GÖRÜNTÜLÜ

YNK ve Goran: Anlaşmamız demokratik bir Kürdistan'ı amaçlıyor

YNK ve Goran, imzaladıkları anlaşma metninin demokratik Kürdistan'ı hedeflediğini ve maddelerinin mutlaka uygulanması gerektiğini belirtti.

YNK ve Goran Hareketi, vardığı anlaşmayı Süleymaniye’de Şarê Ciwan Oteli’nde gerçekleştirdiği bir törenle resmiyete kavuşturdu.

Süleymaniye’de dün yerel saat ile 18.00’de Şarê Ciwan Oteli’nin konferans salonunda gerçekleştirilen törenle YNK ve Goran Hareketi arasında imzalanan anlaşma açıklandı. Anlaşma metninin okunduğu törende, Goran Hareketi Lideri Newşîrwan Mustafa, YNK Genel Sekreter Yardımcısı Kusret Resul ve her iki partinin onlarca üst düzey yetkilisi, çok sayıda devlet konsolosu, KDP dışındaki bütün siyasi partilerin temsilcileri de hazır bulundu. 

Anlaşmanın maddeleri, davet edilen misafirlere YNK Politbüro Üyesi Hekim Kadir tarafından okunduktan sonra, Goran Hareketi Genel Sekreteri Neşirwan Mustafa ve YNK Genel Sekreteri Birinci Yardımcısı Kosret Resul misafirlere hitaben anlaşmayla ilgili kısa birer konuşma gerçekleştirdi.

YNK Polibüro Üyesi Sedi Ahmed Pîre ve Goran Hareketi adına da Sözcü Şoreş Haci kameraların karşısına geçerek yapılan anlaşma hakkında bilgi verdi, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

PÎRE: ÖRGÜTLENME GELİŞTİRİLMELİ, KRİZLER AŞILMALI

Pîre, bugünün tarihi bir gün olduğunu ifade ederek şunları söyledi: “Bugün tarihi bir gündür. Bu anlaşmanın temelleri 2012 yılında atılmıştır, fakat sonrasında Mam Celal rahatsızlandığı için anlaşma bugüne kadar gecikmiştir. Gerçekten de bu anlaşma tarihi bir adımdır. Kürdistan bölgesindeki siyasi ve ekonomik kriz halen devam ediyor. Bu anlaşma Kürtler arasında örgütlenmenin geliştirilmesi ve siyasi tarafların yakınlaşmasını ve elbette Kürdistan bölgesinde krizlerin yaşanmasını engellemeyi amaçlamaktadır. 

Bu anlaşma hiçbir partiye karşı yapılmış bir anlaşma değildir. Bunun böyle anlaşılmaması gerekiyor. Bölgemizde istikrarı sağlamak ve güçlü bir demokrasi inşa etmek için zaten birbirine çok uzak bir görüş ayrılığının olmadığı; aynı gelenekten gelen bu iki parti böyle bir anlaşmayı gerekli gördü. Bu temelde bu ittifakın bölgemizde güzel günler yaşamamıza vesile olacağına olan inancımla, anlaşmada emeği geçen bütün herkese kutlu olsun diyorum."

HACİ: STRATEJİKTİR VE BİRLİK AMAÇLI

Goran Hareketi Sözcüsü Haci ise anlaşmanın stratejik bir Kürdistani program olduğunu ifade ederek, bunun, 'Kürdistan halkının talebi olduğunu ve Kürtlerin kendi aralarında birliği esas aldığını' ifade etti.

Bu anlaşmanın Güney Kürdistan’da yaşanan siyasi ve yasal krizlerin aşılmasında önemli rol oynayacağına değinen Haci, "Bu proje Kürdistan’ın geleceği ve içinde debelendiği krizlerin açılması için iyi bir başlangıç. Kürdistan, Irak ve bölgede yaşanan değişimler içerisinde Kürt halkının çıkarlarını savunacak bir anlaşmadır. Önümüzdeki süreçte bu anlaşmanın bütün maddelerini bir bir kamuoyuna izah ederek, bu anlaşmanın amacının yetki ve makam sahibi olmak olmadığı, sadece Kürt halkının çıkarlarının savunulmasını esas aldığını ortaya koyacağız” dedi.

ANLAŞMADA ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR

Goran ve YNK arasında gerçekleştirilen anlaşma 11 başlık altında 25 maddeden oluşuyor. Anlaşmada öne çıkan bazı başlıklar; Irak ve Güney Kürdistan parlamentosunda ortak hareket edilmesi, Güney Kürdistan’daki yönetim biçimi ve parlamentonun yeniden aktifleştirilmesi.

Anlaşmanın bir başka bölümünde ise Güney Kürdistan’da parlamenter sistemin var olan durumda en uygun sistem olduğu ve iki partinin önümüzdeki dönemde yapılacak bütün seçimlere ortak bir liste üzerinden katılması gerektiği belirtildi. Bölge başkanının parlamento tarafından seçilmesi ve Kürdistan bölgesinde başbakanın yürütmeden direkt sorumlu olmasının da anlaşmada altı çiziliyor. 

Bölgede yasaların üstün olması için bir an önce demokratik ve çoğulcu bir anayasa taslağının tarafsız ve bağımsız akademisyenler tarafından kaldığı yerden devam ettirtilmesi gerektiğine dikkat çekildi. Yeni anayasada kadın ve gençlerin aktif ve eşit bir şekilde siyaset, yürütme, yargı ve partilerin yetkili mercilerinde yer almaları gerektiğine de vurgu yapıldı. Anlaşmada, anayasada sendika ve sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarının kolaylaştırılması, merkezi olmayan bir yürütme anlayışının geliştirilmesi ve bütün illerde yürütme, ekonomik ve tekniki gibi yetkilerin tamamen il genel meclisleri ve valilerde olması gerektiği de belirtildi.

'DEMOKRATİK BİR KÜRDİSTAN İÇİN'

İmza törenine katılan YNK ve Goran Hareketi yetkilileri, ANF’ye yaptıkları açıklamada, bu anlaşmanın hiçbir partiye karşı yapılmadığını belirtti. Yetkililer, "Bu anlaşma demokratik ve yasaların üstün olduğu bir Kürdistan’ı amaçlıyor” dedi. 

ALA TALABANİ: MADDELERİ UYGULAMAK ÖNEMLİ

YNK Irak Parlamentosu Grubu Başkanı Ala Talabani, Kürdistan’da yaşanan krizlerin aşılması için maddelerin uygulanmasının önemli olduğunu belirtti. Ala, şunları söyledi:

“Bana göre Güney Kürdistan’ın bu anlaşmaya çok ihtiyacı vardı. Kürdistan bölgesinin bir normalleşmeye ihtiyacı var. Umut ediyorum ki YNK ve Goran franksiyonları anlaşmanın en önemli maddelerinden olan Güney Kürdistan Parlamentosu'nu aktifleştirme maddesini bir an önce hayata geçirirler. Parlamentonun lağvedilmesi hem Kürdistan, hem Irak ve hem de bölge için büyük bir trajedidir. Bu temelde önemli olan anlaşma değil, anlaşmanın maddelerinin uygulanmasıdır. Anlaşmanın maddelerini uygulamak için sağlam bir iradenin var olduğunu söyleyebiliriz. Yine toplumun en dinamik gücü olan kadın ve gençliğe ilişkin bazı maddeler yer alıyor anlaşmada, bu sevindirici bir gelişmedir."

FAİK: HALK VE TABANLARIMIZ MEMNUN

Goran Milletvekili Bestun Faik ise şöyle konuştu: “Bu anlaşma üzerinde 2012’den beri çalışılıyordu. Özellikle son bir yılda anlaşmanın maddeleri üzerinde yoğun bir trafik vardı. Zaten siyasi olarak da YNK ve Goran hareketleri birbirlerine çok yakın ve aynı gelenekten gelen iki güçtür. Bu yakınlık böyle bir anlaşmanın gelişmesi için önayak oldu. Şimdiye kadar halk ve iki partinin tabanları bu anlaşmadan memnunlar. Şimdiye kadar hiçbir siyasi parti anlaşma hakkında rahatsızlığını dile getirmiş değil. KDP bu ittifak hakkındaki görüşünü anlaşma imzalandıktan sonra açıklayacağını belirtmiş. Şimdiye kadar bize ya da kamuoyuna yansıyan herhangi bir rahatsızlık söz konusu değil. Bütün siyasi partilerin içinin rahat olması gerekiyor. Çünkü bu ittifak hiçbir tarafı hedef almıyor."

ABDULLAH: KDP'NİN KATILMAMASI SORU İŞARETİ YARATIYOR

YNK Irak Parlamentosu Milletvekili Rengin Abdullah da “Özellikle Ortadoğu ülkeleri, Irak ve Güney Kürdistan’ın içinden geçtiği zorlu sürecin aşılması için önemli bir başlangıçtır" diyerek, şunları belirtti:

"KDP yetkililerinin davet edilmelerine rağmen neden törene katılmadıkları kafalarda birçok soru işaretine sebep oluyor. Neden katılmadıkları sorusu kendilerine sorulmalıdır. Fakat hiçbir güç bu anlaşmanın kendisine karşı yapıldığını düşünmemelidir. Bu anlaşma sadece yaşanan sorunların aşılmasını hedefliyor.

YNK’li kadın siyasetçiler olarak yapılacak siyasi ittifakın içinde kadının siyasetteki renginin unutulmaması ve aktif bir biçimde yer alması gerektiğini belirttik. Bu konuda anlaşmada bazı maddeler var. Bunu Kürdistan’ın geneline yaymak için çalışma yürütülecek. Bu temelde ittifakın sadece iki partinin kazanacağı değil, bütün Kürdistan’ın kazanacağı bir anlaşma olduğu ortadadır."

...