Yüksekdağ: Erdoğan da yargılanmalı

Yüksekdağ, "Eğer bu suçtan yargılanıyorsam dönemin Başbakanı Davutoğlu, müsteşarlar ve Cumhurbaşkanı ile birlikte yargılanmam lazım" dedi.

Yüksekdağ, PYD’ye dair açıklamaları nedeniyle yargılandığı davanın duruşmasında konuştu. Yüksekdağ, "Eğer bu suçtan yargılanıyorsam dönemin Başbakanı Davutoğlu, müsteşarlar ve Cumhurbaşkanı ile birlikte yargılanmam lazım" dedi. Yüksekdağ, 7 Haziran başarıları nedeniyle 'terörize' edilmek istendiklerini söyledi. HDP'li Toğrul da bu yargılamaların referanduma giderken 'yol temizliği' niteliğinde olduğunu belirtti.

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın, Urfa'nın Suruç ilçesinde 19 Temmuz 2015 tarihinde yaptığı bir konuşmadan dolayı hakkında açılan davanın duruşması Urfa 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Yüksekdağ, "Örgüt üyesi olmak" ve "Örgüt propagandası yapmak" iddialarıyla yargılandığı davanın duruşmasında, tutuklu bulunduğu Kandıra F Tipi Cezaevi'nden SEGBİS aracılığıyla ifade verdi. Duruşmaya, HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul da izleyici olarak katıldı. 

'BEN YARGILANIYORSAM ERDOĞAN DA YARGILANMALI!'

Avukatları Sevda Çelik Özbingöl ve Dilara İnan'ın ardından konuşan Yüksekdağ, şunları ifade etti:

"Eğer Kürtlerle sağlıklı bir ittifak kurulsaydı bugün ülkenin ve Suriye'nin durumu bu olmazdı. O dönemde söylediğim sözlerimi hâlâ savunuyor ve doğruluğunu düşünüyorum. Hakkımda terör örgütünü desteklediğim iddiası ile dava açanlar bunun hesabını verecektir. O zamanlar hükümet YPG ve PYD ile pazarlık yapıyor, anlaşmalar yapıyordu. Süleyman Şah Türbesi saldırı tehlikesiyle karşı karşıyaydı. Biz de HDP olarak devreye girdik. PYD ve YPG Süleyman Şah Türbesi’nin alınıp Eşme'ye getirilmesinde rol oynadı. Bizler o dönemde buna 'Eşme ruhu' dedik. Aradan ne kadar zaman geçti? O dönemde PYD'ye 'terör' demiyorlardı. O zamana kadar YPG'ye 'terörist' demiyorlardı. PYD ve hükümet arasında pazarlıklar yapıldı. ‘Terör örgütü’ dedikleri siyasi gücün başkanı Salih Müslim İstanbul'da ağırlandı. Bu durumda benim yaptığım konuşma ne ki? (...) 7 Haziran'da HDP seçimlerde başarı elde etmişti. Bundan dolayı bizi terörize etmek istediler. Benim hakkımda bu iddianameyi hazırlayan savcı bu suçun yüz mislini konuşan kişilere de hazırlayacak mı? Eğer bu suçtan yargılanıyorsam dönemin Başbakanı Davutoğlu, müsteşarlar ve Cumhurbaşkanı ile birlikte yargılanmam lazım. Burada iktidarın tutarsızlığı vardır. Burada alınacak en doğru karar beraattır."

Duruşma 16 Mart 2017 tarihine erteledi. 

TOĞRUL: YOL TEMİZLEME UYGULAMASI!

Adliye önünde açıklama yapan HDP Milletvekili Mahmut Toğrul, gücünün yetmediği rakiplerini siyasi yollarla alt edemeyen AKP iktidarının yargı, polis ve asker yoluyla baskı altına almaya çalıştığını söyledi. Toğrul, "Bu yargılamalar hukuki değil, siyasidir. Bu uygulamaları kabul etmiyoruz. Bunları AKP'nin referanduma giderken bir tür yol temizleme uygulaması olarak görüyoruz" dedi.