YNK ve KDP’den ortak ‘referandum’ açıklaması

YNK ve KDP’den üst düzey heyetler dün YNK’nin Hewlêr’deki politbüro merkezinde biraraya geldi. KDP Genel Başkanı Mesut Barzani’nin de katıldığı toplantıdan sonra ortak bir yazılı açıklama yayımlandı.

YNK ve KDP’nin ortak açıklamasında, Kürt Heyetinin Bağdat’a yaptığı ziyaret, Güney Kürdistan’daki siyasi parti ve taraflarla görüşme ve Kürdistan bölgesindeki yabancı ülke temsilci ve elçilikleriyle yapılan görüşmelerin toplantıda ele alındığı belirtildi.

Yazılı açıklamada devamla şu ifadelere yer verildi: “Toplantının ilk bölümünde Bağdat’a ziyarette bulunan komite, Irak cumhurbaşkanı, başbakanı ve parlamento başkanı ile birlikte Iraklı siyasi taraf ve güçlerle yaptıkları görüşmelerin içeriği hakkında bilgilendirmede bulunmuştur. Tartışma sonucunda siyasi taraflar arasındaki sorunlar ve talepler üzerine Kürdistan’daki tüm siyasi ve ulusal taraflarla görüşmelerde bulunmak üzere üst düzey bir komitenin kurulması kararlaştırılmıştır. Söz konusu komite, özellikle de Kürdistan halkının adım adım referanduma doğru gittiği mevcut durumda oluşturulacaktır.

Toplantının ikinci bölümünde de referandum konusunda Kürdistan’daki siyasi, ulusal parti ve tarafları bilgilendirmek ve tartışma yürütmek üzere görevlendirilen komite gerçekleştirdiği toplantıların içeriğine ilişkin bilgilendirmede bulunmuş ve tarafların düşünce ve tutumlarını toplantı bileşimini aktarmıştır. Gerçekleştirilen ziyaretler sonucunda ortaya çıkan düşüncelerin tartışılıp değerlendirilmesi ardından, toplantı referandum sürecini denetlemek ve sürecin ilerlemesi için gerekli zeminin genel anlamda oluşturulması amacıyla tüm tarafların yer aldığı özel bir komitenin kurulması yönünde karar almıştır.”

YNK ve KDP’nin yaptığı ortak yazılı açıklamada ayrıca referanduma ilişkin şu ifadelere yer verildi: “Toplantımız bu son derece önemli, ulusal süreçte tüm şehit yakınlarına, korkusuz peşmergelere, tüm siyasi taraf ve güçlere, sivil toplum örgütlerine, basın ve tüm Kürdistan halkına destek ve yardımcı olma çağrısında bulunmuştur. Toplantıda ayrıca Kürdistan bölgesinin tüm iç sorunları üzerine tartışma yürütülmüştür.” 

Açıklamada ayrıca YNK’nin daha önce hazırlamış olduğu yol haritasını KDP’ye sunduğu ve her iki taraf arasında görüşme ve toplantılara devam edilmesi yönünde karar alındığı kaydedildi.