GÖRÜNTÜLÜ

Zagros’un ilk yerleşik halkı Gever’i terk etmiyor!

Gever’de yaşanan katliam, talan ve yıkım ile ilgili ANF’ye konuşan yurttaşlar, kendi şehirlerini terk etmeyeceklerini belirterek "Gever'i bırakacağımızı düşünenler hep yanıldı" dedi.

Gever’de ‘Öz Yönetim’ ilanlarına karşı 13 Mart günü sokağa çıkma yasağı ilanından sonra Türk asker ve polisi ile YPS Güçleri arasında çıkan çatışmalar aylarca devam etti. Tank, top ve bomba atarlarla 8 bini aşkın evin zarar gördüğü Gever’de, kısmi kaldırılan sokağa çıkma yasağının ardından yurttaşlar, toprağına geri dönüyor. 

Gever’de yaşanan katliam, talan ve yıkım ile ilgili ANF’ye konuşan yurttaşlar, kendi şehirlerini terk etmeyeceklerini belirtti. Zagros Dağlarında yaşayan ilk yerleşik halkının Kürtler olduğuna dikkat çeken Geverliler, “biz Gever’i yalnız bırakacağımızı düşünenler hep yanıldılar, yine de yanılacaklar” şeklinde konuştu.

KÜRTLER ONBİNLERCE YIL İŞGALCİLERE DİRENMEYİ BİLMİŞTİR

Mehmet Reşit Kartal: Yaşlı bir insanım bu saatten sonra Gever’in dışında bir şehir ötesinde bile yaşayamam. Ancak evimi ateşe vermişler. Hani biz Müslüman kardeşiydik? Kendi kardeşini bir başkanlık için satan bir lider tüm insanlığın düşmanıdır. Bence Tayyip Erdoğan Türkleri de düşündüğü yok, çünkü bin yıllık kardeşlik bağı olan iki halkı birbirine düşman etti. Tek sebep başkanlık. Çanakkale, Kore, Sarıkamış’ta Kürtlerin verdiği bedeller sonucu bugün söz edebiliyorlar. İnsanı öldürme emri veren bir insanın Müslüman olduğunu düşünen var mı? Bugün Kürtlerin binlerce yıllık özlemi için mücadele edenler de eğer hakkını isteyen insanları öldürürse ilk karşı çıkan ben olurum. Gever’de binlerce kişiyi evsiz bıraktılar, bu halkın çocuklarını öldürdüler. Kophenag’ta kendilerine ‘siz Kürt çocuklarını öldürüyorsunuz’ dediler ama bunlarda iman yok, onun için ben bunlara kafir diyorum. Evimi yakmışlar doğrudur ama hiç önemli değil. Kürtler 10 bin yıldır talancı ve istilacılara karşı direnmeyi bilmişlerdir. Zagros’larda Kürtlerin tarihine bir baksınlar ondan sonra Gever’i insansızlaştırmayı planlasınlar.

ÇADIRDA BİLE OLSA MEMLEKETİMİZİ BIRAKMAYACAĞIZ

Nahide Terzioğlu: sokağa çıkma yasağı ilan edildiğinde biz kendi mahallemizden çıkmak zorunda kaldık. 3 aya yakın evimize gelmemiştik. Şimdi yanmış halde evimizi gören çocuklarım ürkmeye başladılar. Belediyenin getirdiği yemek ile şuan karnımızı doyuruyoruz, bu halka uygulanan zulmün sonu birgün geleceğine umut ettiğimiz için tekrardan topraklarımıza geri döndük. Gever halkını buradan sürmek istiyorlar ama biz çadırda bile olsa kentimizi bırakmayacağız.

EL PENÇE DİVAN DURMAMIZI BEKLİYORLARSA YANILACAKLAR

Musa Yılmaz: Gever’in yakılıp yıkıldığına 3 kuşak birden tanıklık etti. Burada Kürt halkı kendi kimliği ile yaşamak için 40 yıldır verdiği mücadelenin devamında bu zulüm ile karşı karşıya kaldı. Buradaki halkın çocuklarına dönük işgal altında olan vatanı düşmandan kurtarmış gibi kentimizi yerle bir ettiler. DAİŞ Suriye ve Irak’ta uyguladığı yöntemleri eğer Gever’de devreye konulmamışsa bilin ki biz kendilerine iftira atıyoruz. Şimdi evimin bulunduğu sokakta tek bir kurşun izi yok ama evim karargaha dönüştürülmüş daha sonra ateşe verilmiş. Şimdi de kentsel dönüşüm ile evimizi bize tekrardan inşa edeceklermiş! O kısım ile çok ilgilenmiyoruz ama el pençe durmamızı bekliyorlarsa da yanılacaklar. Gever halkı her koşulda yeniden yaşamını örecektir.

...