30 yıllık tutsağın tahliyesi 9 ay daha ertelendi

Rihaa'daki 30 yıllık tutsak Seracettin Yüksekbağ'ın tahliyesi 9 ay daha ertelendi.

TAHLİYE ERTELENDİ

Diyarbakır Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM)tarafından yapılan yargılama sonucunda 1993'te müebbet hapis cezası verilen tutsak Seracettin Yüksekbağ’ın (55) tahliyesi, "iyi halli olmadığı" iddiasıyla ikinci kez ertelendi. 29 Kasım 2023'te şartlı salıverilme koşullarını oluşan Yüksekbağ'ın tahliyesi 6 ay 2 gün ertelendi. Yüksekbağ'ın tahliyesi 6 ayın tamamlamasının ardından yapılan yeni değerlendirmeyle 9 ay 1 gün daha ertelendi.

Riha'daki 1 No'lu T Tipi Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu, 25 Haziran'da koşullu tahliye olması beklenen Yüksekbağ'ın tahliyesini açlık grevleri ile cezaevindeki eylem etkinliklere katılması ve bunlardan dolayı verilen disiplin cezaları gerekçesiyle erteledi. Gerekçeler arasında Anayasa'nın "hiç kimse kanaatlerini açıklamaya zorlanamaz" hükmüne rağmen İdari ve Gözlem Kurulu, Yüksekbağ'ı PKK ile ilgili fikir beyan etmeye zorlaması da yer alıyor.

 Kurul “iyi halli” olmadığına karar verdiği Seracettin Yüksekbağ'ın tahliyesini 9 aylık tahliye erteleme süresinin dolacağı 25 Mart 2025'te yeniden değerlendirecek.