kadın sürdürüyor. Kürt halkı ve kadınlar, demokrasi mücadelesini büyütme bilincine eriştiler. Katliamlarla bitmeyen bu halk daha büyük bir özgürlük mücadelesiyle çoğalacaktır” diye konuştu.

‘PKK HAREKETİNDE YER ALDIĞIM İÇİN ONURLUYUM’

Kürt gençleri gibi kendisinin de Kürt halkına yapılan zulmün intikamını almak için gerilla saflarına katıldığının altını çizen Sozdar Kurtay, konuşmasını Türkiye ve Kürdistan gençlerine çağrıda bulunarak sonlandırdı: “Halkımızın AKP faşizmine karşı destansı direnişi özgürlük için ne kadar ısrarlı ve kararlı olduğunu gösterdi. Ben de halkımızın bu kararlılığına şahit oldum. Bu mücadelede ağır bedeller de ödedik. Her Kürt genci gibi ben de halkımın haklı olduğu bir mücadelede yer almam gerektiğini, bir Kürt kadını olarak bu mücadelede yaşamını yitirenlerin kavgasını sürdürmem gerektiğini anladım. PKK gibi halkı için her fedakarlığı yapan bir hareketin içinde yer aldığım için onurluyum. Çünkü PKK hareketi tüm halkların özgürlük hareketidir. Tüm Türkiye ve Kürdistan gençlerine de AKP hükümetinin faşizmine boyun eğmeyip Kürdistan'ın özgür dağlarına yürümeleri çağrısında bulunuyorum.”